Connect with us

Društvo

MINISTAR PRED ODLUČUJUĆU SEDNICU: Imaćemo rezultat jedino ako prekinemo kontakte u narednih pet do sedam dana!

Objavljeno

-

Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen/Youtube

Kako je pojasnio, najbolje rešenje je suzdržati se bilo kakvog okupljanja kako bismo izbegli zaražavanje, a kasnije i čekanje u redovima, te da je neophodno samo zaustaviti kontakte na nekoliko dana.


Prošlo je godinu dana kako se pojavila korona, nešto smo naučili nešto nismo. Nešto smo prošli, nešto ćemo tek proći. Treba naši građani da shvate samo jednu stvar, da se trenutno nalazimo u takvoj situaciji da ćemo imati rezultat samo ako prekinemo kontakte u narednih pet do sedam dana. Zamolio bih svakog građanina Srbije, samo da to shvati i da ne čeka da mu neko propisuje mere kako treba da se ponaša, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar uoči sednice Kriznog štaba za TV Pink.

Kako je pojasnio, najbolje rešenje je suzdržati se bilo kakvog okupljanja kako bismo izbegli zaražavanje, a kasnije i čekanje u redovima, te da je neophodno samo zaustaviti kontakte na nekoliko dana.

– Mi ćemo sigurno neke mere doneti, ali je mnogo važnije da shvati svaki građanin da od njega zavisi kakva će nam situacija biti. Ne moramo da idemo da organizujemo sastanke koji nisu hitni, mnogo toga može onlajn, a da ne pričamo o odlascima na žurke. Ne znam da li su ljudi koji organizuju žurke svesni šta rade, mi ćemo o tome voditi računa, završavaće u zatvoru zbog toga. Ali molim i ljude da ne odlaze na žurke, strpite se da iskoristimo šansu koju imamo sa vakcinama, izjavio je Lončar.

Neophodno je, kako kaže, da kada se vakcinišemo, posebno posle prve doze sačekamo i drugu dozu, da nema opuštanja, da budemo sigurni da imamo dovoljan nivo antitela da smo zaštićeni od korone. Sutra je tačno godinu dana od pojave virusa, a kako je pojasnio izazovi su bili svakodnevni.

Advertisement

– Izazovi su bili svaki dan, najvažnije je bilo nabaviti opremu, zatim izazov sa nabavkom vakcina. Predsednik Vučić nije vodio politiku nego je vodio borbu za zdravlje i život građana Srbije. Nije gledao odakle dolazi koja vakcina, već da li je bezbedna ili nije i omugućio veliku prednost našim građanima u odnosu na druge – rekao je Lončar.

Izvor: Espreso

Društvo

OVO JE RAČUNICA KAKO DA SPOJITE USKRS I PRVI MAJ I SEBI NAPRAVITE DUŽI ODMOR: Sve što treba da znate!

Objavljeno

-

Objavio

Kalendar, Foto: Profimedia

Za razliku od đaka kojima školske obaveze neće dozvoliti da spoje vaskršnje i prvomajske praznike, zaposleni u državnim ustanovama i preduzećima mogli bi to da učine uz korišćenje tačno devet dana odmora


Vaskršnji i prvomajski praznici ponovo idu „ruku pod ruku“ kada je reč o spajanju dana odmora, ali za razliku od roditelja koji mogu da „cepnu“ od godišnjeg, u spojenom prazničnom predahu neće moći da uživaju osnovci i srednjoškolci.

U tome će ih sprečiti ukupno osam radnih dana između dva praznika koje će morati da provedu u školskim klupama.

Naime, prve slobodne dane prolećnog raspusta đaci će moći da koriste od petka, 7. aprila u Vojvodini, odnosno od subote, 8. aprila u ostatku Srbije. Uz dane vikenda koji im takođe sleduju, osnovci i srednjoškolci se vraćaju u učionice nakon 11 dana, odnosno u sredu, 19. aprila, a njihovi vršnjaci iz severne pokrajine dan ranije.

Sledeći predah sledi im praktično za nedelju dana, kada će uz dva dana vikenda imati neradni ponedeljak i utorak, tačnije 1. i 2. maj koji se u našoj zemlji obeležava neradno i nenastavno.

Advertisement

Ipak, ovaj „mini“ raspust đaci neće moći da spoje sa prolećnim zbog osam radnih dana koji ih razdvajaju.

Cene, Post, Uskrsfoto: Tamara Trajković

Da li pakovanje kofera traje duže od đačkog raspusta?

Valja napomenuti i da je sa decom vrtićkog uzrasta nešto lakše organizovati odmor, obzirom na to da će roditelji imati priliku da unapred najave datume koliko će njihova deca biti odsutna za vreme prolećne pauze.

Mali odmor lako postaje veliki uz „žrtvovanje“ godišnjeg

Za razliku od đaka kojima školske obaveze neće dozvoliti da spoje vaskršnje i prvomajske praznike, zaposleni u državnim ustanovama i preduzećima mogli bi to da učine uz korišćenje tačno devet dana odmora.

Advertisement

Naime, u državnim preduzećima neradni će biti Veliki petak koji pada 14. aprila, kao i ponedeljak, 17. april, pa će sa danima vikenda između za Vaskrs imati četiri slobodna dana. Naredni produženi vikend očekuju ih od subote, 29. aprila do utorka, 2. maja. Na ovaj način imaju ukupno devet radnih dana između, a oni koji su to u prilici, sigurno će ovu okolnost iskoristiti.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h