Connect with us

Društvo

OVO MOĆNO KUĆNO SREDSTVO TERA SITNE MUŠICE: Stalno vam se MOTAJU OKO HRANE, postoji samo JEDNO REŠENJE

Objavljeno

-

Sitne mušice, Foto: Scott Camazine / Alamy / Alamy / Profimedia

Mušice su dosadne, a prenose i zarazne bolesti. Da bismo ih se rešili, možemo da koristimo i prirodna sredstva


Voćne mušice mogu biti prava napast, posebno u letnjim mesecima. Dokazano je da su ove mušice toliko sitne da mogu da prođu kroz mreže na prozorima i vratima, tako da je veoma teško da ih sprečite da uđu.

Međutim, ono što možete da uradite jeste da sklonite sve što bi ih moglo privući. Tako ćete ih sprečiti da sleću na voće i povrće i zaraze ga bakterijama.

Primenite ova 3 trika i više nećete imati problema sa ovim napastima.

1. Sirće i tečni deterdžent za sudove

Advertisement

Mešavina sirćeta i tečnog deterdženta za sudove može da pomogne u teranju mušica. Da biste koristili ovu metodu, potrebno je da pomešate oko 20 ml deterdženta i oko 40 ml jabukovog sirćeta.

Ovo pomešajte u čaši, a čašu zatim prekrijte plastičnom folijom. Foliju učvrstite gumicom, a na vrhu čačkalicom probušite rupice. Sirće koje se nalazi u čaši će privući mušice i one će uleteti unutra.

2. Čuvajte hranu u frižideru

Činija sa svežim voćem možda izgleda lepo na vašem kuhinjskom stolu, ali je to ujedno i otvoren poziv voćnim mušicama da je napadnu. Naime, ove mušice privlači miris voća i povrća koje zri i fermentira, a to se najčešće događa tokom leta ili početkom jeseni.

3. Začinsko bilje

Advertisement

Poznato je da neke biljke rasteruju muve, pa uz mirise ovih biljaka možemo uživati u miru bez muva. Začinske biljke kao što su geranijum, bosiljak, lavanda, nana, mirođija i čeri paradajz su najpoznatiji repelenti.

Izvor: Espreso

Društvo

ZA MIR SVOJE DUŠE, SUTRA OBAVEZNO URADITE OVO! Praznujemo jednog od NAJUČENIJIH SVETITELJA

Objavljeno

-

Crkva, Foto: Aleksandra Čolić

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog


Sveti Jovan Zlatousti u Srbiji se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da sutra svaki vernik treba da uzme neku dragu knjigu i iz nje pročita makar deo.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Ako već uspete da pobegnete od obaveza u ovom stresnom vremenu, prošetajte i do crkve. Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Videćete, nakon toga sve će vam u životu ići lakše.

Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a današnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Advertisement

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige „O sveštenstvu“, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak „Zlatousti“. Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Predanje kaže da je bio veoma cenjen među običnim narodom kome se rado obraćao i tumačio mu Sveto pismo.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h