Connect with us

Društvo

NA ZLATIBORU RASTURENA KORONA ŽURKA SA VIŠE OD 200 STUDENATA: Dr Stamenković objasnio GDE MLADI NAJVIŠE GREŠE

Objavljeno

-

Goran Stamenković, Foto: Printscreen/RTS

Naglašava da je važna lična odgovornost svakog građanina, preduzetnika i pravnog lica


Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da se epidemiološke mere najčešće krše u restoranima i kafićima u velikim gradovima, ali da se propisi sve slabije pridržavaju i u manjim mestima.

Kaže da je broj nadzora impozantan.

– Za četiri dana tog novog ciklusa pojačanog nadzora, sprovedeno je više od 17.000 inspekcijskih nadzora i kontrola. Izrečeno je 417 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od preko 12.600.000 dinara – navodi Stamenković.

Ističe da ovi podaci govore da je i dalje prisutno kršenje mera, najčešće u restoranima, kafićima i turističkim centrima.

– Inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mestu i da svakog izvršioca sankcioniše – ističe Stamenković.

Naglašava da je važna lična odgovornost svakog građanina, preduzetnika i pravnog lica.

– Najčešće su restorani kršili mere lične zaštite i tu je izrečeno praktično 80 odsto ukupnog broja prekršajnog naloga. Međutim, bilo je nepoštovanja i u mega-marketima – kod zaposlenih u mega-marketima koji nisu nosili zaštitnu opremu – ističe Stamenković.

„Mlađa populacija dosta greši“

Doktor Stamenković kaže da je javni prevoz posebna priča.

– Kolege iz Inspekcije za bezbednost u drumskom saobraćaju nemaju mnogo mera ovih dana, ali vrlo su aktivni – navodi Stamenković.

Kaže da je došlo do popuštanja epidemiološke discipline.

– Mlađa populacija dosta greši. To jesu naša deca, naši studenti i sugrađani, ali dosta su bili ležerni i odlazili tamo gde nije potrebno – smatra Stamenković.

Kaže da je prethodnih dana bilo kršenja mera u mnogim gradovima, a da i u manjim mestima dolazi do kršenja propisa.

– Veliki gradovi uvek jesu meta jer su teški za nadzor. Pojedina manja mesta su nekako uvek bila u zapećku, ali nije tamo bilo takvih nepravilnosti jer lako je doći do informacija i sprečiti. Veliki gradovi jesu veći prekršioci i to je i sada primer – navodi Stamenković.

Kaže da je na Zlatiboru izvršena i kontrola studentskog odmarališta koje je ispražnjeno jer su studenti napravili žurku sa više od 200 ljudi.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS ĆEMO LAKŠE DISATI, RHMZ UPOZORIO NA PLJUSKOVE: Evo kakvo vreme čeka Srbiju

Objavljeno

-

Objavio

Ilustracija,foto: Zorana Jeftić


U Srbiji će danas biti svežije i pretežno sunčano, dok će na jugu i istoku ponegde biti kratkotrajne kiše, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod


Vetar će biti slab i umeren, na severu i istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura kretaće se od 15 do 21, a najviša dnevna od 27 do 30 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i svežije. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura biće oko 20, a najviša dnevna oko 28 stepeni Celzijusa.

Očekivana biometeorološka situacija može imati nepovolјan uticaj na hronične bolesnike, naročito astmatičare, srčane bolesnike i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom. Glavobolјa i promenlјivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h