Connect with us

Društvo

OSEDELA KADA JE VIDELA ČUDNO STVORENJE! Srpska konobarica doživela neverovatnu situaciju!

Objavljeno

-

Foto: printscreen/youtube

Kada se drekavac javljao u obliku deteta, verovalo se da obavezno sluti nečiju smrt, a kada se javljao u obliku životinje, predskazivao je bolest stoke


U srpskoj mitologiji veoma su živa verovanja u natrprirodna bića, do te mere da se može napraviti čitava klasifikacija mitskih stvorenja, pa se tako, u zavisnosti od krajeva, često “provlače” priče o vampirima, karakondžulama, drekavcima i vilama.

Tako je u selu na pola puta između Aranđelovca i Beograda, konobarica zaposlena u seoskoj kafani za noć osedela nakon susreta sa “onostranim bićem”. Prijatelj njenog sina je izjavio da mu zdrav razum ne dozvoljava da veruje u ono šta je čuo, ali i da žena jeste osedela i imala je ogrebotine po leđima.

– Pričala je da se te noći vraćala kući kroz šumarak kojim inače prolazi. Videla je u mraku pored staze, na par metara udaljenosti, siluetu omanjeg čoveka ili deteta. Kako je bila noć, a ona sama, ubrzala je korak. U tom trenutku je začula dečiji plač i još više ubrzala. Klela se u najbliže da joj je nešto skočilo na leđa i počelo da je grebe. Sreća što joj je kuća bila blizu, a ona je nastavila da trči i doziva ukućane koji su izašli napolje i pritrčali da joj pomognu. Ne mogu da kažem da verujem u sve detalje, ali znam da je žena imala strašne ogrebotine po leđima– ispričao je medijima ovaj mladić.

Prema opisu, ovo stvorenje neodoljivo podseća na drekavca. U narodnom verovanju, drekavac predstavlja prerano umrlo dete koje ne može dа nаđe mir pа progаnjа čitavu zajednicu, a percipira se kao mаlo, dlаkаvo stvorenje, slično životinji, koje neprestаno gаzi nа sopstveno krzno, а potom urlа mešаvinom dečijeg plаčа i vučjeg zаvijаnjа.

Advertisement

Za njihovo postojanje vezivana su različita magijska svojstva i natprirodne sile, a prirodno je pretpostaviti da takvo doživljavanje ovih bića proizilazi iz poimanja krštenja kao jednog od najvažnijih činova u životu hrišćana.

Pored toga što nisu imali mogućnost da se uključe u svoju zajednicu, po narodnom verovanju čak ni mrtvi ih nisu primali u svoju sredinu. Na taj način njihove duše nalazile su se na raskršću ovozemaljskog i onozemaljskog sveta, neprestano lutajući, uznemiravajući ljude i nanoseći im zlo. Kao vreme njihovog pojavljivanja posebno se uzimaju tzv. nekršteni dani – od Božića do Bogojavljenja.

Njihovo telo je bilo šareno, dugačko i tanko kao vreteno, nesrazmerno velike glave, u obliku deteta ili neke životinje. Kada se drekavac javljao u obliku deteta, verovalo se da obavezno sluti nečiju smrt, a kada se javljao u obliku životinje, predskazivao je bolest stoke. Pojavljivao se na groblju, u potocima, selu, drečući raznim glasovima – kao jarac ili koza, kao malo dete, mačka ili ptica. Verovalo se da posebno žele da naude novorođenoj deci i porodiljama.

Jedna narodna doskočica sugeriše da su drekavca izmislili alkoholičari i ljudi skloni bračnim prevarama, da bi imali objašnjenje zašto su izgrebani i gde su proveli noć.

Priča o ženi koja je navodno doživela blizak susret sa ovim bićem je samo jedna u moru šokantnih svedočenja, a da li ćemo u njih poverovati ili ćemo ih pripisati bogatoj narodnoj mašti, ostaje na nama.

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

OVO JE RAČUNICA KAKO DA SPOJITE USKRS I PRVI MAJ I SEBI NAPRAVITE DUŽI ODMOR: Sve što treba da znate!

Objavljeno

-

Objavio

Kalendar, Foto: Profimedia

Za razliku od đaka kojima školske obaveze neće dozvoliti da spoje vaskršnje i prvomajske praznike, zaposleni u državnim ustanovama i preduzećima mogli bi to da učine uz korišćenje tačno devet dana odmora


Vaskršnji i prvomajski praznici ponovo idu „ruku pod ruku“ kada je reč o spajanju dana odmora, ali za razliku od roditelja koji mogu da „cepnu“ od godišnjeg, u spojenom prazničnom predahu neće moći da uživaju osnovci i srednjoškolci.

U tome će ih sprečiti ukupno osam radnih dana između dva praznika koje će morati da provedu u školskim klupama.

Naime, prve slobodne dane prolećnog raspusta đaci će moći da koriste od petka, 7. aprila u Vojvodini, odnosno od subote, 8. aprila u ostatku Srbije. Uz dane vikenda koji im takođe sleduju, osnovci i srednjoškolci se vraćaju u učionice nakon 11 dana, odnosno u sredu, 19. aprila, a njihovi vršnjaci iz severne pokrajine dan ranije.

Sledeći predah sledi im praktično za nedelju dana, kada će uz dva dana vikenda imati neradni ponedeljak i utorak, tačnije 1. i 2. maj koji se u našoj zemlji obeležava neradno i nenastavno.

Advertisement

Ipak, ovaj „mini“ raspust đaci neće moći da spoje sa prolećnim zbog osam radnih dana koji ih razdvajaju.

Cene, Post, Uskrsfoto: Tamara Trajković

Da li pakovanje kofera traje duže od đačkog raspusta?

Valja napomenuti i da je sa decom vrtićkog uzrasta nešto lakše organizovati odmor, obzirom na to da će roditelji imati priliku da unapred najave datume koliko će njihova deca biti odsutna za vreme prolećne pauze.

Mali odmor lako postaje veliki uz „žrtvovanje“ godišnjeg

Za razliku od đaka kojima školske obaveze neće dozvoliti da spoje vaskršnje i prvomajske praznike, zaposleni u državnim ustanovama i preduzećima mogli bi to da učine uz korišćenje tačno devet dana odmora.

Advertisement

Naime, u državnim preduzećima neradni će biti Veliki petak koji pada 14. aprila, kao i ponedeljak, 17. april, pa će sa danima vikenda između za Vaskrs imati četiri slobodna dana. Naredni produženi vikend očekuju ih od subote, 29. aprila do utorka, 2. maja. Na ovaj način imaju ukupno devet radnih dana između, a oni koji su to u prilici, sigurno će ovu okolnost iskoristiti.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h