Connect with us

Politika

„LEKARI DAJU SVE OD SEBE, ALI JE DOSTA TEŠKO“: Dačić podelio svoja saznanja o Milutinu Mrkonjiću (VIDEO)

Objavljeno

-

Ivica Dačić, Foto: Kurir tv printscreen

– Nije navikao ljude da bude bolestan. Ne ide uz njega – rekao je Dačić


Predsednik Narodne skupštine i lider socijalista Ivica Dačić rekao je da je stanje nekadašnjeg ministra Milutina Mrkonjića (79) i dalje dosta teško.

– Dosta je teško. Do pre dva dana je bilo veoma kritično. Mislim da zaista treba da se zahvalim svim lekarima – rekao je Dačić u jutarnjem programu Kurir televizije i dodao da Mrkonjić nije u mogućnosti da priča.

Dačić je rekao da lekari daju sve od sebe.

– Čuo sam se sa doktor (Milovanom) Bojićem. Mrkonjić je njihov stari pacijent. Bio je nedavno na operaciji. Postoje neke stvari koje nije hteo da uradi ranije jer je mislio da ima vremena. Sada se te stvari još komplikuju. Lekari daju sve od sebe. Svi smo zabrinuti i ostaje samo da se molimo Bogu za njegovo zdravlje. Nadamo se da će pobediti – rekao je Dačić.

Lider socijalista je naglasio da je Mrkonjić čovek od velikog ugleda.

– Nije navikao ljude da bude bolestan. Ne ide uz njega – rekao je Dačić.

Milutin Mrkonjić, nekadašnji narodni poslanik i počasnik predsednik socijalista, podsetimo, danima se nalazi u teškom stanju. Mrkonjić je na odeljenju Intenzivne nege na aparatima i priključen je na respirator.

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ saopštio je juče da se Mrkonjić nalazi na hospitalnom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi zbog izraženih srčanih smetnji i tegoba.

– Njegovo trenutno zdravstveno stanje je ozbiljno, a Konzilijum lekara Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ preduzima sve neophodne mere intenzivnog lečenja. O zdravstvenom stanju pacijenta Milutina Mrkonjića Konzilijum će izvestiti javnost u odgovarajućim terminima – navodi se u saopštenju Instituta „Dedinje“.

Mrkonjić je početkom meseca završio na kardio-vaskularnoj klinici u Beogradu gde mu je ugrađen pejsmejker.

U avgustu mesecu operisao je srčane zaliske i to novom metodom preko prepona.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Kakve nas promene očekuju ukoliko odgovor na referendumu bude „DA“

Objavljeno

-

Skupština Srbije, Foto: Ana Paunković


Posle 16 godina, građani će 16. januara na birališta. Povod isti i tada i sada – iskazivanje mišljenja o promeni najvišeg pravnog akta.


Dan nakon što su poslanici usvojili Predlog Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a predsednik Skupštine raspisao referendum, mi smo proveravali šta znači pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“ i kakve promene bi moglo da donese ukoliko odgovor DA dobije neophodnu podršku.

Posle 16 godina, građani će 16. januara na birališta. Povod isti i tada i sada – iskazivanje mišljenja o promeni najvišeg pravnog akta.

Ipak, raspisivanju ovog referenduma prethodile su izmene Zakona o referendumu, kada je ukinut cenzus, pa je za odlučivanje o referendumskom pitanju dovoljna većina izašlih na glasanje.

Drugačije je i to što se aktuelne promene odnose isključivo na oblast pravosuđa, a najveći broj izmena na rad sudstva.

„Građani su do sada imali jedan utisak da su sudije pod jakim uticajem političke vlasti, izvršne i zakonodavne. Ove ustavne odredbe omogućavaju jedan stabilniji status sudija u kojem izvršna i zakonodavna vlast suštinski neće uticati na njihov položaj. To ne znači da će ovaj Ustav biti čarobni štapić i da će odmah kada bude usvojen obezbediti da sve bude savršeno u pravosuđu“, kaže Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Još jedan segment pravosuđa – tužilaštvo – naći će se na meti višestrukih izmena.

Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Srbije je rekla da će građani po pitanju uređenja tužilaštva dobiti 12 amandmana koji će nakon 75 godina ukinuti monokratski sistem uređenja javnih tužilaštva, što znači uspostavljanje odgovornosti u radu sadašnjih javnih tužilaca.

„Uspostaviće nov tužilački savet tužilaštva, uspostaviće ukidanje probnog mandata. Generalno gledano, doneće situaciju koja bi na papiru teoretski trebalo da stvori mogućnost za bolju borbu protiv svih vidova kriminala“, rekla je Komlen Nikolić.

A da li će izmena Ustava i doneti pomake u jačanju vladavine prava, zavisiće od njene primene – podvukla je u hitnom mišljenju Venecijanska komisija. Predložene amandmane to telo analiziralo je dva puta i dalo pozitivnu ocenu. Ista ocena stiže i od struke.

„Kada promenite sam sistem kako se biraju sudije i tužioci znači da ćete imati kvalitetniji i depolitizovaniji kadar sudija i tužilaca, što znači njihovu veću stručnost i veću pravednost u odlukama i postupanjima. I zaista tu postoji čitav niz tema koje se ne nalaze u Ustavu, ali stvaraju ovi ustavni amandmani odličnu podlogu za zakonsku regulativu koja sada treba da usledi i da reguliše taj niz pitanja, što ranije ne bi bilo moguće zbog ograničenja Ustava iz 2006. godine“, kaže Miroslav Đorđević iz Instituta za uporedno pravo.

Promena Ustava iz 2006. u oblasti pravosuđa jedan je od ključnih uslova za napredovanje u evrointegracijama i članstvo Srbije u EU.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h