Connect with us

Društvo

KAKO ĆE IZGLEDATI KOVID PASOŠI I MOGU LI DA SE FALSIFIKUJU? Nešto se već zna,ali je GLAVNO PITANJE JOŠ BEZ ODGOVORA

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Privatni zdravstveni podaci sve vreme ostaju kod korisnika


Evropska komisija će tokom marta meseca predstaviti predlog za digitalne „anti-kovid pasoše“, koji bi mogli da budu jedan od uslova za slobodno putovanje širom Evropske unije. IBM-ov stručnjak za blokčejn tehnologiju Marko Vukolić za RTS je objasnio kako bi novi pasoši funkcionisali i kako bi njima bila zagarantovana privatnost podataka.

– Blokčejn tehnologija služi da zaštiti privatnost korisnika i koristila bi se za razmenu javnih ključeva onih koji potpisuju zdravstveno stanje korisnika – navodi Vukolić.

Primera radi, ukoliko se neko vakciniše ili uradi PCR test, laboratorija ili bolnica izdaju taj potpis. Ništa od podataka se ne bi čuvalo u blokčejn bazama podataka, već samo javni ključ zdravstvene ustanove koja je potpisala zdravstveni sertifikat.

– Samim tim što se ti ključevi nalaze na blokčejnu kao decentralizovanoj mreži omogućava drugim zvaničnim organizacijama koje žele da provere vaše zdravstveno stanje, poput granične policije ili avio-kompanija, da pristupe blokčejnu, dobiju javni ključ i provere potpis – objašnjava Vukolić.

Privatni zdravstveni podaci sve vreme ostaju kod korisnika, bilo na telefonu, kompjuteru ili fizičkim papirima.

Prema njegovim rečima, apsolutno nijedan privatni podatak se ne bi nalazio na blokčejnu.

– Dok smo dizajnirali sistem pošli smo od nas samih i da li bismo želeli da naši podaci budu dostupni svima. Naravno da ne. Zato smo od početka krenuli da pravimo sistem koji bi u punoj meri poštovao privatnost korisnika – ističe Vukolić.

Ovakva tehnologija donosi to da se proveri autentičnost zdravstvenih potvrda, poput PCR testa ili potvrde o vakcinaciji koje bi u izvornom papirnom obliku mogle da se falsifikuju, ali i da se zaštiti privatnost korisnika u trenutku kada se ta potvrda pokazuje.

Osim toga, kada pokazujete papir na njemu pored toga da ste se uspešno vakcinisali ili imate negativan PCR test takođe stoje i drugi podaci, a sa ovom tehnologijom mogu da se zaštite određeni delovi zdravstvenog sertifikata i da se napravi selekcija koji podaci će biti javni, a koji ne.

Tehnologija čeka na politiku

Legitimno pitanje je da li kovid pasoši mogu da dovedu do diskriminacije i isključivanja čitavih grupa ljudi iz društvenih događanja, jer, primera radi, mladi ne mogu da budu vakcinisani, kao i neke druge grupe.

Sama tehnologija ne pravi razliku među korisnicima i ona može da služi i da se potvrdi vakcinacija, za grupe koje smeju da je prime, ali i da pokaže rezultate PCR ili antigenskih testova koje te grupe mogu da obave.

– Da li će to biti dovoljno za putovanje na more ili odmor ne zavisi od tehnologije, već od pravila država u koje želite da putujete – dodaje Vukolić.

Što se tehničkog dela tiče, on kaže da je sve već spremno da se odmah počne sa korišćenjem „zelenih pasoša“.


SLUŽIO SAM VOJSKU U LUKAVICI I OD TADA IH VOLIM: Vučić nagradio sebe porcijom sarajevskih ćevapa!


Izvor: Espreso

Društvo

NBS OBJAVILA: Ovo je najnoviji kurs evra!

Objavljeno

-

Objavio

Ilustracija, Foto: Profimedia


Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara


Zvanični srednji kurs danas je 117,3909 dinara za evro, što je najveća vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar prema evru vredi 0,1 odsto više nego pre mesec dana, 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h