Connect with us

Društvo

OVO SRPSKO MUŠKO IME IMA VIŠE ZNAČENJA: Roditelji ga retko daju SINOVIMA, a 1 NARODNO VEROVANJE se vezuje za NJEGA

Objavljeno

-

Dečak, Foto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

Staro muško srpsko ime koje danas roditelji retko daju deci jeste ime Stojan


Ukoliko se podsetimo imena naših predaka, mnoga od njih mogu nam se dopasti, a imaju i moćno i snažno značenje. Baš jedno takvo je staro srpsko ime koje se u modernom vremenu retko daje. Reč je o imenu Stojan.

Nekada je postojalo narodno verovanje da je ovo ime zaštitno. Tako su roditelji davali dečaku ime Stojan kako bi zaustavili pomor dece, ili kada ne bi želeli da imaju više dece u porodici. Ova simbolika je nastala jer ime Stojan potiče od reči „stoj“, što znači stati, zaustaviti se.

Takođe, muškom imenu Stojan se pripisuje i lepše značenje, pa tako predstavlja onoga ko je „siguran“; „stoji čvrsto na zemlji“; „onoga ko je postojan“.

Smatra se da je Stojan izvedeno od imena Stanimir i Stanislav, ali od ovog imena izvedena su imena Stoja, Stojka, Stojadin, Stojadinka, Stojana, Stojiljko, Stojkan, Stojko, Stojna i Stokan. Najčešći nadimci za Stojana su Stole ili Cole.

Advertisement

Društvo

OVAKVO NEŠTO NIJE VIĐENO NA NEBU IZNAD SRBIJE! Ljudi masovno SLIKALI, prizor ostavio sve u ČUDU (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mesec, Foto: Espreso

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca


Tokom večeri na nebu iznad Srbije mogao se videti koncentrični krug oko Meseca, koji je sudeći po objavama zbunio mnoge korisnike društvenih mreža.

Građani iz cele Srbije javljaju da su primetili čudan krug oko meseca.

Međutim, reč je o fenomenu koji se stručno naziva „halo efekat“.

Mesečev halo i mesečeva korona nastaju na sličan način kao i duga – prelamanjem svetlosti na kristalima leda ili kapljicama vode u gornjim slojevima atmosfere.

Advertisement

Halo ima oblik velikog prstena koji okružuje Mesec.

Nastaje prelamanjem svetlosti Meseca na kristalima leda u oblacima na velikim visinama. Mehanizam nastanka ovih kristala leda nije u potpunosti poznat ali svi oni imaju približno isti oblik šestougla i slične dimenzije.

Nastaju u cirusima, oblacima koji se nalaze na visini od oko 6000 metara, brzim zaleđivanjem kapljica vode.
Izvor: Espreso
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h