Connect with us

Društvo

LETO DONELO STOMAČNI VIRUS: Sve veći broj pacijenata se javlja lekaru sa simptomima, A OVAKO SE PRENOSI!

Objavljeno

-

Stomačni virus, Foto: Profimedia

„Najčešći pacijenti su nam deca i hronični pacijenti zato što oni to najteže podnose zbog svog imuniteta koji je po prirodi slabiji, ali svo stanovništvo je zahvaćeno“

Poslednjih nedelja u domove zdravlja dolazi sve više pacijenata sa bolovima u stomaku i simptomima stomačnog virusa.

Stomačni virus se manifestuje povraćanjem, dijarejom i grčevima u stomaku, a bolest se prenosi preko prljavih ruku, hrane ili zaraženih površina.

– U letnjem periodu imamo veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama, to je tri do četiri pregleda po lekaru, što je značajan broj jer je to nešto više od pet odsto pregledanih pacijenata na dnevnom nivou, rekla je za Tan‌jug dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja “Savski venac”.

– Pacijenti se javljaju sa simptomima mučnine, povraćanja, malaksalosti, moguće i dijareje i grčevima u stomaku, rekla je dr Turubatović.

– U toku letnjih meseci uzročnici su najčešće virusi koji se prenose preko prljavih ruku sa neopranog voća i povrća. Drugi prenosioci su bakterije koje mogu da budu u neobrađenom mesu, u neispravnim mlečnim proizvodima. Treba da obratimo pažnju gde kupujemo i kako termički obrađujemo hranu, rekla je dr Turubatović.

– Najčešći pacijenti su nam deca i hronični pacijenti zato što oni to najteže podnose zbog svog imuniteta koji je po prirodi slabiji, ali svo stanovništvo je zahvaćeno, zato što je ovaj period pogodan za takve infekcije, kazala je dr Turubatović.

Lečenje treba da započnemo sami, ako su ti simptomi blagi. To su mirovanje, skidanje temperature paracetamolom, ako je neophodno i rehidratacija, zatim blaža ishrana – čajevi bez šećera, dvopek, grisine i pirinčana voda. Ako su simptomi jači u smislu intenzivnijeg povraćanja, više od pet puta dnevno, dijareja više od 10 dnevno, jakih bolova u stomaku koji ne prestaju, onda se treba javiti lekaru, ako simptomi traju više od tri dana“, rekla je dr Turubatović.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h