Connect with us

Društvo

OGLASIO SE DIREKTOR REPUBLIČKOG FONDA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE: Tiče se PENZIJA iz INOSTRANSTVA

Objavljeno

-

Penzioneri, Foto: Profimedia, Filip Plavčić

Trenutno se čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još pregovara


U Srbiji penzije iz inostranstva prima 245.000 građana i po tom osnovu u zemlju godišnje stiže gotovo 800 miliona evra, prenela je danas Radio-televizija Srbije.

Direktor Republičkog Fonda za socijalno osiguranje Zoran Panović rekao je da „Srbija ima sa 21 zemljom sveobuhvatne sporazume, to znači da oni obuhvataju više oblasti socijalnog osiguranja, penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, povrede na radu, profesionalne bolesti, materinski i dečiji dodatak“.

Panović je rekao da smo većinu tih sporazuma nasledili iz bivše Jugoslavije, prvi je potpisan sa Francuskom, sredinom prošlog veka. Poslednji sa Australijom. Srbija je proširila krug zemalja sa kojima ima sporazume i inovirala ranije potpisane.

Takve ugovore već decenijama imamo sa zemljama poput Libije ili Paname, a tek poslednjih godina smo dogovorili i potpisali sporazume sa Rusijom, Grčkom i Mađarskom.

Advertisement

Za većinu tih zemalja nije potrebno uzimati polisu zdravstvenog osiguranja, dovoljna je potvrda koju izdaje naš Fond zdravstvenog osiguranja.

„S tom potvrdom može se za vreme svog turističkog ili poslovnog boravka koristiti pravo na zdravstvene usluge u drugoj zemlji ugovornici“, napominje Panović.

Iz 26 zemalja nam stižu penzije, a u 35 isplaćuje naš PIO Fond.

Najviše penzija dolazi i odlazi u bivše jugoslovenske republike, a potom u dve evropske zemlje.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava PIO Fonda Vladimir Stanković rekao je da „najviše isplaćujemo u Nemačku i Austriju“.

Advertisement

„Što se tiče destinacija koje su najudaljenije, u Ameriku ide 100, u Brazil jedna, u Novi Zeland dve do tri penzije“, rekao je Stanković.

Iz našeg fonda za te isplate godišnje odlazi 76 miliona evra, dok onima koji žive ovde, a penziju su stekli u inostranstvu stiže 800 miliona evra.

Trenutno se čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još pregovara.

Izvor: Espreso

Advertisement

Društvo

OD DANAS MOŽETE DA KUPITE TAG UREĐAJE U POŠTAMA, A EVO KAKO SE KORISTE: Putarina će vam biti JEFTINIJA!

Objavljeno

-

Objavio

Naplatna rampa, Foto: Aleksandra Čolić

Pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaju poštama prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica


Građani Srbije od danas mogu da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobila, a pre 10 godina bilo ih je 1,8 miliona. Zato smo potpisali ugovor da uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima – kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između „Pošte Srbije“ i „Puteva Srbije“ i dodao:

– U Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i na naplatnim rampama gde se koriste nema gužvi, zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine.

Podsetio je i da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h