Connect with us

Vesti

Novi predsednik Senegala najavio sistemske promene i uselio dve prve dame u predsedničku palatu

Objavljeno

-

Levičar Basiru Diomaj Faj (Bassirou Diomaye Faye) postao je danas peti predsednik Senegala posle munjevitog političkog uspona, obećavajući sistemske promene u državi, a novost je da će u predsedničkoj palati boraviti dve prve dame, pošto je novi predsednik odlučio da ne prikriva poligamiju.

Faj je položio zakletvu pred stotinama senegalskih zvaničnika i nekoliko šefova država i afričkih lidera, u blizini Dakara.

Zakleo se „pred Bogom i senegalskom nacijom, da će verno obavljati dužnost predsednika Republike Senegal“, da će braniti „integritet teritorije i nacionalnu nezavisnost“ i na kraju da neće štedeti napore za postizanje afričkog jedinstva.

Faj (44), kojem je to prvi mandat, postao je najmlađi predsednik te zapadnoafričke zemlje od sticanja nezavisnosti 1960. godine. Postao je šef države samo tri nedelje nakon što je izašao iz zatvora.

U kratkom govoru posle zakletve, Faj je rekao da je svestan da njegova velika pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora 24. marta izražava „duboku želju stanovništva za sistemskim promenama“.

Advertisement

„Senegal će pod mojim vođstvom biti zemlja nade, mira, sa nezavisnim pravosuđem i ojačanom demokratijom“, rekao je on.

Pomenuo je tri godine nemira u zemlji pre njegovog izbora, tokom kojih je nekoliko desetina ljudi poginulo i na stotine uhapšeno.

Faj je nasledio Makija Sala (Maki Sal) (62), koji je 12 godina vodio državu sa 18 miliona stanovnika i održavao jake odnose sa Zapadom i Francuskom, dok je diversifikovao partnerstva.

Novi predsednik je Musliman koji ima dve supruge, a obe su bile prisutne na njegovoj inauguraciji. Faj je postao prvi predsednik te zemlje koji je odlučio da ne krije poligamiju.

Faj ima četvoro dece, a pobedio je u prvom krugu izbora sa 54,28 odsto osvojenih glasova.

Advertisement

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vesti

Naslovne strane za ponedeljak 15. april

Objavljeno

-

Objavio

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama za ponedeljak 15. april 2024. prenose izvode iz jučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a pišu i o dešavanjima u Izraelu i u regionu.

ALO – „Planeta u strahu od trećeg svetskog rata“, Iran lansirao preko 300 dronova i projektila na Izrael, piše list. O gradnji stadiona u Surčinu: „Počinje“.

BLIC – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o borbi protiv lobiranja za rezoluciju o Srebrenici: „Možda ćemo se kandidovati za nestalnu članicu SB UN“. Svet na ivici trećeg svetskog rata: „Gori nebo“. Omiljena letnja destinacija Srba na dlanu: „Nova pravila za letovanje u Grčkoj“.

VEČERNJE NOVOSTI – Jasna poruka Vučića „Podnećemo rezolucije o Jasenovcu i Šumaricama“, piše list. Posle napada Irana „Izrael čeka trenutak za osvetu“. Hapšenja u Podgorici „Katnić i Lazović bili deo istog klana“, piše list.

DANAS – Sagovornici Danasa o tome koliko članstvo Kosova u Savetu Evrope i rezolucija o genocidu najavljena u Ujedinjenim nacijama „pomažu“ naprednjacima pred beogradske i lokalne izbore: „Vučić ‘doziva’ Armagedon, a bori se kao protiv uroka“. Profesor Zoran Stojiljković o izvršnoj vlasti bez moći „Tri prethodne vlade su primer uzurpirane vlasti“.

Advertisement

NOVA – Statusni simboli naprednjačke elite „Besne limuzine u garažama dedinjskih vila, poslovi od države, lažne diplome i, naravno, Beograd na vodi“, piše list. Ćutanje režima na predloge opozicije: „A od vlasti ni pisma ni razglednice“. Bliski istok na ivici totalnog rata, napad Teherana na Izrael: „Osveta Irana poruka Natenjahuu i Bajdenu“.

INFORMER – „Zapamtite, pobediće Srbija“, naslov teksta pred glasanja o prijemu Kosova u Savet Evrope i rezoluciji o Srebrenici. Pod naslovom „Iran i Izrael u ratu“ list piše o napadu Irana na Izrael.

KURIR – „Narode srpski, glavu gore“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o rezoluciji o Srebrenici.

SRPSKI TELEGRAF – „Đilas bi bojkot izbora“, piše list o različitim stavovima unutar opozicije.

POLITIKA – Vučić o odgovoru Srbije na rezoluciju o Srebrenici „Možemo biti kandidat za nestalnu članicu Sb UN“. Glavna tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković: „Žrtva je uvek bila u fokusu rada tužilaštva“. U sredu parlamentarni izbori u Hrvatskoj: „HDZ u nedovoljnoj prednosti“, piše list.

Advertisement

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h