Connect with us

Ekonomija

NARODNA BANKA SRBIJE SAOPŠTILA ODLIČNE VESTI! Devizne rezerve uvećane za 1,2 milijarde što je do sada REKORD

Objavljeno

-

Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra ove godine 16,8 milijardi evra, što je za 1,2 milijarde evra više nego u avgustu i mesečni je rekord od kada se prate, saopštila je danas NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 149 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su oko 14,2 milijarde evra i za nešto više od milijardu evra su povećane u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru rezultat je prvenstveno priliva po osnovu dve emisije evroobveznica u evrima u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi evra.

Republika Srbija je na medjunarodnom finansijskom tržištu prvi put emitovala „zelenu“ evroobveznicu u nominalnom iznosu od jedne milijardi evra i istovremeno petnaestogodišnju konvencionalnu evroobveznicu u evrima u nominalnom iznosu od 750 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su i po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto efekat 165 miliona evra), upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 199,6 miliona evra).

Ti prilivi deviza bili dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti (865,5 miliona evra, od čega je 619,8 miliona evra iskorišćeno za otplatu preostalog dela dolarske evroobveznice emitovane 2011. godine) i odlive po drugim osnovima (ukupno 16,1 milion evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 26,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 577,7 miliona evra i bio je za 26,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,7 milijardi evra.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na medjubankarskom deviznom tržištu u septembru neto kupila 135 miliona evra, a od početka godine je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 1,1 milijardu evra.

Izvor: Espreso