Connect with us

Ekonomija

OD DANAS NOVA CENA MLEKA U PRODAVNICAMA U SRBIJI: Evo za koliko će biti SKUPLJE, izvoz ZABRANJEN!

Objavljeno

-

Mleko, Foto: Printscreen/ RTS, Profimedia

Ovaj novi potez došao je nakon što je na domaćem tržištu u prodaji pojavila nestašica mleka, a kako posledica smanjenje isporuke od strane proozvođača ka trgovcima

Vlada Srbije juče je izmenila uredbu kojom je propisala novu maksimalnu maloprodajnu cenu mleka. UHT mleko sa 2,8 posto mlečne masti danas u prodavnicama košta 128,99 dinara umesto 119,99 dinara. Sa novom cenom očekuje se i stabilizacija u ponudi mleka kod trgovaca.

POGLEDAJ:  Mirović: Uskoro rekonstrukcija puta Begeča do Bačke Palanke

Ovaj novi potez došao je nakon što je na domaćem tržištu u prodaji pojavila nestašica mleka, a kako posledica smanjenje isporuke od strane proozvođača ka trgovcima.

Vlada je izmenila i zaradu odnosno maržu proizvođača – maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka smanjena je sa 12 na 5 odsto. Uredbom je uvedena i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra

POGLEDAJ:  OTKRIVENO KAKO JE POLICIJA DOŠLA DO UBICE SA PUMPE: Dve dojave su bile ključne

Još pre dve nedelje vlasnici pojedinih farmi najavili su moguću nestašicu mleka.

Nenad Budimović, iz Privredne komore Srbije rekao je da mleka nema jer je potražnja povećana, a proizvodnja smanjena. Dodao je i da se smanjila produktivnost, ali i broj mlečnih krava.

Ekonomija

SINIŠA MALI OBRADOVAO SVE PENZIONERE: Evo kada će biti povećanje od 9, a kada od 11 ODSTO!

Objavljeno

-

Siniša Mali, Foto: TV Pink Printscreen

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu

Ministar finansija Siniša Mali jutros je gostujući uživo na televiziji ukazao na licemerje na temu komentara o javnom dugu Srbije.

– Javni dug Srbije iznosi 31,5 milijardi evra. Francuska 2.901 milijarda evra, Italija 2.755 milijardi, Nemačka 2.482 milijarde. Uvek javni dug gledate u odnosu na vaše bogatsvo, a pokazatelj tog bogatstva je BDP. BDP Srbije će prvi put u istoriji preći 60 milijardi evra. Udeo javnog duga u BDP nam je 53 odsto, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto – kazao je Mali.

Kaže da je 2012. godine javni dug bio 17,7 milijardi, a udeo javnog duga u BDP je bio 52,5 odsto.

– Ogromna je razlika što je BDP danas 60,2 milijarde, a u njihovo vreme je bio 33,7 – kazao je Mali. Ističe da Srbija nema nikakav problem u upravljanju javnim dugom.

– Kada naš ceo dug uzmete u obzir, prosečna kamatna stopa je 2,4 odsto. U njihovo vreme smo se zaduživali i po 8 odsto. To je ogromna razlika – kazao je ministar. Mali kaže da se svet suočava sa nikad većom krizom, ali Srbija malo bolje stoji od drugih.

POGLEDAJ:  SIMBOLI NA BADNJI DAN I BOŽIĆ KOJI NE POTIČU OD PRAVOSLAVLJA: Pregršt je paganskih običaja koje su Srbi uveli

– Dve i po milijarde evra imamo na računu – izjavio je Siniša Mali. Ističe da smo dobili savet da imamo dovoljno novca da možemo da reagujemo kako bismo mogli da kupimo struju, gas, hranu… – Potpuno smo odgovorni i vodimo računa o svakom dinaru – rekao je on. Ističe da je pozajmica milijardu dolara od Emirata uz tri odsto kamate odličan posao.

– Novac je sve skuplji i skuplji, a to će smanjivati stopu rasta u celom svetu. Svet ulazi u recesiju. Mi ćemo ovu milijardu iskoristiti da vratimo stare dugove, ali iz nekog razloga opet vidite te ljude koji kritiku, a ne znaju ni sami šta kritiku. Država čvrsto stoji na obe noge. Imamo dovoljno novca da preživimo ovu i sledeću zimu. Kriza će biti sve veća i veća, a mi ćemo se boriti da našim građanima obezbedimo takve uslove da što manje osete negativne posledice krize – rekao je on.

POGLEDAJ:  Poznati novosadski jutjuber satima zaključan u stanu: Snima i objavljuje sve šta se dešava dok traje drama

Ističe da je isti izazov svuda – sačuvati mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene.

– Ako oni izađu sa tržišta, teško se vraćaju, a oni su nosilac razvoja – rekao je Mali i zbog toga država subencioniše cenu energenata.

Ističe da imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti, a pozitivnu stopu rasta.

– Ljudi znaju da je država jaka. Svako obećanje koje smo dali smo ispunili. Nijedna investicija nije stala – rekao je on i objasnio da se nastavlja rad na infrastrukturi.

Ističe da interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

– Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju – kazao je ministar.

O nastupu Aleksandra Vučića u UN

Siniša Mali je istakao da je interes srpskog naroda i Srbije na prvom mestu.

– Ogroman je pritisak da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, ali smo jasno definisali svoju suverenu poziciju – kazao je ministar. On je rekao da je nastup Aleksandra Vučića u Njujorku pokazao jasno da je Srbija suverena država koja brine o svojim građanima. Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

POGLEDAJ:  TOTALNA KATASTROFA NAKON NEVREMENA: Blagomiru iz sela Gleđica za 20 minuta otišlo oko 2 MILIONA DINARA

Mere štednje i rebalans budžeta

Ističe da struje nema u Evropi i svaka zemlja će gledati da zatvori izvoz kako bi zaštitila svoje interese.

– Srbija će izaći sa dodatnim merama štednje energije – rekao je Mali. On je objasnio da se nalazimo u svetskoj krizi za koju nismo odgovorni.

– Ekonomija nam stoji bolje nego OK – tvrdi ministar finansija i istakao da je potrebno da štedimo energiju i da isključujemo sijalice koje bespotrebno gore. Ja gasim sijalice, oni kažu, „što gasiš“. Hajde ugasi i ti – istakao je Mali.

– Odmah nakon formiranja Vlade očekuje se rebalans budžeta, a od 1. novembra biće povećanje penzija od 9 odsto, a od 1. januara dodatnih 11 odsto, najavio je ministar finansija.

Ministar je najavio i povećanje minimalne zarade i povećanja plata u javnom sektoru, što će našu zemlju i narod održati iznad nivoa inflacije.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h