Connect with us

Ekonomija

KAKO DA VAM MESEČNI RAČUN ZA STRUJU BUDE MALO VEĆI OD 700 DINARA? Ministarka Mihajlović sve detaljno objasnilaKAKO DA VAM MESEČNI RAČUN ZA STRUJU BUDE MALO VEĆI OD 700 DINARA? Ministarka Mihajlović sve detaljno objasnila

Objavljeno

-

Račun za struju, Foto: Espreso

Kako je dodala, očekuje da do decembra budu postavljeni prvi paneli


Ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović istakla je da je raspisan konkurs za gradove i opštine za subvencionisanje ugradnje solarnih panela, dodjaući da bi ta procedura trebalo da bude završena početkom oktobra.

“Odmah nakon toga, opštine će raspisati dva javna poziva – jedan ka preduzećima koja će vršiti ugradnju, a drugi ka građanima. Realno je da građani krajem oktobra, početkom novembra potpišu prve ugovore”, rekla je Mihajlović, dodajući da je prosečna potrošnja srpskog domaćinstva 400 kilovat-časova, a prosečan račun iznosi oko 3.500 dinara.

“Obično se ugrađuju solarni paneli od 5 kilovata koji proizvode 430 kilovat-časova, što znači da će građani plaćati samo fiksni trošak ka distribuciji od 700 dinara”, rekla je ona, navodeći da takav panel košta između 3.500 i 4.000 evra, a u proseku traje 25 godina, a objasnila je i kako izgleda procedura prijavljivanja.

“Građanin se javlja na konkurs, dobija ugovor, dobija polovinu novca, firma instalira panel, distribucija je onda dužna da proveri da li je sve u redu u roku od 5 dana i onda daje dozvolu da energija ulazi u sistem”, objansila je ona. je ministarka.

Kako je dodala, očekuje da do decembra budu postavljeni prvi paneli, a uz to se i svrnula na projekat zamene stolarije koji je ocenila kao uspešan.

“Ogromno je interesovanje, zato ćemo imati još jedan konkurs za stolariju, obezbedićemo novac, u novembru ili decembru će biti još jedan poziv”, najavila je ministarka.

Izvor: Espreso