Connect with us

Vesti

Međunarodni dan joge, 22. juna na Kalemegdanu

Objavljeno

-

Ambasada Indije najavila je da će 22. juna u Beogradu organizovati 10. Međunarodni dan joge i pozvala građane da uživaju u „toj umetnosti i nauci zdravog života koja se fokusira na harmoniju uma i tela“.

Reč „joga“, kako je navedeno u saopštenju ambasade, izvedena je iz sanskritskog korena „Yuj“, što znači „pridružiti se“, „upregnut“ ili „ujediniti se“, a obično se shvata kao terapija ili sistem vežbanja za zdravlje i fitnes.

„Joga se odnosi na harmonizaciju sebe sa univerzumom. To je tehnologija usklađivanja individualne geometrije sa kosmičkom, kako bi se postigao najviši nivo percepcije i harmonije“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se joga ne pridržava nijedne određene religije, sistema verovanja ili zajednice, već joj se pristupa kao tehnologiji za unutrašnje blagostanje.

Ističe se da svako ko aktivno praktikuje jogu može iskoristiti njene prednosti, bez obzira na nečiju veru, etničku pripadnost ili kulturu.

Advertisement

Jogijske prakse za zdravlje i dobrobit, Joga sadhane (vežbe) koje se široko praktikuju su: Jama, Nijama, Asana, Pranajama, Pratjahara, Dharana, Dhyana (Meditacija), Samadhi /Samjama, Bandhas i Mudras, Šat-karmas, Jukta-ahara, Jukta karma, Mantra japa i druge.

Jama su, kako je navedeno, ograničenja, a Nijama su poštovanje i smatra se da su to preduslovi za joga sadhane (vežbe).

„Asane, sposobne da dovedu do stabilnosti tela i uma ‘kuriat-tad-asanam-sthairiam…’, sastoje se u usvajanju različitih telesnih (psiho-fizičkih) obrazaca, dajući sposobnost održavanja položaja tela (stabilna svest o svom strukturnom postojanju) u znatnoj dužini i vremenskom periodu“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da joga deluje na nivou tela, uma, emocija i energije, što je dovelo do četiri široke klasifikacije joge karma joge, gde se koristi telo, bhakti joge, gde se koriste emocije, gjana joga, gde se koristi um i intelekt i krija joga, gde se koristi energija.

Dodaje se da joga obrazovanje ima za cilj brigu o pojedincu, ‘Biću’.

Advertisement

Pretpostavlja se da će, kako je navedeno, dobra, uravnotežena, integrisana,

istinita, čista, transparentna osoba biti korisnija sebi, porodici, društvu, naciji, prirodi i čovečanstvu.

„Danas, milioni ljudi širom sveta imaju koristi od prakse joge koju su čuvali i promovisali veliki eminentni majstori joge od davnina do danas. To je nasleđe Indije“, navela je ambasada.

Međunarodni dan joge obeležiće se na Kalemegdanskoj tvrđavi, ispod Pobednika u Beogradu od 08:30 do 09:30 časova.

(Beta)

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Objavljeno

-

Objavio

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži „hitnu sednicu“ tog odbora „zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama“, prenela je danas SSP.

U školama „deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje – dok ne bude prekasno, opet“, kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

„Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju“, navela je.

Advertisement

Kako je kazala, „uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka“ kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

„Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja“, navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

„Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke“, rekla je ona.

Advertisement

„U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno“, rekla je Tepić.

„U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas“, navela je.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h