Connect with us

Politika

MILORAD GRČIĆ PODNEO OSTAVKU!

Objavljeno

-

Foto: Beta / Miloš Miškov

Predsednika Republike obavestio sam da podnosim neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju sam obavljao prethodnih godina u izuzetno složenim okolnostima


Milorad Grčić podneo je ostavku na mesto v.d. direktora EPS-a.

U pismu državnom vrhu, u kom je podneo ostavku, Grčić upozorava premijerku Srbije Anu Brnabić, da sada kada više neće biti na čelu EPS može otvoreno reći da će biti uništen celokupni elektroenergetski sistem Srbije, ako Zorana Mihajlović ostane na čelu ministarstva!

Sadržinu pisma prenosimo u celosti:

– Poštovana gospođo Brnabić, ovim putem želim da vas upoznam sa sadržajem pisma, koje sam juče uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

– Poštujem državnu hijerarhiju, ali sam se prvo obratio predsedniku Vučiću, jer sam i posao vršioca dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije”, ali i politički angažman i članstvo u Srpskoj naprednoj stranci prihvatio isključivo zbog Aleksandra Vučića, čvrsto verujući u njegove ideje, ideale i viziju jake, moderne i napredne države Srbije, koje predsednik dosledno i uspešno ostvaruje.

– Predsednika Republike obavestio sam da podnosim neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju sam obavljao prethodnih godina u izuzetno složenim okolnostima. Od poplava koje su 2014. godine zadesile našu zemlju i osim ljudskih žrtava, koje su nemerljiv gubitak, u značajnom obimu devastirale elektroenergetski potencijal naše države, pa sve do zastrašujuće kampanje protiv rudarskog kompleksa i termoenergetskog sektora, susretao sam se kao v. d. direktora sa ozbiljnim izazovima, koji su pretili da u potpunosti uruše energetsku stabilnost naše zemlje.

– Uz osećanje lične odgovornosti želim da jasno istaknem da nije bilo dovoljno novih investicija. Razlozi zbog kojih se nisu ostvarili neki od planiranih projekata, a neki drugi su kasnili da realizacijom, su brojni, ali kao čovek koji je naučio da preuzima odgovornost, reći ću još jednom da sam isključivo ja odgovoran za to. S druge strane, pozitivni rezultati, koji su znatno brojniji, nisu plod samo mog rada, naprotiv. Oni su delo svih posvećenih ljudi, od inženjerskog sektora, projektanata, finansijskih stručnjaka, pravnika, ekonomista do najvrednijih u EPS-u, direktnih izvršilaca, rudara, varilaca, mehaničara, jednom rečju Radnika sa velikim slovom R, ljudi kojima sam beskrajno zahvalan, jer su svoje preduzeće i svoju državu stavljali ne samo ispred svojih porodica, već i ispred svojih života. Pokrenuti su investicioni projekti koji su godinama stajali po fiokama, izvukao sam probleme ispod „tepiha“ i krenuli smo da ih rešavamo.

– U poslednjih 6 godina u EPS urađen je niz revitalizacija i modernizacija uz povećanje snage blokova u TE i agregata u HE, izgrađena su postrojenja i sistemi za zaštitu životne sredine, urađene su revitalizacije, modernizacije i nabavke nove osnovne rudarske opreme na postojećim kopovima, mnogo toga za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta – termo, hidro, OIE, kopovi. U sve to uloženo je 2,36 milijardi evra.Time smo stvorili preduslove za pouzdan rad proizvodnog sektora EPS-a i to je omogućilo da u Srbiji ne bude ugroženo snabdevanje električnom energijom zbog trenutne energetske krize. Snagu termo blokova povećali smo za 180 megavata, a kada završimo sve što je planirano snaga naših TE biće veća za oko 225 megavata, uz ukupne investicije od 1,2 milijarde evra. Pripremljeno je sve da 2027. godine termoelektrane na ugalj EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama. Do kraja 2020. u zaštitu životne sredine uloženo je oko 540 miliona evra i do 2032. planirane su investicije od oko 700 miliona evra.

– Poslednjih 9 godina proizvodnja uglja je konstantna, izuzev 2014. godine kada su bile katastrofalne poplave. Na kopu Drmno 2019. godine počeo je da radi novi BTO sistem, vredan 97,6 miliona dolara sa kojim proizvodnja uglja raste sa 9 na 12 miliona tona. Završili smo i projekat „Unapređenje zaštite životne sredine u rudarskom basenu Kolubara“, vredan oko 150 miliona evra. Krajem 2017. godine otvoreno je i Polje G, a taj projekat iznosi preko 60 miliona evra. U periodu od 2016-2020. realizovali smo investicije od preko 30 miliona evra. U oktobru 2019. godine otvoren je kop Radljevo i ukupne investicije u taj kop iznose oko 640 miliona evra. Izgradili smo infrastrukturne objekte, predodvodnjavanje, eksproprijaciju. U proceduri je nabavka novog BTO sistema, vrednog 90 miliona evra. U periodu 2016-2020. ovde je investirano 40 miliona evra. Uprkos opstrukcijama onih koji bi trebalo da budu direktna podrška kao što je resorno ministarstvo, pokrenuto je i Polje E.

– Stvorili smo uslove za nesmetano otvaranje i rad kopa, kao što su izgradnja nove industrijske zone, infrastrukturni radovi, izgradnja objekata predodvodnjavanja i odvodnjavanja, eksproprijacija i ostalo. U periodu 2016-2020 godina realizovano je oko 100 miliona evra, a ukupna vrednost projekta je veća od 950 miliona evra.

– Modernizujemo i hidroelektrane, sa završenim revitalizacijama digli smo snagu hidro sektora za 142 megavata, a posle završetka svega što smo planirali snaga će biti ukupno veća za 190 megavata.

– Pre nepunih 6 godina investicije u EPS su stajale, ništa se nije radilo, sve je bilo u fiokama. Skoro svaki projekat je bio problematičan. Zasukali smo rukave, krenuli su pregovori i počeo je rad. Ni to ne bismo pokrenuli bez podrške predsednika Srbije, jer smo velike probleme rešili samo njegovom odlučnošću i zalaganjem. Projekat odsumporavanja u TENT A je stajao kao mrtvo slovo, a sada je u finišu izgradnje. Završili smo odsumporavanje u Kostolcu B i to postrojenje sada radi. Godinama kao da je čekalo samo od sebe da se izgradi. Pokrenuli smo izgradnju sistema za odsumporavanje i u TENT B. Plan je da se samo u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektranama investira ukupno oko 610 miliona evra.

– Gradimo i nove kapacitete i planirane investicije u nove kapacitete vredne su 2,5 milijarde evra. Doneće novu snagu od 2.400 megavata i godišnju proizvodnju od 7 teravat-sati. Sada konačno napreduje i izgradnja bloka B3 u TE Kostolac B, kapaciteta 350 megavata na koji čekamo više od godina. Biće to moderan blok koji će ispunjavati sve evropske ekološke norme. Na tom principu planirana je i gradnja termoelektrane Kolubara B, snage 354 MW. Oni koji osporavaju ovaj projekat ili su neznalice ili su zlonamerni. Trećeg nema.

– Nisam protiv “zelene” energije. Naprotiv, EPS razvija niz OIE projekata. Ali preduslov za povećanje OIE je stabilan sistem koji može da obezbedi sigurnost snabdevanja. Naš hidro portfolio biće ojačan. Odlučni smo u izgradnji nove, reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ snage oko 630 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju. Od preostalog hidropotencijala u Srbiji, EPS radi na projektima na rekama Ibar i Velika Morava. Radimo i na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata. Koristićemo zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane „Petka“ i „Srednje kostolačko ostrvo“ u Kostolcu. Plan je i da do 2030. godine imamo nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megavata.

Ponosan sam na EPS-ove poslove u regionu. Sa komšijama nastojimo da povećamo energetski kapacitet regiona i to pokazuje projekat gradnje sistema „Gornja Drina“, odnosno prve hidroelektrane “Buk Bijela”, snage oko 100 megavata. Izgradnja HE “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” , vredna je 250 miliona evra, imaće snagu oko 181 megavat i sa proizvodnjom od 670 GWh doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku stabilnost Srbije, Republike Srpske i regiona u celini. Razvijamo i dokumentaciju sa „Elektroprivredom Crne Gore“ za HE Komarnica snage 162 megavata. Istovremeno, EPS se već duže vreme bori sa lobijem koji bi Srbiju da baci na kolena, da zatvori kopove i termoelektrane. Rade to za tuđi interes, potpuno otvoreno. Skovali su planove da Srbija ostane bez struje, ali ih je zaustavio Aleksandar Vučić. Bez njega i njegove odlučnosti i predanosti čitav niz investicija ostao bi mrtvo slovo na papiru. Zahvaljujući podršci i zalaganju predsednika Srbije neće biti ugašeni blokovi A1 i A2 u TENT A, neće biti ugašena termoelektrana Kostolac A. Bio je plan da se ovi blokovi ugase najkasnije 2023. i srećom to nije dozvoljeno. Biće urađene revitalizacije koje će im osigurati stabilan rad usaglašen sa svim merama zaštite životne sredine.

Ne znam nikoga ko nije grešio i probleme koji postoje, ali i uspehe koje smo ostvarili, mogu nabrajati danima. Umesto toga, kao odgovoran i čestit čovek, podnosim svoju ostavku, zbog onoga sto se u narodu zove objektivna odgovornost.

– Poštovana predsednice Vlade Srbije, na kraju ovog, opširnog izlaganja, želim da vam skrenem pažnju na jedan važan momenat. Sada, kada više nisam vršilac dužnosti direktora EPS, kada mogu da kažem ono što mi na srcu leži, ne mareći za hijerarhiju, upozoravam vas na sledeće. Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast.

– Gospođa Mihajlović radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgrađuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države. Kao čovek, koji nema visoke titule i koji nije vaspitan tako da ume na pravi način da se smeška licemerima iz kruga dvojke, ali kome su Srbija i naš narod, naša država, u srcu, upozoravam vas i molim da preduzmete sve kako bi na čelo tog ministarstva nakon izbora došao neko ko voli svoju državu, a ne samo svoj džep i svoju fotelju, koju pokušava da sačuva preko zapadnih ambasadora. Ja sam sebe na ovom poslu dao u potpunosti, jer verujem istinskom patrioti i zaštitniku svog naroda, predsedniku Aleksandru Vučiću. Ako dozvolite da mimo njega, elektroenergetski sistem Srbije vode ljudi poput Zorane Mihajlović, Srbija će postati šaka jada, koju svako može da pozoba, s’ poštovanjem Milorad Grčić – stoji u pismu Milorada Grčića.

Izvor: Espreso / Objektiv

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

ZAPADNA ČETVORKA PRITISKALA ANU DA OSTANE „RIO TINTO“: Tri dana uoči odluke o projektu „Jadar“, ambasadori bili na sastanku u Vladi

Objavljeno

-

Foto AP


Samo tri dana pre nego što je Vlada Srbije donela odluku o obustavi projekta „Jadar“ u našoj zemlji, ambasadori četiri zapadne države bili su na sastanku u Nemanjinoj 11 i bez uvijanja pritiskali premijerku Anu Brnabić da odustane od namere da se ponište sve dozvole izdate „Rio Tintu“ – saznaju „Novosti“.


Ovi diplomatski pritisci da se nastave istraživanja ležišta litijuma još jednom su pokazali sve licemerje centara moći sa Zapada. Jer, iste te države, istovremeno, preko svojih fondacija i nevladinih organizacija, obilato finansiraju ekološke pokrete u Srbiji, a upravo kako bi zaustavili iskopavanje vrednog minerala.

To je dodatno bacilo sumnju da je borba za zaštitu životne sredine samo paravan za ostvarivanje nekih drugih ciljeva, pre svega političkih, a oko kojih su zajednički interes očigledno pronašli i domaći i strani faktori – srušiti predsednika Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast u Srbiji. Jer, kako drugačije objasniti, ne samo potez pomenutih ambasadora na poslednjem sastanku sa premijerkom, nego i to da ekološki aktivisti, iako su svi njihovi zahtevi ispunjeni, i dalje spremaju proteste.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je juče da je odlukom o prekidanju saradnje sa „Rio Tintom“ Vlada ispunila sve zahteve ekoloških pokreta i da „eventualni novi zahtevi koji budu stizali spadaju u domen dnevne politike i predstojećih izbora“. Podsetio je da je australijska kompanija došla u Srbiju u vreme vlade Vojislava Koštunice:

– Svih ovih godina nisam nijednom čuo nikakvu izjavu koja je dirala u taj projekat i pominjala da ima problema u vezi sa zaštitom životne sredine.

Komentarišući zahtev inicijative „Kreni-promeni“ Sava Manojlovića, koja traži hitnu verifikaciju narodne inicijative predate parlamentu sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji, zbog čega je preksinoć održan protest ispred Predsedništva, Dačić je rekao da treba „odvojiti politiku od procedure i da ta inicijativa nema nikakve veze sa predsednikom Vučićem“:

– Tekst inicijative nije kompletan. Procedura predviđa da Manojlović u roku od 15 dana dopuni inicijativu, podnese 30.000 potpisa, jer se onlajn parafi ne računaju. On ima za cilj da Skupština pre raspuštanja 15. februara usvoji narodnu inicijativu, ali ima dosta proceduralnih stvari da bi sve moglo da se završi do tada i ne postoji bilo kakva opstrukcija.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je podržao odluku o odlasku „Rio Tinta“, ali „da je imao drugačije stavove od ostalih članova Vlade i da je trebalo da probleme rešavaju resorni ministri, a ne predsednik Vučić“:

– Što resorni ministri nisu bili u Nedeljicama, objašnjavali ljudima i rekli – izbacićemo „Rio Tinto“? Znate, to je kao kad bi predsednik Vučić odlazio da hapsi klan Belivuk-Miljković. Pa, to je moj posao. Ako ja to ne uradim, zašto on to treba da radi? Na sebe je preuzeo sve proteste, svu mržnju, sve sukobe, otišao da lično rešava probleme.

Vulin je poručio da oni koji su doveli „Rio Tinto“ sada ili nemaju stav ili protestuju protiv te kompanije:

– Nije Vučić doveo „Rio Tinto“, nego vlast žutog ološa koja je došla posle 5. oktobra. A nije nelogično da kada Rokfeler da novac Savu Manojloviću, da očekuje da taj novac bude opravdan. Ako to znači da stojiš na kiši ispred Vlade Srbije, bez obzira na to šta je Vlada odlučila, ti stojiš na kiši i nalaziš način kako da svoj angažman produžiš.

Kada je reč o eventualnoj tužbi „Rio Tinta“ protiv naše države zbog poništavanja svih dozvola i rešenja, Bojan Milisavljević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu za međunarodno pravo i odnose, kaže, za „Novosti“, da ovaj ugovor spada u oblast međunarodnog privrednog prava, s obzirom na to da je reč o ugovoru između države i kompanije:

– Nažalost, nisam imao mogućnost da pročitam ugovor, pa ukoliko je reč o raskidu ili otkazu ugovora i ako je on učinjen prema odredbama koje su predviđene u samom ugovoru, onda neće biti ni osnova za odgovornost države. Ako je, međutim, došlo do otkaza ugovora mimo njegovih odredaba ili opštih pravila za otkaz ili raskid, onda bi postojala mogućnost za utvrđivanje odgovornosti i potencijalne nadoknade štete. Ponekad je samim ugovorom određena arbitraža koja rešava takve sporove, i ukazuje se na pravila koja se primenjuju u njihovom rešavanju. Svakako bi ta arbitraža rešavala na osnovu ugovora između Srbije i na osnovu opštih pravila o rešavanju međunarodnih trgovinskih sporova. Nažalost, visina nadoknade štete se utvrđuje tek nakon utvrđivanja odgovornosti i ona može u ovom slučaju da bude veoma visoka jer prati količinu moguće ostvarene dobiti kompanije, to jest izgubljenu dobit zbog raskida ili otkaza ugovora.

Ekološki aktivisti Aleksandar Jovanović Ćuta i Zlatko Kokanović preuzeli su juče sa pisarnice Vlade Srbije dokumentaciju koja se odnosi na eksploataciju litijuma i projekte „Rio Tinta“.

– Glavno pitanje je šta će biti sa bušotinama u dolini Jadra, ko će platiti štetu i šta je sa ruševinama kuća. Bilo ko da pokušava da pravi rudnik, nećemo dozvoliti, jer želimo trajnu zabranu eksoploatacije litijuma i bora na teritoriji Srbije – istakao je Kokanović, i dodao da država treba da otkupi zemlju od „Rio Tinta“ i proda je građanima.

Aleksandar Jovanović Ćuta nije siguran da li je na „Rio Tinto“ stavljena tačka:

– Moramo da sprečimo novi „Rio Tinto“, jer Srbija nije rudarska zemlja, a ljudi ne veruju više nikome. Bićemo danas na protestu u Loznici, a blokada ispred Sava centra neće biti. „Rio Tinto“ smo isterali svi zajedno, pa je sada „Bio Tinto„.

MUCANJE

MANOJLOVIĆ iz inicijative „Kreni-promeni“ napisao je na „Tviteru“: „Lečim mucanje, dr Savo Manojlović“ i tako odgovorio na post jednog pratioca da premijerka Ana Brnabić nije mucala dok je govorila o njemu.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić je rekao da Manojlović „vređa jer ništa drugo ne ume pored uzimanja para od Rokfelera i pravljenje biznisa od dizanja dreke“.

PALE AKCIJE

AKCIJE „Rio Tinta“ pale su juče za 4,1 odsto posle odluke Vlade Srbije da ukine sve dogovore o poslovanju kompanije u našoj zemlji. Tokom trgovanja na australijskoj berzi u nekim momentima su tonule i za 5,1 procenat, što je najgori dnevni pad od avgusta 2021.

UJEDINILI SE, PA PRIZNALI GENOCID U SREBRENICI

„ZAJEDNO za Srbiju“ Nebojše Zelenovića, Otvorena građanska platforma „Akcija“, inicijativa „Ne davimo Beograd“ i pokret Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute formirali su zeleno-levu koaliciju „Moramo“ za predstojeće parlamentarne i lokalne izbore. Da je zalaganje za ekološka pitanja u velikoj meri paravan nevladinih aktivista za plasiranje političkih stavova pokazalo je i jučerašnje istupanje Jovanovića, Zelenovića i predstavnice „Ne davimo“ Beograd Biljane Đorđević.

Tako su na pitanje kakav je njihov stav o Srebrenici, otvoreno poručili da se tamo dogodio genocid.

– To je pitanje koje je vezano za zakon. Država Srbija je priznala Haški tribunal. Ako poštujemo zakone, onda moramo da poštujemo i odluke Tribunala – rekao je Jovanović.

Nadovezao se Zelenović, koji je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, jer je to tako presuđeno.

Đorđevićeva je rekla da „Ne davimo Beograd“ nikad nije bežao od svih tih tema i da su njegovi predstavnici „vrlo jasno govorili da je Srebrenica genocid i da stoje iza toga“.

Izvor: Novosti

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h