Connect with us

Vesti

Najveći izazov kreativne industrije u Srbiji je promena odnosa prema intelektualnoj svojini

Objavljeno

-

 U kreativnoj industriji u Srbiji najveći izazov je promeniti odnos javnosti i institucija prema intelektualnom vlasništvu, procesima kreativnog rada i prema statusu samostalnih umetnika, zaključeno je na panelu „Domaće muzičko stvaralaštvo“, koji je održan danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Udruženje za kreativnu industriju organizovalo je panel u okviru serije diskusija pod nazivom „Izazovi kreativne industrije“ koje su se bavile problemima Domaćeg muzičkog stvaralaštva (DMS).
Učesnici su predložili da DMS podrazumeva da ga je „komponovao državljanin Srbije sa još dvoje saradnika iz zemlje iz neke od kategorija: tekstopisac, aranžer, izvodjač i produkcija“.

oglas
POGLEDAJ:  Umesto Vučića, sutra u Novom Sadu Ana Brnabić

Učesnici panela usaglasili su se da se za dostizanje samoodrživosti muzičke industrije Srbije prvo mora promeniti odnos prema prisutnosti DMS u medijima, sa „posebnim osvrtom ka novijem sadržaju kako bi se održavala zdrava unutrašnja konkurencija“.

Zaključak je da moraju da se uvedu minimalne kvote emitovanja domaćeg DMS za javne servise, kao i zakonska obaveza za raspodelu javnih sredstava i dobara tako da se zaštiti taj vid kreativnog rada.

Navedeno je i da je neophodno raditi i na otvaranju muzičkog centra Srbije koji bi promovisao razvoj domaće muzičke industrije u zemlji i svetu.

POGLEDAJ:  NOVO POSKUPLJENJE U SRBIJI: Povećane cene zahteva za DVA VAŽNA DOKUMENTA

Kako je navela PKS, prioritet organizacije panela posvećenih kreativnoj industriji jeste da se rasvetle i jasno predstave problemi koje stvara kradja proizvoda stvaralaštva, zatim nedovoljna svest o podržavanju domaćeg stvaralaštva i spora izmena zakona i poreskih politika.

„Za dostizanje ovih ciljeva neophodna je saradnja sa institucijama Srbije, ministarstvima nadležnim za kulturu, obrazovanje, privredu i finansije. Potrebna je i podrška svim reprezentativnim udruženjima, kao i mobilizacija svih izvodjača i autora za podršku regulisanja poslovanja“, navela je PKS.

POGLEDAJ:  SRPKINJA KRENULA NA MORE U CG PA DOŽIVELA ŠOK ŽIVOTA: Petri bukvalno nije bilo dobro kad je videla šta vozač radi!

Dodaje se da kulturna dobra i servisi obuhvataju vrednosti, identitet i značenja koja prevazilaze njihovu striktno komercijalnu vrednost i kao takva su obuhvaćena Konvencijom UNESCO o zaštiti i promociji različitosti kulturnog izraza.

Udruženje za kreativnu industriju PKS okuplja preko 4.000 preduzeća, više od 8.000 preduzetnika, dok ukupan broj pravnih subjekata u kreativnoj industriji prevazilazi 21.000, a kinematografija zapošljava i angažuje preko 20.000 ljudi.

„Kreativna industrija, dobrim funkcionisanjem preliva prihode i na druge industrijske grane i u državni budžet, promoviše zemlju i održava kulturni identitet“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Hronika

DETALJI TRAGEDIJE U BAČKOM PETROVCU: Otac odveo starijeg SINA kod LEKARA, mlađi se UGUŠIO u kući?

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Nemanja Nikolić

Mališan je pronađen u besvesnom stanju, a preminuo je u Dečijoj bolnici u Novom Sadu


Dete (2) koje je stradalo danas u požaru u Bačkom Petrovcu živelo je samo sa ocem koji je u trenutku tragedije bio sa starijim detetom kod lekara!

oglas

Podsetimo, mališan je stradao oko 11 sati kada se navodno zapalila šerpa na šporetu. Mališan je pronađen u besvesnom stanju, a preminuo je u Dečijoj bolnici u Novom Sadu.

POGLEDAJ:  GOSPOĐA SANJA JE ZABORAVILA NOVAC NA BANKOMATU: 3 meseca kasnije stigao poziv koji ju je ŠOKIRAO!

– Otac dečaka otišao je po starije dete koje je bilo na maratonu i koje se tamo povredilo. Produžio je sa njim kod lekara, a tetki koja mu je inače pomagala oko dece, rekao je da ide kod njega kući da obiđe mlađeg sina – priča izvor

– Kada je žena ušla našla je onesvešćeno dete i kuću u plamenu. Ona je odmah pozvala lekare, ali i dečakvog oca.

POGLEDAJ:  ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Doneseno 5 NOVIH ODLUKA, nove mere će obradovati sve!

Prema prvim rezultatima, na šporetu je ostalo nešto da se kuva. Telo deteta je odneto na obdukciju u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu gde će se utvrditi tačan uzrok smrti

Izvor : Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy