Connect with us

Društvo

U NOVOSADSKE TOPLANE ULOŽENO VIŠE OD 10 MILIONA! Vučević istakao da imaju novu, bezbedniju i čistiju tehnologiju!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen Instagram

Na osnovu energetskog sporazuma Nemačke i Srbije u Novom Sadu je investirano više od 10 miliona evra u tri toplane, koje danas imaju novu, bezbedniju i čistiju tehnologiju, kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je zajedno sa nemačkim ambasadorom Tomasom Ssibom posetio postrojenje daljinskog grejanja u toplotnom području toplana „Zapad“.


Vučević je napomenuo da su novosadske toplane podigle i nivo samoodrživost, jer pored proizovdnje toplotne energije, proizvode i električnu energiju.

Vučević je istakao da je toplana „Zapad“, koja greje zapadni deo Novog Sada, dobila investiciju od 6,3 miliona evra, te da je takvo ulaganje isplaćeno za 19 meseci kroz proizvodnju elektricne energije, pošto je toplana toliko novca zaradila proizvodnjom električne energije.

„To za građane znači da je cena grejanja u četiri navrata smanjivana na osnovu ovakvih rezultata u prethodne dve, tri godine, a Novosadska toplana počela je da ima manje gubitke toplotne energije, uz dodatnu proizvodnju električne energije“, naglasio je prvi čovek Novog Sada.

Prema njegovoj oceni, ovakvi rezultati su najbolji pokazatelj kontinuiteta odlične saradnje i komunikacije između Grada Novog Sada i nemačke ambasade u Srbiji.

Advertisement

Takvoj Vučevićevoj oceni idu u prilog i reči ambasadora Šiba, koji je ocenio da ovaj projekat, ali i predstojeće otvaranje novog pogona firme „Kontinetal“ u Novom Sadu, predstavljaju izraz odlične nemačko-srpske saradnje.

„Impresioniran sam projektom koji je realizovan u Novosadskoj toplani. Podržali smo njegovu realizaciju jer je cilj da Srbija uradi što više na putu ka Evropskoj uniji, a oblast energetske efikasnosti je važan deo tog puta. Ovo ulaganje omogućilo je smanjivanje gubitaka energije i doprinelo smanjivanju emisije ugljen-dioksida“, kazao je Ssib.

Grad Novi Sad i JKP Novosadska toplana učestvovali su u Programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 4“, koji je realizovan u sklopu nemačko-srpske ekonomske saradnje i finansiran iz kredita preko nemačke razvojne banke KfW, na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane, sa 3 projekta ukupne vrednosti 10,6 miliona evra.

Društvo

KOLAPS U OVIM DELOVIMA GRADA: Izbegnite ih ako imte alternativu!

Objavljeno

-

Objavio

Gužva, Foto: Petar Aleksić

Zbog radova, zatvoren je deo Požeške na Banovom Brdu, pa se saobraćaj preusmereva na okolne saobraćajnice


Ovog jutra velike gužve su na delu auto-puta od Konjarnika i Plavog mosta ka Autokomadi i dalje ka Gazeli.

Zbog radova, zatvoren je deo Požeške na Banovom Brdu, pa se saobraćaj preusmereva na okolne saobraćjnice.

U ostalim delovima grada pojačan je intenzitet saobraćaja, naročito na mostovima, ali nema većih gužvi i zastoja.

I dok je u većem delu Beograda jutros sunčano, magla smanjuje vidljivost na Novom Beogradu i na manje od 200 metara, pa je neophodan dodatni oprez.

Advertisement

S obzirom na to da je danas petak, gužve se naročito očekuju u poslepodnevnim časovima, pa je potrebno naoružati se stpljenjem.

Saobraćaj, Gužva, Beogradfoto: Petar Aleksić

Za Beograd su i za danas najvaljane padavine, naročito u drugom delu dana i pred kraj dana, pa će u saobraćajnice biti mokre i klizave, ponegde i uz veće zaržavanje vode, a u slučaju vrlo obilnih pljuskova očekuje se i duže zadržavanje vode, zbog nemogućnosti da odovodni i kanalizacioni siste,i prihvate ogromnu količinu atmosferske vode u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Dakle, u saobraćaju je neophodan dodatni oprez i da se vožnja prilagodi uslovima u saobraćaju, ali i vremenskim uslovima.

Inače, zbog noćašnjeg nevremena, na saobraćajnicama u mnogim delovima grada zbog obilne kiše pojavili su se nanosi šljunka i šuta, koji mogu predstavljati opasnost u saobraćaju, naročito pri većim brzinama i pri naglom kočenju.

Izvor: Espreso

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h