Connect with us

Društvo

OTKRIVA NAM: Čuveni srpski epidemiolog koji se borio protiv variole daje prednost jednoj vakcini – iz dva razloga

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/RTS

Više nema dileme


Petrović je gostujući u autorskoj emisiji Srđana Predojevića na TV Vesti istakao da je kineska vakcina bezbednija, ne daje nikakve reakcije jer je pravljena od celog mrtvog virusa kovida19.

– Ima četiri vakcine, sve imaju dobre i manje dobre strane. Najpogodinija za naše područje je kineska vakcina, jer ne zahteva nikakve posebne uslove čuvanja i transporta i može se bezbedno koristi. Druga pogodnost je što je pakovanje jedna doza, jedna bočica, tako da nema greške. Kod Fajzera se vadi doza po doza, 10 ih je u bočici i postoji opasnost da ona poslednje ostane inaktivna – rekao je Petrović.

POGLEDAJ:  BUKTINJA IZNAD VLADE SRBIJE: Automobil gori nasred ulice!

Kako je naveo, pogodnost Fajzerove vakcine je što prva stvara antitela.

– Kineska je mrtva, razvijana na klasičan način, malo sporije stvara antitela, ali ona traju duže.

Prema njegovim rečima, priče o čipovanju putem vakcine nisu tačne.

– Unošenjem malih količina virusa povremeno stvara se imunitet – naveo je Petrović i dodao da je teško uporediti ovu epidemiju sa epidemiom variole.

POGLEDAJ:  "NE MOŽEMO DA KAŽEMO DA JE OVO KLASIČNA PREHLADA!" Dr Timotijević otkrila na koje tegobe se žale zaraženi pacijenti

On je rekao da su građani imali brojne reakcije na vakcinu protiv variole, pa čak i sa smrtnim ishodom.

Petrović je dodao da je neophodno ubrzati proces vakcinacije, te da bi svaka zdravstvena ustanova trebalo da ima punkt za vakcinaciju.

Kako je rekao, svi oni koji su preživeli variolu, sigurno su sada bili prvi u redu za vakcinu protiv korone.

POGLEDAJ:  KOMŠIJE O SMRTI DEČAKA U RAKOVICI: Odjednom je neko počeo da viče da donesemo merdevine, bilo je strašno!

Istakao da se maska, koja predstavlja najbolju zaštitu mora menjati na dva do tri sata.

– Maska može da štiti, ali nije svemoguća, međutim od velike je koristi. Virusi gledaju da promene antigene karakteristike u cilju preživljavanja. Pred nama su godine borbe sa ovim virusom. Treba vakcinisati celu planetu. Ako se siromašne zemlje ne vakcinišu, neće novog talasa biti izuzete ni bogate zemlje


PREMINUO MIRKO ŽARIĆ: Ovo je najnovija vest


Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  OVAJ SAT KOJI SU ODUZELI SRPSKI CARINICI VREDI KAO VELIKI STAN U BEOGRADU: Ovo su detalji zaplene

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  ODREĐEN PRITVOR OSUMNJIČENOM ZA PODSTICANJE TERORIZMA: Nova odluka u vezi Igora Despotovića

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  TRAGEDIJA U NIŠKOM ZATVORU: Osuđenik (36) počinio samoubistvo, našli ga obešenog u ćeliji!

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h