Connect with us

Ekonomija

KOLIKO JE POTROŠENO NA „ODBRANU“ DINARA OD POČETKA GODINE? Oglasila se Narodna banka Srbije

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 75 miliona evra

Zvanični srednji kurs danas je 117,4245 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru vredi 0,2 odsto više nego pre mesec dana i 0,1 odsto više nego na početku ove godine i godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila, kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, a najveća je bila 6. juna kada je evro vredeo 117,4203 dinara.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 13.903,6 miliona evra (nešto više od 13,9 milijardi evra) i na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 128 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je danas NBS.

– Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju, za 210 miliona evra, skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata (198,8 miliona evra), i to najviše po osnovu pada cene zlata, za 73 dolara po unci, kao i efekta slabljenja dolara u odnosu na evro za 1,73 odsto – navodi NBS.

Kako dodaju, devizne transakcije imale su gotovo neutralan efekat na devizne rezerve (neto smanjenje 11,2 miliona evra). Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su prvenstveno usled razduženja države po osnovu kredita (128,1 miliona evra) i plaćanja drugih obaveza (37,6 miliona evra).

– Na povećanje deviznih rezervi najviše su uticale aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, ukupan neto efekat po osnovu kupovine deviza i svop transakcija od 50 miliona evra. Neto prilivi ostvareni su i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (31,8 miliona evra), kao i po osnovu prodaje državnih hartija na domaćem finansijskom tržištu, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 72,7 miliona evra) – navodi se u saopštenju NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu, ističu, u maju je iznosio 1.066,5 miliona evra i bio je za 389 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.371,3 miliona evra.

– Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u martu i stabilizacije faktora na strani tražnje za devizama u aprilu, čemu je doprinela blagovremena i adekvatna reakcija NBS, u maju su preovladavali aprecijacijski pritisci usled delovanja faktora na strani ponude deviza na domaćem deviznom tržištu, a pre svega izuzetno visok otkup efektivnog stranog novca. Dinar je u maju, kao i od početka godine, nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto – ističe se u saopštenju.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 75 miliona evra, dok je, kako su istakli, od početka godine neto prodala 2.195 miliona evra (skoro 2,2 milijarde evra), radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE NARODNE BANKE: Tiče se kursa EVRA za danas

Objavljeno

-

Novac, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić


Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,39966 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, dok je najveća vrednost dinara preme evru bila 4. jula, kada se evro mogao kupiti za 117,3896 dinara.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h