Connect with us

Društvo

OVE REČI DR TIODOROVIĆA OHRABRUJU! Čeka se ponedeljak, ali opuštanje neće biti drastično

Objavljeno

-

Foto: Kurir

Epidemiolog kaže da je situacija povoljnija ali da neće biti drastičnog popuštanja mera


Profesor dr Branislav Tiodorović potvrdio je da postoje pokazatelji da su se mere poštovale i da je situacija povoljnija, ali se mora sačekati do ponedeljka da bi se to potvrdilo po brojkama.

„Sačekaćemo ponedeljak kako bi videli realnu sliku. Ako se pokaže to što nam se čini, da je situacija povoljnija, možda može da se produži radno vreme kafića i ugostiteljskih objekata. Ali samo donekle, znači možda do nekih 20 časova. To sigurno neće biti drastično popuštanje“, kaže dr Tiodorović za Mondo.

POGLEDAJ:  OVO SU USLOVI POD KOJIMA ĆEMO PUTOVATI DO KRAJA GODINE: Detaljan spisak po državama, INFORMIŠITE SE!

Kako potvrđuje, prema informacijama koje svakodnevno dobijaju pokazalo se da se kontrola mera i sprovođenje preporuka najbolje primenjuje u ustanovama kulture, zbog čega je današnja odluka i doneta baš za ove objekte.

„Pokazalo se da se u kulturnim ustanovama mere najviše poštuju i sprovode, zbog čega je doneta odluka da one mogu da rade duže nego do sada. Naravno, sve se menja u skladu sa trenutnom slikom. Ako brojke u ponedeljak budu rasle, ništa se neće produžavati“, kaže Tiodorović.

POGLEDAJ:  3 SRPSKA DRŽAVLJANINA UHAPŠENA NA GRANICI SA MAKEDONIJOM: Posedovali falsifikovane PCR testove

Nova sednica zakazana je za ponedeljak, 21. decembar u 8 sati, a na njoj će, kako navodi prof. Tiodorović, biti razmotrena epidemiološka situacija, i u skladu sa tim biti odlučeno da li će se blago popustiti mere i za ugostiteljske objekte.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  DEVOJČICU (3) IZBACILI IZ JASLICA: A samo je kinula!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  3 SRPSKA DRŽAVLJANINA UHAPŠENA NA GRANICI SA MAKEDONIJOM: Posedovali falsifikovane PCR testove

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  MINISTAR POKRENUO PITANJE GARANTOVANIH PENZIJA! Koji bi bili uslovi za njihovo primanje?

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h