Connect with us

Vesti

Kina: 5G pokreće ekonomsku proizvodnju od 5,6 hiljada milijardi juana

Objavljeno

-

Komercijalizacija 5G direktno je podstakla ukupnu ekonomsku proizvodnju od približno 5,6 hiljada milijardi juana (787,53 milijardi američkih dolara) u Kini u proteklih pet godina, rekao je Džao Džiguo, glavni inženjer Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT).

On je, kako prenosi Sinhua, objavio tu cifru na forumu za mobilne komunikacije, pozivajući se na istraživanje Kineske akademije za informacione i komunikacione tehnologije.

Prema njegovim rečima 5G je takođe indirektno pokrenuo 14 hiljada milijardi juana u ekonomskoj proizvodnji, što pokazuje veliki doprinos nove tehnologije visokokvalitetnom razvoju zemlje.

Džao je rekao da je Kina postigla globalno liderstvo u 5G mrežnoj infrastrukturi, kontinuirani napredak u ključnim osnovnim tehnologijama i izvanredne rezultate u integraciji digitalnih i fizičkih aplikacija od izdavanja komercijalnih licenci za 5G, 6. juna 2019.

Do kraja aprila, Kina je akumulirala skoro 3,75 miliona 5G baznih stanica, ili oko 26 baznih stanica na 10.000 ljudi. Osnovni zahtevi za patente za 5G standard u zemlji činili su preko 42 odsto ukupnog svetskog broja.

Advertisement

5G tehnologija se široko koristi u ključnim industrijama kao što su rudarstvo, električna energija i zdravstvo, a postepeno je prodrla sa perifernih veza u ključne oblasti kao što su istraživanje i razvoj, dizajn i proizvodnja.

U sledećem koraku, MIIT će uložiti kontinuirane napore da pomogne produbljivanju pokrivenosti 5G mrežom, ubrzanju širenja 5G aplikacija i aktivno promoviše modernizaciju informacione i komunikacione industrije, rekao je Džao.

(Beta)

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vesti

Tepić (SSP): Zbog nasilja u školama da zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje

Objavljeno

-

Objavio

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je kazala da je u Srbiji nasilje u školama svakodnevno i zatražila da zbog toga odmah zaseda skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ona je u saopštenju navela da traži „hitnu sednicu“ tog odbora „zbog galopirajućeg i sada već svakodnevnog nasilja u školama“, prenela je danas SSP.

U školama „deca tuku decu, deca tuku nastavnike, roditelji tuku nastavnike, a nakon godine u kojoj su deca ubijala decu, zahtevam hitnu sednicu Odbora za obrazovanje – dok ne bude prekasno, opet“, kazala je Tepić, koja je i narodna poslanica.

Zatražila je od predsednika tog skupštinskog odbora Marka Atlagića da na sednicu pozove i ministarku prosvete, kao i predsednicu parlamenta i premijera.

„Rasprava, momentalne reakcije sistema i urgentne mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, ne mogu više da čekaju“, navela je.

Advertisement

Kako je kazala, „uvođenje statusa službenog lica za nastavnike više ne može da čeka“ kao ni izmene Krivičnog zakonika i obrazovnih zakona.

„Ako se bude čekalo da raspust pojede ove probleme ili da nova školska godina poništi probleme iz stare, za svaki novonastali slučaj nasilja u školama biće direktno odgovorni navedeni funkcioneri vlasti zbog nečinjenja“, navela je.

Prema njenin rečima, to traži i kao narodna poslanica i kao majka, a u ime svih koji se ne mire sa takvom situacijom u obrazovnom sistemu.

Kazala je da deca i nastavnici moraju biti bezbedni u školama.

„Škole moraju biti njihova druga kuća, obrazovanje ne sme biti polje partijskih kalkulacija, polje gde vlast i opozicija obaraju ruke“, rekla je ona.

Advertisement

„U školama su sva naša deca zajedno, svi nastavnici zajedno“, rekla je Tepić.

„U borbi protiv ovako snažne pošasti, svi moramo biti zajedno. Zadnji je čas“, navela je.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h