Connect with us

Društvo

NARODNA BANKA OBJAVILA NAJNOVIJI KURS EVRA: Od sutra STUPA NA SNAGU, cele godine NIJE BILO OVAKO

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

Dinar će u ponedeljak prema evru vredeti 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine


Zvanični srednji kurs dinara u ponedeljak, 3. oktobra biće 117,3037 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, saopštila je Narodna banka Srbije.

Danas je zvanični srednji kurs 117,3179 dinara za evro.

POGLEDAJ:  POČELO ISPITIVANJE VAKCINE SPUTNJIK NA DECI!

Dinar će u ponedeljak prema evru vredeti 0,2 odsto više nego godinu dana ranije i na početku ove godine.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti ove godine bila je 13. aprila, kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara.

Podsetimo, na svetskim tržištima vrednost dolara prema košarici valuta prošle nedelje je pala, pri čemu se kurs evra pomerio od najnižeg nivoa u 20 godina jer bi zbog visoke inflacije Evropska središnja banka ponovno mogla agresivno povećati kamatne stope.

POGLEDAJ:  ZASPALA JE U VOZU, A ONDA SE POJAVIO MUŠKARAC: Pazite samo ŠTA JOJ JE URADIO

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0.7 odsto, na 112.17 bodova.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  SUPRUGA JOVANA NE MOŽE DA GOVORI, DECA NE ZNAJU DA SU OSTALA BEZ OCA: Muk u kući Ljubomira koji je nađen u GEPEKU

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  NAJNOVIJI DETALJI O "SLUČAJU PERIŠA": Tiče se DROGE

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  VAKCINACIJA U TRŽNIM CENTRIMA? Stav dr Kona jasan

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h