Connect with us

Ekonomija

NOVA CENA HLEBA! Uredba važi do 31. avgusta, evo koliko će KOŠTATI!

Objavljeno

-

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/IGY THE COOK

Pola godine nakon donošenja uredbe kojom je država ograničila cenu hleba, vekna“Sava“ više neće koštati isto

Uredba o ograničenju cene hleba od brašna tipa 500, poznatog kao Sava ističe danas. Ona će biti produžena za još tri meseca, s tim što će nova cena ovog hleba od sutra umesto sadašnjih 46 iznositi 49 dinara. Kako su rekli u resornom ministarstvu, do ove minimalne korekcije cene doći će zbog toga što su se od novembra, kada je prvi put doneta uredba o kontrolisanim cenama, povećali ulazni imputi za proizvodnju hleba. – Ovo povećanje je mali ustupak proizvođačima, čiji su se troškovi u međuvremenu povećali. I pored korekcije cene, potrošači u našoj zemlji i dalje će imati najjeftiniji hleb u regionu“, rekli su u ministarstvu za Tanjug.

Uredbu kojom ograničava cene hleba, Vlada Srbije donela je krajem prošle godine. Tada je cena ograničena na 46 dinara a razlog je bio obezbeđivanje redovnog snabdevanja tržišta ovim hlebom i sprečavanje većih promena njegovih cena. Pre toga na snazi je bila uredba po kojoj je ograničena cena iznosila 48,8 dinara. Naš prednost u odnosu na mnoge druge zemlje jeste što imamo dovoljno pšenice. Vlada je čak dozvolila i izvoz iste.

U Hrvatskoj 3 evra Hleb je inače po mnogim evropskim zemljama već drastično poskupeo i neke vrste koje su koštale dva do tri evra, sada se prodaju po pet i više. Posledice krize u Hrvatskoj zbog rata u Ukrajini sve se više osećaju i cene galopiraju kao nikada do sada. Vekna hleba u Hrvatskoj sada će koštati i tri evra, brašno je u nekoliko meseci poskupelo 36 odsto i kilogram će od sada koštati 1,5 evra. Očekuju se i drastično više cene testenine.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h