Connect with us

Društvo

PATRIJARH PAVLE OSTAVIO JE MUDRE REČI I SAVETE KAKO DA OPSTANEMO: Ovo je posebno važno

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Arheo-amateri Srbije, Dado Đilas

Razvijati mudrost Bogom danu, sve više i više, a paralelno sa tim razvijati i dobrotu


Reči koje su u nastavku ovog teksta su iz besede održane 21. februara 1995. godine u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu, u kojoj blaženopočivši patrijarh Pavle savetuje nama Srbima da budemo mudri i bezazleni.

„Među vukovima opstati ovci je teško, ali nije nemoguće, jer nam Gospod kaže na koji način mi možemo i među vukovima opstati kao ovce Njegove.

POGLEDAJ:  OGLASILI SE IZ PIO FONDA: Ovo je saopšteno

A to je: da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi.

Mudrost će nas sačuvati da ne postanemo plen, da nas vuci ne raskinu, odnosno da nas neprijatelji ne onemoguće. A bezazlenost i dobrota će nas sačuvati da mi ne postanemo vuci.

I danas, i kroz vekove, koliko je puta dolazila misao mnogima da se među vucima ne može opstati drukčije nego samo kao vuk – među Turcima samo kao Turčin! I koliko je njih koji su zbog toga odlučili da se poturče i poturčili su se! Ali oni drugi naši preci, braćo, ostali su ovce Hristove u ime ljubavi Njegove.

POGLEDAJ:  OVO JE VELJKO (18) KOJI JE BABU UBIO SEKIROM: Baka je vrištala, a on je izgovorio nešto od čega se ledi krv

Treba imati, dakle, mudrost. Razvijati mudrost Bogom danu, sve više i više, a paralelno sa tim razvijati i dobrotu. Jer, mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost.

Ni jedno ni drugo više, nego da „budemo mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi“.

„I mene su gonili, i vas će goniti“,govori Gospod. S tim moramo biti načisto i pripremiti se da i pri tom ostanemo onako kako treba, kakvi su i preci naši bili: ljudi Božiji, narod Božiji.

POGLEDAJ:  MISLITE DA NE MOŽETE DA UŠTEDITE NA HRANI? Pred vama su KORISNI SAVETI kako se hraniti ZDRAVO, a ne potrošiti mnogo

I onda, kad dođe kraj života našega, ući ćemo u radost blaženstva Carstva Nebeskoga. To i jeste smisao i cilj našeg života. Bog vas blagoslovio!“

Izvor: Espreso

Društvo

SUTRA JE KRSTOVDAN, VELIKI PRAZNIK ZA PRAVOSLAVCE: Ovo je POSEBNA MOLITVA ZA TAJ DAN

Objavljeno

-

Krstovdan, Foto: RINA

Krstovdan je veliki praznik koji se slavi dva puta godišnje: 18. januara i 27. septembra


Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave jesenji Krstovdan.

Krstovdan je veliki praznik koji se slavi dva puta godišnje: 18. januara i 27. septembra. Na ovaj dan, običaj nalaže da se strogo posti. Tokom jeseni, jede se samo grožđe i hleb, i tako tokom čitavog dana.

Narod veruje da se na Krstovdan zmije povuku na počinak i da ih od tada više nema.

Još jedno veliko pravilo je da se na jesenji Krstovdan iskopa velika rupa i u nju posadi voćka, kako bi se grane što više razgranale. Istina je da je upravo ovaj dan najpogodniji za sadnju voća.

POGLEDAJ:  POŽAR U GRADSKOJ ČISTOĆI U BEOGRADU: Izgorelo 5 vozila, vatrogasac se nagutao dima

Molitva časnom krstu na Krstovdan

Slava Gospode, krstu tvome časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji njegovi, i neka beže od lica njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni krste gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, krst svoj časni, za proganjanje svakog protivnika.

POGLEDAJ:  OVO JE VELJKO (18) KOJI JE BABU UBIO SEKIROM: Baka je vrištala, a on je izgovorio nešto od čega se ledi krv

O, prečasni i životvorni krste gospodnji, pomaži mi uvek sa svetom vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima svetima zanavek. Amin.

U mnogim krajevima se na dan jesenjeg Krstovdana predskazuje i vreme:

– Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

– Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

POGLEDAJ:  BOŽIĆNU PŠENICU TREBA DA ZASADITE NA OVAJ DAN! Pogledajte kako to da uradite, a na OVOM mestu se nikako ne stavlja!

– Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

– Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

– Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Običaj je da se na današnji dan bere i osvećuje bosiljak.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h