Connect with us

Ekonomija

OPET POSKUPLJUJU KREDITI? Narodna banka danas donosi odluku!

Objavljeno

-

NBS, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

Samo povećanje referentne stope se gotovo automatski preslikava na kamatne stope svih bankarskih pozajmica u dinarima stanovništvu i privredi

Krediti u dinarima bi mogli da ponovo poskupe ako danas srpska centralna banka opet odluči da mora da podigne referentnu kamatnu stopu zbog visoke inflacije.

Narodna banka Srbije na današnjoj sednici Izvršnog odbora odlučuje da li da ponovo podigne referentnu kamatnu stopu ili će ona ostati na tri odsto.

Sa novim povećanjem kamata bi nastavila niz započet u aprilu, od kada je Narodna banka na svakoj mesečnoj sednici o kamatama podizala stopu. Samo se prvobitnih 0,5 odsto, na pretposlednjem sastanku, 7. jula, nadalje prepolovilo na 25 baznih poena.

POGLEDAJ:  Alchajmer podmukla bolest, podrška porodice najvažnija

Samo povećanje referentne stope se gotovo automatski preslikava na kamatne stope svih bankarskih pozajmica u dinarima stanovništvu i privredi. Na tržištu se to događa preko belibora, referentne kamatne stope po kojoj banke međusobno pozajmljuju dinare.

To znači da će s rastom kamatne stope NBS svi dinarski krediti poskupeti (rate će im biti veće zbog rasta kamate), što se već dešava neko vreme.

Reakcija na inflaciju

Direktor Sektora monetarnih i deviznih operacija u NBS Nikola Dragašević rekao je juče za RTS da se centralna banka i Vlada trude da svojim merama utiču na smanjivanje inflacije koja je uvezena i posledica je krize i rata u Ukrajini.

– Referentna kamatna stopa je za sada podignuta za dva procentna poena i u četvrtak ćemo imati novu sednicu Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o tome. NBS je povećanje referentne kamatne stope uspela u potpunosti da prenese na novčano tržište, odnosno monetarna transmisija je u potpunosti uspela, tako da su reagovale kamatne stope na novčanom tržištu i u realnom sektoru s ciljem smanjivanja inflacije – rekao je Dragašević.

POGLEDAJ:  POVEĆANJE PENZIJA I PLATA: Penzionerima i do 30.870 dinara, otkriveno i kada možete da očekujete više novca!

Kako su objasnili u NBS, umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta.

Inflacija u Srbiji trenutno iznosi 12,8 odsto (gledano „jul na jul“), i očekuje se da će nastaviti da raste u narednih nekoliko meseci. Zaustavljanje rasta očekuje se početkom sledeće godine, a vraćanje u koridor od 1,5 do 4,5 odsto u drugoj polovini 2023. godine.

POGLEDAJ:  PROGNOZA ZA NAREDNA 3 DANA ĆE VAM VRATITI OSMEH NA LICE: Spremite se za NEOČEKIVANO!

Svoju referentnu kamatnu stopu podižu banke širom sveta, pa se očekuje da će američke Federalne rezerve povisiti svoju stopu sredinom meseca po treći put za 75 poena, na 3 – 3,25 odsto.

Evropska centralna banka je tek u julu podigla svoje tri referentne stope za 50 poena, što je prvo podizanje stope od 2011. godine, i očekuje se da će to ponoviti u četvrtak, jer je inflacija u evrozoni 9,7 odsto.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

SINIŠA MALI OBRADOVAO SVE PENZIONERE: Evo kada će biti povećanje od 9, a kada od 11 ODSTO!

Objavljeno

-

Siniša Mali, Foto: TV Pink Printscreen

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu

Ministar finansija Siniša Mali jutros je gostujući uživo na televiziji ukazao na licemerje na temu komentara o javnom dugu Srbije.

– Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatsvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto – kazao je Mali.

Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

– Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 – kazao je Mali. Ističe da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

– Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika – kazao je ministar. Mali kaže da se svet suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija malo bolje stoji od drugih.

POGLEDAJ:  AKO GA VIDITE ZOVITE POLICIJU! Nestao mladić (29) iz Vrdnika, porodica moli za pomoć!

– Dve i po milijarde evra imamo na računu – izjavio je Siniša Mali. Ističe da smo dobili savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu… – Potpuno smo odgovorni i vodimo računa o svakom dinaru – rekao je on. Ističe da je pozajmica milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

– Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritiku, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize – rekao je on.

POGLEDAJ:  EPS OBJAVIO, BIĆE ISKLJUČENJA 31. DECEMBRA

Ističe da je isti izazov svuda – sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

– Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja – rekao je Mali i zbog toga država subencioniše cenu energenata.

Ističe da imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti, a pozitivnu stopu rasta.

– Ljudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala – rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

Ističe da interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

– Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju – kazao je ministar.

O nastupu Aleksandra Vučića u UN

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

– Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju – kazao je ministar. On je rekao da je nastup Aleksandra Vučića u Njujorku pokazao jasno da je Srbija suverena država koja brine o svojim građanima. Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

POGLEDAJ:  DA LI ĆE USLEDITI POPUŠTANJE MERA U ŠKOLAMA? Razmatra se VAŽAN PREDLOG Kriznog štaba!

Mere štednje i rebalans budžeta

Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

– Srbija će izaći sa dodatnim merama štednje energije – rekao je Mali. On je objasnio da se nalazimo u svetskoj krizi za koju nismo odgovorni.

– Ekonomija nam stoji bolje nego OK – tvrdi ministar finansija i istakao da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. Ja gasim sijalice, oni kažu, „što gasiš“. Hajde ugasi i ti – istakao je Mali.

– Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto, najavio je ministar finansija.

Ministar je najavio i povećanje minimalne zarade i povećanja plata u javnom sektoru, što će našu zemlju i narod održati iznad nivoa inflacije.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h