Connect with us

Društvo

„NADAM SE DA ĆE GRAĐANI PREDSTOJEĆE PRAZNIKE PROSLAVITI U KRUGU PORODICE“ Đerlek pomenuo i kovid propusnice

Objavljeno

-

Miroslav Đerlek, Foto: Printscreen/Youtube/ SANA PRESS

Ne možemo prisiljavati ljude da se vakcinišu, ali ćemo ipak uraditi sve da ih motivišemo


Ukoliko ne bude pogoršanja epidemijske situacije, neće biti uvođenja kovid propusnica u drugim objektima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Miroslav Đerlek, koji se nada da će građani, kao i prošle godine, predstojeće praznike proslaviti u krugu porodice.

On je Radioteleviziji Srbije (RTS) rekao da je u protekla tri dana izdato oko 53.000 digitalnih zelenih sertifikata kompatibilnih sa Evropskom unijom (EU), što govori da ljudi žele da putuju i iskoriste koristi vakcinacije.

„Što se tiče pošta, očekujemo da će za pet dana na svim šalterima širom Srbije građani moći da izvade zeleni sertifikat“, poručio je Đerlek.

Prema njegovim rečima, do sada je izdato 2.166.000 starih sertifikata, koje koriste oni koji žele da ostanu u restoranima posle 20 časova i na neki način podstaknu druge da se vakcinišu.

Đerlek tvrdi da Srbija u proteklih mesec dana beleži povećanje broja datih doza što je uticalo na stabilizaciju epidemijske situacije, kao i da je dato 3,3 miliona prvih doza, drugih oko 3,1 miliona, a trećih oko 1,4 miliona.

Raduje ga i iznenađuje podatak da u Preševu ima oko 77 do 78 odsto vakcinisanih.

Među gradovima sa najviše vakcinisanih su Priboj sa 67 odsto, Niš i Užice sa 63 odsto i Beograd sa 62 odsto, dok se na začelju nalaze Tutin sa 20 odsto, Lajkovac na 30 i Mionica na 31 odsto vakcinisanih.

„Ne možemo prisiljavati ljude da se vakcinišu, ali ćemo ipak uraditi sve da ih motivišemo“, najavio je Đerlek.

Sada ima skoro 28 odsto mladih vakcinisanih, a na povećanje interesovanja mladih za vakcinaciju, kako smatra, najviše je uticala želja da uveče sede u kafićima i restoranima.

On je podsetio da je „zaustavljeno mnogo života koji faktički nisu ni počeli“, što je ogroman i nenadoknadiv gubitak.

Svi roditelji trebalo bi da stave prst na čelo i zapitaju se da li imaju pravo da ugrožavaju zdravlje svoje dece, jer se dešavalo da su nevakcinisani roditelji zarazili svoju decu, ukazao je Đerlek.

On se boji „da će brzo doći neki novi soj, koji će pogađati decu i da će nam stvoriti veću tragediju koju doživljavamo“.

Kako kaže, broj novoobolelih se smanjuje, međutim, nema još argumenata za popuštanje mera, jer u kovid bolnicama imamo 5.400 zaraženih, a dnevno umire između 50 i 60 ljudi.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Društvo

AMSS IZDAO UPOZORENJE VOZAČIMA: Savetuje se poseban oprez na planinama

Objavljeno

-

Sneg, Foto: RINA


Od petlje Orlovača do tunela Lipak saobraćaj će se odvijati dvosmerno, biće preusmeren sa leve kolovozne trake na desnu u smeru ka Dobanovcima)


Zimski uslovi vožnje očekuju vozače pre svega na putevima u planinskim predelima, upozorava Automoto savez Srbije u najnovijem izveštaju o stanju na putevima i graničnim prelazima.

AMSS navodi da u večernjim satima treba računati na niske temperature i poledicu, zbog čega će i uslovi za vožnju biti zahtevniji.

Kad je reč graničnim prelazima, prema poslednjim informacijama Uprave graničke policije teretna vozila čekaju tri sata Batrovcima, dva na Preševu i Šidu, sat i po na Horgošu i sat vremena prelazu Sremska Rača.

AMSS upozorava vozače da će do 13. decembra do 17 časova biti izmenjen režim saobraćaja zbog radova na ispitivanju instalirane opreme u tunelu Železnik i to na Obilaznici oko Beograda i to tako što će od petlje Ostružnica do petlje Orlovača biti zatvorena preticajna traka na desnoj kolovoznoj traci, a saobraćaj će se odvijati voznom trakom u smeru ka Bubanj Potoku)

Od petlje Orlovača do tunela Lipak saobraćaj će se odvijati dvosmerno, biće preusmeren sa leve kolovozne trake na desnu u smeru ka Dobanovcima).

U noći između 8. i 9. decembra u periodu od 22 do 3 časa, izvodiće se radovi na demontaži državnih zastavica na delu državnog puta od petlje Autokomanda do petlje Aerodrom, u smeru ka Šidu. Za vreme izvođenja radova za saobraćaj će biti zatvorena preticajna traka, a saobraćaj će se odvijati u voznoj i zaustavnoj traci.

Izmenjen je režima saobraćaja na deonici petlja Žednik – petlja Bačka Topola zbog radova na rehabilitaciji kolovozne trake u smeru Subotica – Novi Sad, a saobraćaj iz pravca Subotice ka Novom Sadu preusmeren je u preticajnu traku suprotnog smera i odvija se dvosmerno.

AMSS podseća da je od juče od podne u saobraćaj puštena deonica Granični prelaz Horgoš – Novi Sad (desna kolovozna traka. Na toj deonici ograničenje brzine u zimskom periodu biće 100 km/h, zbog nedovršenih radova koji će se nastaviti nakon završetka zimske službe koja traje do 31. marta naredne godine ili ranije ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h