Connect with us

Vesti

Plavi baloni poleteli u Beogradu na Međunarodni dan autizma

Objavljeno

-

Međunarodni dan autizma – 2. april danas je u centru Beograda obeležen manifestacijom „Prihvatite različitost, svi smo mi isti“.

Na Trgu Republike deca iz Predškolske ustanove „Dečiji dani“ su s roditeljima i vaspitačima pustila plave balone u vazduh u znak podrške osobama s autizmom.

Tu manifestaciju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama s autizmom, a prisustvovala je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić koja je kazala da je zadatak društva da osobama sa autizmom omogući da pokažu koliko su posebne, izvrsne i talentovane – saopštio je njen kabinet.

Dan osoba sa autizmom Srbija je i ove godine dočekala bez Registra osoba sa smetnjama i bez zakona o roditelju-staratelju što roditeljima dece i sa autizmom stvara niz problema.

U Srbiji povodom Međunarodnog dana autizma do 7. aprila traje kampanja „Nedelja autizma“ pod sloganom „Zvezda plava, zvezda prava!“.

Advertisement

Sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i u organizaciji Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženja roditelja dece s autizmom „Deca bez granica“ i Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being International“.

Cilj te kampanje koju su podržale mnoge organizacije i ličnosti iz sveta kulture i sporta je da skrene pažnju na probleme osoba s poremećajem iz spektra autizma i njihove porodice, kako bi se smanjila stigmatizacija i omogućila podrška da ostvare pun potencijal.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Gutereš: Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova

Objavljeno

-

Objavio

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je večeras da ni region ni svet ne mogu više sebi da priušte još ratova, posle iranskog napada na Izrael.

„Ni region ni svet ne mogu sebi priuštiti još ratova“, rekao je Gutereš i pozvao na maksimalnu uzdržanost.

Gutereš je na sednici Saveta bezbednosti UN o napadu Irana na Izrael rekao da je Bliski istok na ivici provalije.

„Bliski istok je na ivici provalije. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog širenja sukoba. Vreme je za smirivanje napetosti i maksimalnu uzdržanost“, rekao je Gutereš.

Sednica Saveta bezbednosti UN sazvana je posle napada Irana na Izrael tokom protekle noći.

Advertisement

Iran je protekle noći pokrenuo veliki napad dronovima i projektilima, i to je prvi direktan napad na teritoriju Izraela koji je izazvao strah od šireg regionalnog sukoba.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h