Connect with us

Hronika

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Za 10 meseci poginulo više dece nego cele prošle godine, najveći broj njih na OVAJ NAČIN!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija

Načelnik uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević izjavio je da se nada da će i Srbija dostići „Viziju 0„ u narednom periodu

Statistika saobraćajnih nesreća u Srbiji pokazuje da je tokom prethodnih deset godina nastradalo 126 mališana i to najviše u automobilu (56%), trećina (29%) na ulici, dok je svako osmo dete (12%) stradalo na biciklu. Nasuprot iskustvu Srbije, Švedska je zemlja u kojoj nema poginule dece u nesrećama i koja je razvila sopstveni sistem bezbedne vožnje za najmlađe, rečeno je na juče održanoj konferenciji o bezbednosti dece u saobrćaju, u rezidenciji Švedske ambasade u Beogradu.

Ova skandinavska zemlja prva je uvela obavezno vezivanje pojasa, a potom i obavezno sedište za decu postavljeno u pravcu suprotnom od kretanja vozila. Danas se Švedska smatra jednom od najbezbednijih zemalja u saobraćaju s upotrebom pojasa od 96% do 97%.

POGLEDAJ:  EVO OD ČEGA JE UMRLA MERIMA NJEGOMIR, TUGA!

– Godine 1997. švedski parlament predstavio je inicijativu „Vizija 0“, s namerom da smanji broj smrtnosti i teških povreda u saobraćaju na nulu. Nismo još dostigli cilj, ali radimo svi zajedno na tome i Vlada i kompanije, te je taj broj, prvi put prošle godine, bio ispod 200 poginulih. Postavili smo kamere na javna mesta, uveli ograničenje vožnje i učinili puteve bezbednim i sigurnim. Kroz bilateralnu saradnju sa Srbijom, švedski stručnjaci su radili na zajedničkim projektima s ciljem unapređenja srpske putne mreže, integracijom i povećanjem bezbednosti na putevima i zaštitom okoline tokom izgradnje puteva – istakao je zamenik ambasadorke Švedske Aleksander Pejre Dutrej.

POGLEDAJ:  SRPSKA POLICIJA OTKRILA NEŠTO U VEZI SA KRETANJEM PERIŠA! Rešili misteriju, OVO JE NAJNOVIJA VEST (VIDEO)

Načelnik uprave policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević izjavio je da se nada da će i Srbija dostići „Viziju 0„ u narednom periodu.

– Sa Agencijom za bezbednost saobraćaja u prethodnim godinama obučili smo oko 1.700 policijskih službenika pravilnoj kontroli bezbednosnih sistema i prevoženja dece – kazao je Lakićević, navedeno je u saopštenju.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Krsto Lipovac naglasio je tri stavke.

– U narednom periodu bilo bi značajno uraditi tri stvari: prvo, sve mere treba da budu zasnovane na nauci i najboljoj svetskoj praksi. Drugi pravac delovanja, svakako jeste edukacija koja mora ići zajedno sa praktičnim, tj. pokaznim vežbama. I treći pravac jeste policijska prinuda.

POGLEDAJ:  SASLUŠAN JE MUŠKARAC (58) KOJI JE ZAPALIO KOMŠIJU (62)SA BENZINOM KOD ŠAPCA: Na ovaj način se branio!

Šta pokazuje statistika u Srbiji?

* u 2022. godini do sada nastradalo 11 dece, što je više nego za celu prošlu godinu, * oko 1.200 dece godišnje bude povređeno na putevima Srbije, * u proseku 11 dece godišnje izgubi život u saobraćaju, * oko 30% onih koji su stradali u vozilima nije koristilo pojas ili sedišta za decu, ili ono nije bilo propisno postavljeno u sedište, * najviše dece strada u putničkim vozilima i * 56% dece poginulo je u automobilu, trećina (29%) na ulici kao pešaci, dok svako osmo dete (12%) nastrada na biciklu.

Hronika

MAKLJAŽA U GRADSKOM AUTOBUSU: Muškarci se SUKOBILI na liniji 72, a zatim je uleteo JOŠ JEDAN MLADIĆ (VIDEO)

Objavljeno

-

Tuča u GSP autobusu, Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/MOJ BEOGRAD REZERVA

Razlog okršaja nije poznat

U GSP autobusu na liniji 72, koja saobraća na relaciji Zeleni venac – aerodrom „Nikola Tesla“, večeras je došlo do tuče.

Na ulazu u Pariske komune na Novom Beogradu fizički su se sukobila dvojica muškaraca.

Razlog okršaja nije poznat.

Sudeći prema snimku, zaraćene strane je razdvojio jedan krupni mladić.

POGLEDAJ:  SRPSKA POLICIJA OTKRILA NEŠTO U VEZI SA KRETANJEM PERIŠA! Rešili misteriju, OVO JE NAJNOVIJA VEST (VIDEO)
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h