Connect with us

Društvo

U NOVOSADSKE TOPLANE ULOŽENO VIŠE OD 10 MILIONA! Vučević istakao da imaju novu, bezbedniju i čistiju tehnologiju!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen Instagram

Na osnovu energetskog sporazuma Nemačke i Srbije u Novom Sadu je investirano više od 10 miliona evra u tri toplane, koje danas imaju novu, bezbedniju i čistiju tehnologiju, kazao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je zajedno sa nemačkim ambasadorom Tomasom Ssibom posetio postrojenje daljinskog grejanja u toplotnom području toplana „Zapad“.


Vučević je napomenuo da su novosadske toplane podigle i nivo samoodrživost, jer pored proizovdnje toplotne energije, proizvode i električnu energiju.

Vučević je istakao da je toplana „Zapad“, koja greje zapadni deo Novog Sada, dobila investiciju od 6,3 miliona evra, te da je takvo ulaganje isplaćeno za 19 meseci kroz proizvodnju elektricne energije, pošto je toplana toliko novca zaradila proizvodnjom električne energije.

„To za građane znači da je cena grejanja u četiri navrata smanjivana na osnovu ovakvih rezultata u prethodne dve, tri godine, a Novosadska toplana počela je da ima manje gubitke toplotne energije, uz dodatnu proizvodnju električne energije“, naglasio je prvi čovek Novog Sada.

Prema njegovoj oceni, ovakvi rezultati su najbolji pokazatelj kontinuiteta odlične saradnje i komunikacije između Grada Novog Sada i nemačke ambasade u Srbiji.

Takvoj Vučevićevoj oceni idu u prilog i reči ambasadora Šiba, koji je ocenio da ovaj projekat, ali i predstojeće otvaranje novog pogona firme „Kontinetal“ u Novom Sadu, predstavljaju izraz odlične nemačko-srpske saradnje.

„Impresioniran sam projektom koji je realizovan u Novosadskoj toplani. Podržali smo njegovu realizaciju jer je cilj da Srbija uradi što više na putu ka Evropskoj uniji, a oblast energetske efikasnosti je važan deo tog puta. Ovo ulaganje omogućilo je smanjivanje gubitaka energije i doprinelo smanjivanju emisije ugljen-dioksida“, kazao je Ssib.

Grad Novi Sad i JKP Novosadska toplana učestvovali su u Programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 4“, koji je realizovan u sklopu nemačko-srpske ekonomske saradnje i finansiran iz kredita preko nemačke razvojne banke KfW, na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane, sa 3 projekta ukupne vrednosti 10,6 miliona evra.

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

DANAS ĆEMO LAKŠE DISATI, RHMZ UPOZORIO NA PLJUSKOVE: Evo kakvo vreme čeka Srbiju

Objavljeno

-

Objavio

Ilustracija,foto: Zorana Jeftić


U Srbiji će danas biti svežije i pretežno sunčano, dok će na jugu i istoku ponegde biti kratkotrajne kiše, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod


Vetar će biti slab i umeren, na severu i istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura kretaće se od 15 do 21, a najviša dnevna od 27 do 30 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i svežije. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura biće oko 20, a najviša dnevna oko 28 stepeni Celzijusa.

Očekivana biometeorološka situacija može imati nepovolјan uticaj na hronične bolesnike, naročito astmatičare, srčane bolesnike i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom. Glavobolјa i promenlјivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h