Connect with us

Društvo

KAZNA AKO SE PUSTI CECA, ŠABAN, PRIJOVIĆKA! Srpski pevači zakonom zabranjeni u HRVATSKOM gradu: STUPILO NA SNAGU!

Objavljeno

-

Foto: DAMIR DERVIŠAGIĆ

U saopštenju gradskih vlasti nije navedeno ko će kontrolisati izvođenje odgovarajuće muzike


Gradske vlasti u Hrvatskom gradu Đurđevcu donele su odluku o zabrani izvođenja i reprodukcije „cajki“, što je hrvatski naziv za srpsku narodnu muziku, u ugostiteljskim objektima i na terasama.

Naime, odluka važi samo za period vikenda, od petka do nedelje, kada se održava turistička manifestacija Picokijada u ovom gradu. Gradska vlast je saopštila da se odluka odnosi samo na centar grada.

– Obaveštavaju se ugostitelji koji su u potpunosti izmirili svoje obaveze prema Gradu Đurđevcu, a koji su izrazili interesovanje za produženje radnog vremena tokom Picokijade, da je Grad Đurđevac odlučio da odredi drugačije radno vrijeme za restorane i barove u gradu. Od 24. do 26. juna ugostitelji mogu da rade od 0.00 do 24.00 časa. Radno vreme važi i za terase postavljene pored ugostiteljskih objekata, kao i za šatore postavljene na javnim površinama. U ugostiteljskim objektima koji se nalaze na Trgu svetog Jurja i Starogradske ulice u Đurđevcu, može se izvoditi samo odgovarajuća tradicionalna i popularna muzika – navodi se u odluci gradskih vlasti.

U saopštenju gradskih vlasti nije navedeno ko će kontrolisati izvođenje odgovarajuće muzike i da li postoje kazne za one koji se ne pridržavaju.

Sudeći po anketi koju je napravio 24sata.hr, većina njihovih čitalaca je za zabranu narodnjaka tokom festivala – 68 odsto je za zabranu, dok je svega 32 odsto protiv takve vrste zabrane.

Izvor: Espreso

Društvo

Danas je praznik na koji se ne osvrćemo na običaje, već se iskreno pomolimo!

Objavljeno

-


Drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen je u petom veku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Devi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Joanikije je svojevremeno rekao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, trodnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

– Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

– Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih deli veliko vremensko rastojanje.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju – molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: „Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila“.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h