Connect with us

Politika

ZASEDA SKUPŠTINA: Na dnevnom redu 20 poreskih i finansijskih zakona

Objavljeno

-

Foto: Goran Sivački

Iz Ministarstva finansija su rekli da se izmenama tog zakona definišu koraci i datumi kada će se obvezvnice emitovati


Skupština Srbije počinje danas novu sednicu na čijem su dnevnom redu 20 poreskih i finansijskih zakona, a među njima je i Predlog zakona o digitalnoj imovini koji bi za pola godine trebalo da omogući trgovanje virtuelnom valutom i digitalnim tokenom, kao vrstama digitalne imovine.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o fiskalizaciji, a ideja tog zakona je da se uvede novi onlajn sistem koji će biti zasnovan na novim tehničkim rešenjima, u cilju što efikasnijeg suzbijanja sive ekonomije, efikasnije Poreske uprave i što većeg prikupljanja sredstava u budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju kojima je predviđeno da se obeštećenje do 1.000 evra isplati ođednom u novcu do 31.marta naredne godine u odnosu na odluku Vlade o emisiji obveznica.

Iz Ministarstva finansija su rekli da se izmenama tog zakona definišu koraci i datumi kada će se obvezvnice emitovati.

Advertisement

Pred poslanicima će se naći i izmene Zakona o akcizama kojima se predlaže donošenje srednjoročnog plana postepenog povećanja akciza na cigarete od 2021.do 2025. kroz povećanje svakih šest meseci za 1,50 dinara po paklici.

Pored pomenutih zakona na dnevnom redu su još i izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost,izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Parlamentarci će pretresati i izmene i dopune Zakona o tržištu kapitala, izmene i dopune Zakona o javnom svojini, izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajedničkim nabavkama medicinskih sredstava, izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi.

Tu su još i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom putovanju državljana, Predlog zakona o utvrđivanju garantne šeme kao podrške privredi za ublažavanje posledica pandemija covid-19.

Na novoj sednici biće reči i o Predlogu zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora Povezane škole u Srbiji između Srbije i Evropske investicione banke, Predlogu kandidata za člana Fiskalnog saveta Srbije, lista kandidata za člana Saveta REM-a i Predlogu odluke za izbor člana Saveta guvernera NBS.

Advertisement

Izvor: Espreso

Politika

Sramota opozicije u Bačkoj Palanci: Brutalno izviždana sestra tragično preminulog dečaka (FOTO/VIDEO)

Objavljeno

-

Foto: NS Uživo

Skupu su prisustvovali i opozicionari iz Beograda poput Zorana Lutovca i Zdravka Ponoša

Danas je u Bačkoj Palanci održan skup dela opozicije povodom nedavne tragične smrti Aleksandra Mijaljkovića.

Na skupu se prisutnima obratila i rođena sestra tragično preminulog dečaka, Zorana Mijaljković, koja je ovom prilikom pročitala potresno pismo svoje majke.

U pismu je majka dečaka, Ivana Mijaljković apelovala u ime porodice na sve građane, novinare i političke činioce da se tragičan slučaj koji je zadesio porodicu Mijaljković ne koristi u političke svrhe i dnevna politička prepucavanja.

Međutim, delu opozicije očigledno ništa nije sveto, pa su prostačkim dobacivanjem i salvom zvižduka dočekali reči sestre preminulog dečaka. Ovom prilikom su opozicionari dobacivali da je pismo majke sastavio predsednik opštine Branislav Šušnica.

Advertisement

Takođe, prisutnima su se obratili i Miroslav Tubaković iz stranke Zdravka Ponoša koji je u
jedno i komšija porodice Mijaljković.

Foto: NS Uživo

Svojih pet minuta slave u ovoj tragediji su dočekali i Dragan Petrović koji je promenio nekoliko političkih stranaka, kao i Željko Pejčić, koji je tvrdio da je dobio otkaz u JKP Komunalprojekt, iako je dokazano da je to netačna informacija.

Skupu su prisustvovali i opozicionari iz Beograda poput Zorana Lutovca i Zdravka Ponoša.

Advertisement

Još jednom apelujemo, na sve učesnike u društvenom i političkom životu da ne zloupotrebljavaju jednu strašnu tragediju zarad prikupljanja jeftinih političkih poena.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h