Connect with us

Društvo

NAJPOTRESNIJA SCENA IZ SRPSKE BOLNICE: Ova devojka ima 20 godina, a više NEMA PLUĆA!!! (VIDEO)

Objavljeno

-

Batajnica, Foto: Printscreen/Youtube

Više od hiljadu novozaraženih je u Beogradu, a još osam gradova beleži trocifren broj novoobolelih.


U najvećoj kovid bolnici u zemlji, u Batajnici, trenutno se leči oko 700 obolelih. Direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da za deset meseci rada nije bilo težeg mlađeg pacijenta od dvadesetogodišnje devojke. Ona je nevakcinisana i nema nijednu pridruženu bolest.

Više od hiljadu novozaraženih je u Beogradu, a još osam gradova beleži trocifren broj novoobolelih.

Više od hiljadu novozaraženih je u Beogradu, a još osam gradova beleži trocifren broj novoobolelih.

Lekari upozoravaju da se najviše zaražavaju nevakcinisani i da su ogromne gužve u kovid ambulantama, zbog čega su morale da produže radno vreme do 22 sata.

U kovid bolnici u Batajnici su otvorene četiri intenzivne nege i 18 poluintenzivnih nega. Najmlađi pacijent ima samo dvadeset godina.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je za RTS da je, u danu za nama kada je dijagnostikovano više od 5.000 novoobolelih, kao lekara, čoveka i rukovodioca ove bolnice ovi podaci brinu, jer samo može da nasluti šta će biti za pet ili deset dana.

“Bolnica je prilično puna, od 700 bolesnika 620 je u jedinicama poluintenzivne nege, a 80 u jedinicama intenzivnog lečenja. Otvorena je još peta – jedinica spasa. Preko 20 odsto bolesnika zahteva intenzivnu negu, broj prijema svakog dana je između 40 i 70”, rekla je doktorka Adžić Vukičević.

“Za osamnaest meseci koliko se borimo sa pandemijom i deset meseci rada kovid bolnice nismo imali težeg mlađeg pacijenta. Devojka stara 20 godina, apotekar iz Beograda, nevakcinisana, nema nijednu pridruženu bolest. Juče je intubirana, ona nema pluća, diše sa levim vrhom pluća, njena pluća su zacementirana”, kaže ona.

Navodi da od deset pacijenata u jedinici intenzivne niko nije vakcinisan.

“Kada anketiramo sve ljude u bolnici, preko 90 odsto nisu vakcinisani”, rekla je Adžić Vukičević, dodajući da to brine.

Ne znam koju poruku da kažem, da smo krenuli lepo da se vakcinišemo sigurno da ovakvog scenarija ne bi došlo”, rekla je ona.

Ovo je požar i mnogo je gore nego u decembru prošle godine kad je bolnica otvorena, rekla je doktorka.

Od pojave prvih simptoma do prijema u bolnicu u proseku treba pet do sedam dana, a ovakva klinička slika mlade devojke nastaje za devet dana, kod nekih i brže, za četiri.

Prema njenim rečima, dominiraju mlađi muškarci, između 30 i 40 godina, niko nije vakcinisan od njih, pa između 40 i 50 godina pa 20 i 30 godina, 20 odsto su žene.

“Zaposleni radnici nisu ozbiljno shvatili apel svih nas da se vakcinišu, ali oni su svi vakcinisani početkom avgusta i praktično nema nevakcinisanih u Batajnici”, zaključila je doktorka Adžić Vukičević.

Izvor: Espreso