Connect with us

Društvo

OVO MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Evo kako da izračunate da li je GROM BLIZU, trik je VRLO JEDNOSTAVAN!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Sxenick

Izbegavajte prozore, vrata, tremove i beton

Izjednačite grmljavinu sa munjom, čak i ako munja nije vidljiva tu gde se trenutno nalazite. Ako čujete grmljavinu, dovoljno ste blizu da vas pogodi grom. Čak i ako ne čujete grmljavinu, možete biti u opasnosti.

Kako da saznate koliko je blizu grom?

Ako izbrojite broj sekundi između sevanja groma i zvuka groma, a zatim podelite sa 5, dobićete udaljenost groma u kilometrima: 5 sekundi = 1,5 kilometar, 15 sekundi = 4,5 km, 0 sekundi = vrlo je blizu. Imajte na umu da biste tokom brojanja trebali biti na sigurnom mestu.

Pravilo 30:30

Ne zaboravite na pravilo 30-30. Kad ugledate munju, počnite da brojite do 30. Ako čujete grmljavinu pre nego što stignete do 30, idite unutra. Obustavite aktivnosti najmanje 30 minuta nakon poslednjeg pljeska.

Šta ne treba raditi za vreme oluje sa grmljavinom?

Izbegavajte vodu. Nemojte se kupati, tuširati, prati posuđe ili imati bilo kakav drugi kontakt sa vodom tokom grmljavine jer grom može proći kroz vodovod zgrade.

Izbegavajte elektronsku opremu. …

Izbegavajte kablovske telefone. …

Izbegavajte prozore, vrata, tremove i beton.

Podsetimo, nakon stravičnog nevrema koji je pogodio Srbiju u ranim jutarnjim časovima, grom je pogodio banderu i izazvao požar u objektu u Mladenovcu.

Vatrogasci su bili na terenu i obuzdali vatrenu stihiju, ali krov objekta je skroz uništen.

Kako javljaju iz 192_rs, na sreću povređenih nema, ali je načinjena ogromna materijalna šteta.

Vatrogasci su uspeli da saniraju požar kako se ne bi proširio na druge objekte.

Objekat se nalazi u sklopu pijace u Mladenovcu.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h