Connect with us

Društvo

KRAJ TALASA SE OČEKUJE 22. FEBRUARA, ALI… Profesor Kočević očekuje bolje stanje sa koronom u martu!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/TV Pink

Rast je prouzrokovan skijanjem, odatle dolazi veliki broj zaraženih, to je dr Stevanović rekao pre dva dana

Profesor informatike Petar Kočović koji je izašao u javnost sa matematičkim modelom pomoću koga prognozira kretanje broja zaraženih korona virusom, što u Srbiji, to i šire, ocenio je da se pad u broju zaraženih očekuje do kraja marta, ali da ne veruje da će kraj trećeg talasa biti na kraju trećeg meseca ove godine.

Prema njegovim rečima, u proteklih 12 dana situacija je nešto lošija. Navodi da je najpre zabeležen nagli pad broja zaraženih u decembru i januaru, da je nedavno bilo pet dana u kojima je kriva zaravnjena, ali da se od tada beleži i blagi porast broja obolelih po danu.

– To što jednog dana raste, drugi dan padne, to se u dugoročnom periodu od 14 dana nama prikazuje kao stalni rast. Može da se desi da krajem marta vidimo da situacija može da bude bolja, ali talas po mom mišljenju neće da se završi – rekao je navodeći da zapravo očekuje da i u narednim danima raste broj zaraženih, te da bi za 15-ak dana moglo biti bolje.

Takođe nam je rekao da je u ovim uslovima teško predviđati. Kako je rekao, njegov matematički model u jednom trenutku je pokazao i da će kraj talasa biti 22. februara. Sada, navodi, to nije slučaj. Navodi dva razloga iz kojih je došlo do pomeranja.

– Rast je prouzrokovan skijanjem, odatle dolazi veliki broj zaraženih, to je dr Stevanović rekao pre dva dana. Drugi je razlog što su škole počele da rade, pa je nastavno osoblje počelo da se zaražava – ocenio je.

Veruje i da broj zaraženih neće rasti kao što je to bio slučaj u novembru, kada smo danima beležili više od sedam hiljada zaraženih za 24 sata. Sadašnji rast objašnjava i nedisciplinom u periodu 15. decembar – 31. januar, kao dodatnim faktorima.

– Do kraja marta će taj broj sigurno da padne. Moja je procena da će biti ispod hiljadu, ali treba da znamo da smo u vrhu drugog talasa imali 400 zaraženih dnevno. Tako da je hiljadu mnogo – opominje.

Kaže i da je trenutno vakcinisano 7,5 odsto stanovništva u Srbiji, te da bi se, uz dovoljan broj vakcina, tako da bude zaštićeno 60-70 odsto stanovnika Srbije, iz epidemije moglo izaći krajem avgusta. Za okruženje ipak ne predviđa jednako pozitivan scenario.

Prema aktuelnim podacima, Srbija je i dalje u popstar zoni, sa 300-500 zaraženih na 100.000 stanovnika.

– Nikako da izađemo, a trebalo je pre 15 dana. Naša disciplina je doprinela tome – kazao je prof. Kočović.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

MUSTAFA (25) UPALIO SVOG STOJADINA NA +40 I ZAPUCAO NA MORE: Nema ko ga ne zna, PUT PREŠAO BEZ STRAHA! (FOTO)

Objavljeno

-

Objavio

Mustafa, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO


Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku


Mustafa Čobo (25) mladić iz Kaknja, svojim Stojadinom stigao je na hrvatsku obalu. Čobo je poznat po svojoj ljubavi prema starim Zastavama, a vlasnik je i jednog Yugo servisa u Bosni i Hercegovini.

Izgleda da njemu ne smetaju visoke temperature širom Hrvatske. Iako njegov Stojadin nema klimu, na kojoj mnogi ljudi u današnje vrijeme insistiraju tokom vožnje automobilom, Mustafa je seo u svoje vozilo i krenuo na more.

Fotografijama uz Stojadina pohvalio se na Fejsbuku:

“Zastavom po Hrvatskoj. Hvala na prvom susretu u Živogošću. Hvala na lepom druženju. Postoji li iko da me ne poznaje u Hrvatskoj. I da me nije ugostio”, napisao je uz fotografije.

foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/MUSTAFA JUGO

Posetio je Makarsku, Bašku Vodu, Živogošće, a put dug 222 kilometara prešao je, kaže, bez problema i straha.

“Svaki automobil zahteva pažnju i redovno održavanje, pa tako i Stojadin. Uopše ne razmišljam hoće li se pokvariti, samo na Jadranu sam prešao 600 kilometara, ne računajući dolazak iz Kaknja, a tu treba računati i povratak, tako da će sve skupa izaći na preko 1.000 pređenih kilometara”, rekao je on za Hayat.

Podsetimo, Mustafa nije prvi ove godine!

„Skidam kapu gospodinu“, „Alal vera, burazeru, to je podvig, bez klime“, samo su neki od komentara ispod fotografije iz Lefkade, a upućeni su vlasniku jednog stojadina koji je ovim autom stigao u Grčku i privukao ogromno interesovanje na Fejsbuku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h