Connect with us

Društvo

KAMATU NE MOŽETE IZBEĆI: Imaćete troškove iako KASNE rešenja za porez na imovinu

Objavljeno

-

Foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

Do sredine maja treba da se plati druga rata poreza na imovinu. Međutim, ni ove godine mnogi građani još nisu dobili rešenje o porezu za ovu godinu. Sve više opština šalje ih elektronski ali za to je potreban nalog na e-Upravi. Nema najava da će rešenja početi da stižu na vreme svima, ali ostaje pravilo – ko zakasni sa uplatom, kamatu mora da plati.


Ništa nije sigurno – osim poreza i smrti, čuvena je rečenica Bendžamina Frenklina aktuelna do danas. Vlasnici nekretnina znaju da moraju da plate porez i znaju rokove.

Međutim, često ne znaju tačan iznos jer rok za plaćanje rate prođe pre nego što rešenje stigne.

Među 140 opština i gradova većina bi da što više poreskih rešenja šalje u elektronsko sanduče. Niš ih je poslao 22.000.

„Svi oni koji nemaju nalog u e-Upravi i nemaju elektronsku poštu, dobiće rešenja u štampanom obliku, preko pošte, ako ga nisu do sada dobili. Imam informaciju da je samo tokom jučerašnjeg dana 40.000 rešenja uručeno preko pošte“, kaže Nina Ilić, v. d. zamenica načelnika za finansije u Nišu.

Direktor švajcarskog programa za porez Aleksandar Grunauer ističe da neki građani do sada nisu dobili rešenje i treba da uplate drugu tranšu poreza na imovinu, bez toga da imaju rešenje pred sobom u papirnoj formi.

„Mogućnost da se izbegne, da građani moraju da plaćaju kamatu koja sledi ako ne izmirite troškove – jeste da uzmete rešenje iz prethodne godine i prema ritmu tom uplaćujete za ovu godinu da biste bili sigurni da pokrivate celu tranšu“, objašnjava Grunauer.

Nadležni kažu – Zakonom nije propisan rok za dostavljanje poreskih rešenja za tekuću godinu.

„Građani koji nisu još uvek dobili rešenja bilo elektronski bilo poštom imaju obavezu da 16. maja uplate kvartalnu obavezu po prošlogodišnjem rešenju u visini poslednjeg kvartala za prošlu godinu. Zakon nije propisao u kom roku lokalne poreske administracije moraju doneti rešenja – donosi se u toku godine“, kaže Violeta Nićiforović iz Sekretarijata za javne prihode Grada Beograda.

U Srbiji više od 80 odsto domaćinstava ima pristup internetu, podaci su Zavoda za statistiku. Drugi podaci ukazuju na to da polovina populacije starije od 15 godina ne zna nijednu osnovnu veštinu potrebnu za njegovo korišćenje.

To, kao i kamata zbog probijanja roka, može da predstavlja problem svima koji nisu dobili račun u kućno sanduče, i na vreme.

Izvor: Espreso

Društvo

ŽELITE DA SE KUPATE U ADI CIGANLIJI? Posle ovoga ćete DOBRO RAZMISLITI da li je TO PAMETNA IDEJA!

Objavljeno

-

Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović


JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe


Visoke temperature u maju izmamile su sugrađane i na Adu Ciganliju, pa su tako već zabeleži prvi kupači ove godine.

Ipak, iz JP Ada Ciganlija apeluju na građane da ne ulaze u Savsko jezero dok zvanično ne počne sezona i dok ne budu na raspolaganju spasilačke ekipe.

Otvaranje sezone na Adi Ciganliji očekuje se polovinom juna, a tačan dan zavisi od temperature vode, odnosno minimalna temperatura vode treba da bude 22 stepena Celzijusa.

Navodi se da je kvalitet vode na zavidnom nivou i da će se tokom cele kupališne sezone kontrolisati.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h