Connect with us

Ekonomija

OVO JE NAJNOVIJA IZMENA USLOVA ZA PENZIJU: Nije isto za ŽENE i MUŠKARCE, pomerena STAROSNA GRANICA!

Objavljeno

-

Penzioneri, Foto: beta dragan gojić

Na snazi su nova pravila za penzionisanje žena, a koja se značajno razlikuju u odnosu na pre nekoliko meseci


Najavljene su promene. Ove godine, naime, dame u starosnu penziju mogu sa 63 godine i 6 meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u prethodnoj godini.

Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina. Recimo, 2015. godine žene su mogle u penziju sa 60 godina starosti i minimum 15 godina staža.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je izmenjen 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će dame moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.

Godine života kao uslov za osiguranike žene praktično će rasti narednih 9 godina kada će kriterijumi za žene i muškarce biti izjednačeni – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Advertisement

Promene imamo i kada govorimo o granici i uslovima za odlazak u prevremenu penziju.

Što se tiče prevremene penzije za dame, uslov za njih bio je 59 godina. Uslov je bio i da imaju minimum 39 godina i 8 meseci staža. Za ovu godinu je to 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Muškarci su prošle godine godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

S druge strane, muškarci u starosnu penziju idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Advertisement

Govoreći o prevremenoj penziji ono što je važno znati jeste da ona košta, odnosno da vam umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

To znači da ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila oko 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara.

Podsetimo, na snazi su nova pravila za penzionisanje žena, a koja se značajno razlikuju u odnosu na pre nekoliko meseci. Sada je pomerena starosna granica, a u nekim slučajevima i staž.

U 2023. na snagu su stupili novi uslovi za penzioniasnje dama. Od početka godine u Srbiji se penzionisalo po novim uslovima oko 4.800 korisnika, od kojih oko 1.200 žena. Svaki zahtev koji su podnele tokom ove godine, podlegao je novim, rigoroznijim uslovima.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ekonomija

JEDAN OD NAJVEĆIH MALOPRODAJNIH LANACA STIŽE U SRBIJU: Mnogi će se obradovati kada vide šta je u pitanju

Objavljeno

-

Supermarket, Foto: Profimedia

Grčka kompanija je u saradnji sa partnerima u Bugarskoj nedavno otvorila prve Carrefour supermarkete u Bugarskoj


Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.

Filijala Carrefoura u Grčkoj potpisala je ekskluzivna prava za zastupanje Carrefoura i na srpskom tržištu, saznaje Retail Serbia.

Kompanija Retail & More A.E. planira da dovede Carrefour u Srbiju, ali i na još nekoliko tržišta na Balkanu.

Grčka kompanija je u saradnji sa partnerima u Bugarskoj nedavno otvorila prve Carrefour supermarkete u Bugarskoj. Novi plan predviđa da se u narednom periodu otvorio 70 novih objekata u Grčkoj i Bugarskoj.

Advertisement

Carrefour je tokom prošle godine preuzeo sve hipermarkete Cora u Rumuniji i najavio nove investicije. Svi objekti su nedavno rebrendirani i od sada posluju pod okriljem Carrefoura.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h