Connect with us

Kosovo

NOĆ NA KOSOVU PROŠLA BEZ VEĆIH TRZAVICA! Pod blokadama i dalje Brnjak i Jarinje

Objavljeno

-

NOĆ NA KOSOVU PROŠLA BEZ VEĆIH TRZAVICA! Pod blokadama i dalje Brnjak i Jarinje

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj

Na administrativnom prelazu Jarinje nema promena u odnosu na jučerašnji dan, tu su barikade, i dalje se na sever Kosmeta ne može ni pešice, dok jedino na administrativnom prelazu Merdare saobraćaj normalno funkcioniše.

Policija u Rudnici jutros obaveštava vozače da pokušaju prelazak na alternativne prelaze, a prema nekim informacijama na Brnjaku i Merdaru nisu raspoređena dokumenta koji su deo mera Prištine, a tiču se srpskih ličnih karti.

Nema informacija ni iz kosovske policije kada će Jarinje i Brnjak biti otvoreni za saobraćaj.

Noć je, kako se saznaje, protekla mirno i manje su tenzije.

Za sada je u funkciji samo prelaz Merdare, gde je sinoć bila kolona od pet do šest kilometra, i gde se na prelaz čekalo sat i po vremena. Od jutros, ipak, nema gužvi i čeka se 10 minuta.

Advertisement

Na prelaz čekaju Albanci koji se na odmor vraćaju iz zapadnih zemalja.

Policajci su rekli da sve funkcioniše kao i ranije, javlja RTS.

Podsetimo, građani su juče postavili barikade na severu Kosova i Metohije, nakon najave Prištine da od 1. avgusta počinje primene odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama. Bili su blokirani magistralni putevi, i administrativni prelazi Jarinje i Brnjak.

Međutim, po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke.

„Dobro došli u ZSO“

Advertisement

Sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije jutros su osvanule sa porukama „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“.

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole „Ovo je ZSO“, simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Te poruke istaknute su na glavnom šetalištu u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i na bilbordima na ulazima i izlazima u četiri opštine.

„Akcija Prištine dugo pripremana“

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se nada skoroj deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

Advertisement

– Mi smo sada završili sastanak u Generalštabu, general Mojsilović je, pre toga, razgovarao sa komandantom KFOR-a. Važno je da je taj razgovor protekao u korektnoj atmtsferi, na profesionalan način, prihvaćen obaveze obeju strana, pre svega, u razmeni informacija, jer je bilo mnogo neistina i dezinformacija. U ponoć očekujemo razgovor sa komandantom KFOR-a sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba. Molili smo međunarodne institucije da utiču na albansku stranu da odlože odluke pre nego sto se nađemo ponovo u Briselu i da sve rešavamo mirnim putem. Nadam se da će noćas ili sutra doći do deeskalacije situacije – rekao je on.

On je konstatovao da je akcija Prištine na Kosovu dugo pripemana, ali i da Beograd radi sve na smirivanju situacije.

– Od regionalnih do drugih bezbednosnih sluzbi do medija tih zemlja koje su unapred optužile Srbiju kako je jasno da cemo po ruskom nalogu da izvrsimo invazija na toboz suverenu zemlju iako je to po međunarodnim aktima naša zemlja – rekao je Vučić.

Kurti: Odlažemo odluku o reciprocitetu ako se uklone barikade

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će vlada u Prištini odložiti primenu odluke o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa centralnom Srbijom za 30 dana, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati potpuna sloboda kretanja.

Advertisement

Kurti je na Tviteru napisao da se Priština, u saradnji sa, kako je naveo, „međunarodnim saveznicima“, obavezuje da će odložiti primenu odluka o automobilskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima na prelazima sa Srbijom za 30 dana, pod uslovom da budu uklonjene sve barikade i vraćena potpuna sloboda kretanja.

Kosovo

RAFALNA PALJBA KOD ZVEČANA: Čula se detonacija u Bošnjačkoj Mahali

Objavljeno

-

Foto: EPA/STRINGER, Ilustracija

U ovom trenutku još se ne zna do kada će obrazovne ustanove na severu ostati zaključane

Rafalna paljba i detonacija čuli su se večeras u Rudaru kod Zvečana, javlja RTS.

Javni servis navodi da nije poznato ko je pucao.

Prištinska Koha piše, pozivajući se na očevice, da se u Bošnjačkoj Mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, danas čula snažna ekplozija, ali i da za to nema zvanične potvrde.

Kako prenosi Kosovo onlajn, zbog aktuelne situacije na severu KiM od sutra neće raditi osnovne i srednje škole, koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije.

Advertisement

U ovom trenutku još se ne zna do kada će obrazovne ustanove na severu ostati zaključane.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h