Connect with us

Društvo

OVO SU SIMPTOMI ZARAZE BAKTERIJOM KOJU SU PRONAŠLI U WUDY VIRŠLAMA: Jednu stvar je VAŽNO DA ZNATE ako ste ih jeli

Objavljeno

-

Viršle, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje, kako se ističe – uništava bakterije


Listerioza je bakterijska crevna infekcija koja nastaje nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes.

Ova bakterija je široko rasprostranjena u prirodi, može se naći u zemljištu, vodi i digestivnom traktu životinja. Kako na svom sajtu objašnjava Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, povrće može biti kontaminirano ovom bakterijom preko zemljišta. Hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme, tako da se bakterija može umnožiti do nivoa koji može izazvati oboljenje tokom distribucije ili skladištenja hrane.

Saopštavajući da se Wudy proizvodi povlače sa tržišta Srbije (i regiona) zbog prisustva bakterije listerije, Uprava za veterinu navela je da listerija može da izazove trovanja hranom, „naročito kod osetljivih kategorija populacije“.

POGLEDAJ:  USKORO POČINJU PRAZNICI, ALI NEĆE SVI ĐACI IMATI ISTI RASPUST: Jedni će biti slobodni 12 dana vezano

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd na svom sajtu ukazuje da bakterija listerija može da raste u rasponu temperature nižem od 0⁰ C do 45⁰ C, tako da opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje, kako se ističe – uništava bakterije.

Međutim, hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.

„U visokorizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, kao što su meki sir, sir od nekuvanog mleka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi, prisustvo ove bakterije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja“, navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

POGLEDAJ:  CEO BEOGRAD PRIČA O ORIGINALNOJ PROSIDBI! Devojka nikako nije očekivala da će to da VIDI!

Simptomi infekcije

Kako se ukazuje, postoje dva klinička oblika listerioze: neinvazivni i invazivni.

„Neinvazivna listerioza je blaga forma bolesti, a simptomi uključuju dijareju, povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima. Inkubacija je kratka i traje nekoliko dana“, ističe Zavod.

Invazivna listerioza je, međutim, ozbiljnije oboljenje.

„Invazivna listerioza se uglavnom javlja kod visoko rizičnih grupa populacije. To su trudnice, onkološki bolesnici, pacijenti koji imaju AIDS, pacijenti sa transplantacijom organa i druge osobe sa oslabljenim imunitetom, stare osobe i odojčad. Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića. Prosečna inkubacija je od jedne do dve nedelje, ali može biti u opsegu od nekoliko dana do 90 dana“, navodi Gradski zavod.

POGLEDAJ:  OVO SU SIMPTOMI NOVOG SOJA KORONA VIRUSA: Naučnici izneli sve što trenutno znaju

Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti (likvoru), mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane.

„Listerioza se leči antibioticima. Veoma je važno rano dijagnostikovati oboljenje i započeti sa terapijom. Najbolji način prevencije listerioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade. Važna je termička obrada hrane životinjskog porekla, pasterizacija mleka i mlečnih proizvoda, pranje povrća pre jela. Trudnicama se savetuje izbegavanje konzumiranja mekih sireva i mesnih delikatesnih proizvoda“, zaključuje Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

Izvor: Espreso

Društvo

SVEŠTENIK OTKRIO TAJNU KOJA ŠOKIRA: Ako osoba ovo radi, ona je ZAPOSEDNUTA, znakovi su sledeći

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Profimedia

Najjasniji znak „opsednutosti“ je odbijanje svetoga


O. Vinćenco je karmelićanin, s dugim svešteničkim stažem, još od 1963. godine, a sada je otkrio svetu kako svako može da prepozna osobu koju je zaposeo đavo.

Jedan od devet službenih egzorcista u rimskoj nadbiskupiji, O. Vinćenco, otkrio je kako svako može da prepozna osobu koju je zaposeo đavo.

– Najjasniji znak „opsednutosti“ je odbijanje svetoga. Dakle, snažno bunjenje kada počinje molitva ili kada im položim ruke na glavu – ističe Vinćenco.

POGLEDAJ:  NAJNOVIJI SOJ KORONE STIŽE U SRBIJU: Gori je od prethodnih, UPOZORENJE za sve građane na JEDNO!

O. Vinćenco je karmelićanin, s dugim svešteničkim stažem, još od 1963. godine. Bio je župnik u trima župama, a od 1991. pa sve do danas je egzorcist. Objašnjava da to nije neka specijalna moć, nego „služba, koju može da obavlja jer je dobio to ovlašćenje, na temelju kanonskog prava“.

Pred njegovom sobom u omanjoj crkvi nedaleko od Vatikana vazda je red.

POGLEDAJ:  VUČIĆ SA TANINOM U ČETIRI OKA! Objavio ekskluzivne fotografije sa sastanka sa šefom Misije UN na KiM

– Ali ja mogu da ih primim najviše tridesetak dnevno, od jutra do večeri, pa bi ih trebalo još. Svaki dan susrećem mnoge osobe koje pate, malodušne su, smućene, poremećene, izmučene; osobe kojima je potrebno da ih neko sasluša, da ih prosvetli , da im pomogne. Mnogi su od njih pali u ruke vračevima, „čarobnicama“, gatarama iz karata, „senzitivcima“ koji su ih iskoristili za novac, nudeći lažna rešenja za njihove probleme, dapače pogoršavajući ih, jer je magija teren za demone – kaže egzorcist.

POGLEDAJ:  CEO BEOGRAD PRIČA O ORIGINALNOJ PROSIDBI! Devojka nikako nije očekivala da će to da VIDI!

– Svima njima nastojim da prenesem poruku nade i poverenja. Imam utisak da se uvećava potreba za obraćanjem figurama poput moje: manjka duhovnost, porodična sloga. Prečesto se misli samo na materijalna blaga ovoga sveta. A vrag deluje, zahvaljujući i prosvetiteljima, koji smatraju da je on izmišljotina srednjega veka- napominje Vićenco.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h