Connect with us

Vesti

Održan 26. protest protiv nasilja u Beogradu

Objavljeno

-

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ su ispred zgrade RTS-a, gde se zaustavili u šetnji, velikim aplauzom poslali poruku podrške novinaru NIN-a Vuku Cvijiću kojeg je, kako je rekao poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, „tužio advokat mafije, poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović“, zbog objavljene službene beleške policije.

„Hrabri novinare Vuče nisi sam, ovo je otvorena prenja svim novinarima koji pišu istinu“, rekao je Milivojević.

On je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da „ako ne stane nasilje, kriminal i laž Srbija će nestati“, ali je dodao da „mi to nećemo dozvoliti“

„Upalićemo baklju slobode 17. decembra. Dole tiranin“, uzviknuo je Milivojević.

On je naveo i da su poslanici vlasti usvojili set medijskih zakona čime je „mrak postao još gušći“.

Advertisement

Moderator protesta Smiljan Banjac je neposredno nakon zaustavljanja protestne šetnje kod zgrade RTS- rekao da informativni program te medijske kuće služi naprednjačkom režimu, umesto građanima koji ga plaćaju.

Banjac je rekao da je ta medijska kuća tek na kraju programa, u trajanju od 30-tak sekundi, emitovala vest o zajedničkom nastupu proevropske opozcije na izborima.

On je pozvao okupljene da se i sledeće sukobe okupe na protestu „Srbija protiv nasilja“ jer, kako je naveo, „građani su svetlsot“, a vlast je tama.

Protestnom šetnjom do grade RTS-a završen je večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

NATAS: Putnicima iz Srbije od sledeće godine potrebno putno odobrenje za ulazak u zemlje EU

Objavljeno

-

Objavio

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno „putno odobrenje“ za ulazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti biće sedam evra, dok će za maloletne i starije od 70 godina biti besplatna, a dobijena potvrda važi za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine.

NATAS je još saopštila da su ovogodišnji letnji aranžmani poskupeli 26 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, a tražnja je porasla 9,4 odsto.

Najviše su poskupeli aranžmani za Grčku, zbog rasta cena smeštaja i prevoza, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Smeštaj u Grčkoj, posebno u hotelima, poskupeo je, kako je navedeno, 36,7 odsto, u odnosu na 2023. godinu, a srpske turističke agencije su ove godine, smanjenjem marže, kompenzovale to poskupljenje.

Advertisement

Dodaje se da su ponude srpskih turstičkih agencija jeftinije u odnosu na ponude u zemljama u okruženju, a to se najviše odražava na plate zaposlenih u turističkim agencijama koje su sa prosekom 57.130 dinara, među najnižim u Srbiji.

Srbija se nalazi na petom mestu po rastu broja stranih turista u 2023. godini, za 15 odsto više nego 2019. godine, koja je najbolja godina turizma u svetskim okvirima, podaci su Svetskog saveta za turizam.

Po broju turista, Srbija se nalazi na 60. mestu svetske liste sa oko dva miliona turista godišnje, što je sa povećanjem od 15 odsto, oko 300.000 turista više nego 2019. godine.

Najveći broj stranih turista su, kako je navedeno, „individualci, dok je broj dolazaka organizovanih turističkih grupa nedovoljan, a najpopularnija destinacija je i dalje Beograd.

Kako bi se povećao broj turista, kako su naveli iz NATAS-a, potrebno je poboljšati ponudu i kapacitete domaćih receptivnih agencija i raditi na ponudama za kinesko i za tržišta zemalja zapadne Evrope.

Advertisement

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h