Connect with us

Društvo

NAŠMINKAJU SE, PA PRIKAČE NA INFUZIJU, A NISU BOLESNE: Novi trend među SRPKINJAMA, evo i da li je OPASAN!

Objavljeno

-

Infuzija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Majersovi kokteli predstavljaju intravensku terapiju različitim kombinacijama vitamina, minerala i elektrolita


Dok lekari pokušavaju da nas odviknu od uzimanja antibiotika i raznih suplemenata na svoju ruku, verovali ili ne, pojavila se nova moda. Instagram je preplavljen fotografijama žena koje primaju infuzije, našminkane i doterane u kućnim uslovima, a nisu bolesne.

Gladujete da biste skinuli kilograme, upravo ste preležali virus, od brojnih obaveza hronično ste neispavani, a i ovo vreme, čas toplo, čas hladno. Šta god da je u pitanju, posledice su iste – hroničan umor, nedostatak snage, loša koncentracija.

Ne igrajte se zdravljem

Na društvenim mrežama nudi se brzo i lako dostupno rešenje – vitaminske infuzije.

Advertisement

Ako ste spremni da platite više hiljada dinara za jednu, treba samo da izaberete – za bolji imunitet, energiju, lepotu, pa čak i protiv starenja. Lepo zvuči, ali lekari upozoravaju, sa tim se ne treba igrati.

– Nikako ne treba da se dozvoli da se to uključuje na lični zahtevi da to bude manir za rešavanje nebitnih stvari, da biste se bolje osećali… Neke infuzije sadrže kalijum koji zaustavlja srce u dijastoli, dakle to nije nešto što treba da primite sem ako niste izgubili kalijum – rekla je dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Majersovi kokteli predstavljaju intravensku terapiju različitim kombinacijama vitamina, minerala i elektrolita. U svetu je njihovo korišćenje veoma popularno, kod nas od skoro. Osnovni oblici imaju male količine vitamina C i B kompleksa, kalijuma, kalcijuma. Međutim, pre nego što se odlučite da investirate u takav tretman, morate na pregled kod izabranog lekara da vam kaže koje analize, pre infuzije, morate da uradite.

– Morate da vodite računa o elektrolitima, natrijumu, kalijumu, kalcijumu, magnezijumu, o stanju bubrega. Proverava se urea, kreatinin i to su ozbiljne analize koje nestručno lice ne može da radi. Neželjena dejstva su česta, flebitis, infekcija, vazdušna embolija… Davanje infuzije bez jasne indikacije je kockanje sa zdravljem – upozorio je prof. dr Radan Stojanović sa Medicinskog fakulteta.

Vitaminske infuzije novi trend

Advertisement

Vitaminske infuzije u bolničkim uslovima nisu ništa novo i daju se redovno onkološkim i pacijentima sa autoimunim bolestima, posle operacija, kod dugotrajnih dijareja, mononukleoze, upale pluća. Primaju ih i sportisti posle utakmica. Ipak, to ne znači da treba da ih primamo kad poželimo, pogotovo na mestima za koja nismo sigurni da imaju dozvolu Ministarstva zdravlja za tu proceduru.

– Ukoliko imate intravenski rastvor, sa multivitaminskoim preparatima može doći do alergijske reakcije, crvenilo oko mesta uboda, padom pritiska, jačim komplikacija, gubitka svesti i stanja koja dovode do ne daj bože reanimacije- kaže dr Milena Pandurević anesteziolog.

Infuzija je lek i to što možemo da je platimo, dobijemo kod kuće i da se brzo dobro osećamo, ne znači da je pravo rešenje. Naprotiv, kažu lekari, dejstvo traje kratko, a posledice nasumično određenih količina vitamina, minerala i elektrolita, koje na društvenim mrežama i sajtovima nude saloni i ordinacije, mogu biti fatalne.

Izvor: Espreso

Advertisement

Društvo

OD DANAS MOŽETE DA KUPITE TAG UREĐAJE U POŠTAMA, A EVO KAKO SE KORISTE: Putarina će vam biti JEFTINIJA!

Objavljeno

-

Objavio

Naplatna rampa, Foto: Aleksandra Čolić

Pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaju poštama prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica


Građani Srbije od danas mogu da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobila, a pre 10 godina bilo ih je 1,8 miliona. Zato smo potpisali ugovor da uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima – kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između „Pošte Srbije“ i „Puteva Srbije“ i dodao:

– U Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i na naplatnim rampama gde se koriste nema gužvi, zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine.

Podsetio je i da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h