Connect with us

Kosovo

LOKALNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Građani danas biraju u 38 opština

Objavljeno

-

Izbori na Kosovu, Foto: RTS

Policija je pojačala prisustvo oko biračkih mesta, tako da se ne očekuju veći problemi


Građani na Kosovu i Metohiji danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Birališta su otvorena u 7 časova.

Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama. Birališta u otvorena u 7 sati.

Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative „Srpska narodna sloga“, „Narodno jedinstvo“, „Narodna sloga“ i inicijativa „Sloboda“. Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Birališta su otvorena u 7 časova. Žitelji Gračanice, glasaju u školi „Kralj Milutin“. U Gračanici je nešto više od 20.000 birača, a u svim srpskim sredinama nešto više od 100.000.

Policija je pojačala prisustvo oko biračkih mesta, tako da se ne očekuju veći problemi, javlja reporter RTS-a.

Organizovani odlazak na glasanje Iako su iz Prištine u poslednjem trenutku glasačima koji dolaze iz centralne Srbije tražili umesto brzog antigenskog testa pis-si-ar test ili potvrdu o imunizaciju, jutros su iz Kraljeva i drugih gradova, autobusi sa glasačima krenuli na lokalne izbore, javila je dopisnica RTS-a.

Oni koji su krenuli na glasanje kažu da nemaju straha i da je svaki glas važan.

Predstavnici Kancelarije za KiM, koji su i obezbedili organizovani odlazak, kažu da će omogućiti odlazak do svih glasačkih mesta.

Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore. Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Ukupan broj biračkih centara je 883, sa skoro 2.500 biračkih mesta. Izbore će nadgledati stotinak posmatrača EU, a tu su i drugi posmatrači. Birališta će biti otvorena do 19 časova, a prvi rezultati se mogu očekivati posle 22 sata.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kosovo

NAKON NOVE ZABRANE ULASKA NA KOSOVO: Oglasio se Petar Petković!

Objavljeno

-

Petar Petković, Foto: Printscreen/TV Pink


Petković je na administrativnom prelazu Merdare istakao da je Priština ponovo prekršila sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama


Odluku da glavnom pregovaraču u dijalogu onemogući posetu Kosovu i Metohiji, Priština je donela svega pola sata pre nego što je Petković trebalo da započne svoj obilazak.

Tim povodom, Petković je na administrativnom prelazu Merdare istakao da je Priština ponovo prekršila sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini danas su ponovo zabranile da poseti južnu pokrajinu, uruči pomoć i obiđe srpski narod na KiM. Ovo je peta zabrana od početka godine koju je Priština izrekla direktoru Petkoviću.

Odluku da glavnom pregovaraču u dijalogu onemogući posetu Kosovu i Metohiji, Priština je donela svega pola sata pre nego što je Petković trebalo da započne svoj obilazak.

Tim povodom, Petković je na administrativnom prelazu Merdare istakao da je Priština ponovo prekršila sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i o zvaničnim posetama.

– Posetu sam uredno najavio u skladu sa sporazumom, ali Priština ponovo krši sve sporazume. Ideja moje posete Kosovu i Metohiji je bila da posetim učenike Bogoslovije u Prizrenu, da obiđem naše povratnike u selu Novake, ali i da razgovaram sa našim ljudima i socijalno-ugroženim porodicama na severu KiM.

Međutim, Priština mi onemogućava da radim i obavljam svoj posao kao direktor Kancelarije za KiM na prostoru Kosova i Metohije, ali ono što je važno i što svi treba dobro da razumeju jeste da nikakvim zabranama Priština neće moći ni ovog puta, ali ni u buduće, da tu vezu između države Srbije i srpskog naroda na KiM na bilo koji način prekine. Mi ćemo nastaviti da se borimo za naš narod, za bolji život u srpskim sredinama i ova zabrana nije nešto što na bilo koji način može da nas pokoleba – istakao je Petković.

On je podvukao da su ovakve zabrane zapravo dokaz da se Beograd bori za svoj narod.

– Kao što je svima nama pokazatelj da kada napadaju predsednika Aleksandra Vučića u prištinskim medijima, da se predsednik Vučić svim srcem i svom snagom bori za svoj narod na KiM, tako je i za mene satisfakcija to što su mi peti put odbili ulazak na prostor KiM, jer je i to pokazatelj da se borimo za svoj narod u našoj južnoj pokrajini i u centralnoj Srbiji i u Briselu i na svakom drugom mestu – kaže Petković, koji je o najnovijoj zabrani obavestio i Miroslava Lajčaka.

– Ako se Priština ovako odnosi prema glavnom pregovaraču u dijalogu, jasno vam je kako se onda odnosi i prema našem narodu na KiM, a iz dana u dan povećava se broj incidenata koji su generisani upravo antisrpskom politikom, ali i retorikom koja dolazi direktno od Aljbina Kurtija i same Prištine.

Ako meni ne dozvoljavaju da uđem na prostor KiM, kako onda možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa, a mi želimo normalizaciju, želimo dobre odnose, želimo da se pomerimo sa mrtve tačke i da razgovaramo i rešavamo sve probleme. Međutim, Kurti je taj koji svakog dana ubija i pokušaj normalizacije odnosa, to je upravo učinio i ovde, danas na Merdaru, time što mi je zabranio ulazak na prostor KiM – naveo je Petković.

On je istakao da Beograd poštuje sporazum o zvaničnim posetama jer je samo u prethodnih nekoliko dana više prištinskih zvaničnika boravilo u centralnoj Srbiji, u skladu sa sporazumom – bez statusnih oznaka i neutralno. Prethodno, Priština je Petkoviću zabranila ulaz na KiM 13. januara, 16. aprila, 3. septembra i 23. novembra.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h