Connect with us

Društvo

KADA SUNCE POSTAJE OPASNO I KOJE KREME ZAPRAVO ŠTITE? Naši stručnjaci upozorili sve, OVO NIKAKO NE RADITE!

Objavljeno

-

Sunčanje, Foto: Profimedia, Printscreen

Zaštita od sunca izuzetno je važna, nezavisno od tena osobe


Pravi toplotni talas pogodio je Srbiju, a praćen je, kao i obično, jačim UV zračenjem. Možda toplotni talasi mnogima ne prijaju, ali jedno je sigurno – UV zračenje je opasno za sve. Kako se navodi na sajtu Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, vrednosti UV indeksa su vrlo visoke gotovo na teritoriji cele zemlje, a ista nas situacija očekuje i tokom vikenda.

Vrednosti ultraljubičastog indeksa kreću se od nula do deset i više. Sve iznad šest smatra se visokim i opasno je po kožu, a narednih dana u prestonici će vrednosti biti između sedam i osam, dok su „devetke“ neretke u ostalim delovima Srbije.

Zaštita od sunca izuzetno je važna, nezavisno od tena osobe, a neophodno je obratiti pažnju da li fotoprotektivne kreme koje koristimo štite, kako od UVB, tako i od UVA zrakova, ukazuje u razgovoru za Euronews Srbija dermatolog dr Danica Tiorodović.

Od čega zavisi ultraljubičasto zračenje?

Ultravioletno zračenje sastavni je deo sunčeve svetlosti koji dopire do površine Zemlje. Iako veći deo UV zračenja biva apsorbovan tokom prolaska kroz ozonski omotač zemljine kugle, deo zračenja koji prođe do površine može imati uticaja na zdravlje ljudi.

Iako ovih dana građani se suočavaju i sa velikim vrućinama, meteorolog Đorđe Đurić ističe da ta visoke temperature nemaju nikakve veze sa UV zračenjem.

„Iako je Kopaonik trenutno među najhladnijima ima najviše vrednosti UV zračenja. To zavisi od godišnjeg doba, geografskih širina, odnosno položaja sunca i nadmorske visine. Mi možemo imati i niže temperature, ali ako ostane vedro UV zračenje će biti visoko“, ističe Đurić.

On kaže i da je važno naglasiti da vrednost UV indeksa nije tokom celog dana osam ili devet.

„Ujutru i predveč je sunce slabije, a te navedene vrednosti su neke maksimalne u toku dana, što je kada je sunce u zenitu oko 12-13 časova“, kaže Đurić.

Zaštita od jakog sunca i zablude o sunčanju

Ipak, zaštita je neophodna. Dr Danica Tiodorović, dermatološkinja, naglašava da je najbolji način zaštite jednostavno pravilno ponašanje na suncu – boravak napolju u ranim jutarnjim, ili kasnim popodnevnim časovima, odgovarajuća odeća dugih rukava, šeširi, naočare za sunce sa UV zaštitom.

„Kada je u pitanju boravak na suncu, ja smatram da je mnogo bolje vezati to za UV indeks, a ne za vreme. Svakako da je UV zračenje je slabije u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, ali ukoliko boravimo na praznini ili na moru, treba proveriti vrednost UV indeksa u datom području“, podvlači naša sagovornica.

„Proverite sitna slova“

Sledeći najvažniji način zaštite jesu fotoprotektivne kreme koje sadrže SPF faktor od 50. Kako dermatolog objašnjava, velika brojka na ambalažama kreme za sunčanje označava UVB zaštitu, ali važno je obratiti pažnju na „sitna slova“ i provetriti da li krema štiti i od UVA.

„Nijedna krema ne može da štiti 100 odsto, i ne treba da je nanosimo u cilju prolongiranog boravka na suncu, a važno je ponovo je aplicirati na svaka dva sata. U praksi ljudi se često namažu, potom izađu na nekoliko sati na najjače sunce“, ističe doktorka.

Iako sve češće čujemo da su i same kreme za sunčanje štetne, dermatolog naglašava da ta teorija nemaju nikakvu naučnu osnovu, naprotiv:

„Brojne studije pokazale su da korišćenje fotoprotektivne kreme smanjuje nastanak mladeža. To znači da deca koja su koristila kremu SPF-a 30 i više imaju manji broj mladeža, koji predstavljaju faktor rizika za pojavu melanoma. Zato stalno apelujemo da roditelji vode računa o zaštiti dece u ovom periodu godine, jer pregorevanja u dečijem uzrastu značajno povećava rizik od razvoja karcinoma kože“, objasnila je dr Danica Tiodorović.

Takođe, ona naglašava da je potpuna zabluda da osobe sa tamnijim tenom mogu više da se izlože suncu, ili da im nije potrebna zaštita

„Svakako svetlije osobe, sa plavom ili riđom kosom spadaju u rizične grupe, činjenica je da nevezano za fototip kože, svako mora da se odbrani od sunča jer melanoma u našoj državni najčešće razvijaju osobe fototipa kože III, sa relativno svetlom kožom, ali tamnijom kosom i očima. To što je neko tamniji nikako ne znači da ne može da razvije melanoma“, podvlači sagovornica.

Još jedan način zaštite jesu UV majice, namenjene plivanju, koje dermatolozi preporučuju posebno osobama u rizičnoj grupi. Ukoliko ipak dođe do pregorevanja, Tiodorović savetuje korišćenje obloga i kortikosterioida.

Kada očekujemo niže UV vrednosti?

Toplotni talas svakako će se zadržati još neko vreme na našem području.

„Početkom sledeće sedmice i dalje će biti vrlo toplo, tek nedak od srede imamo manje osveženje u vidu pljuskova sa grmljavinom, dok nas 7.- 8. jula očekuje pravo zahlađenje kada će temperatura najverovatnije pasti ispod 30“,

Na pitanje koliko oblaci ublažuju UV zračenje, Đurić ističe da to zavisi pre svega od vrste oblaka.

„Mi danas imamo na nebu ciruse, to je vrsta oblaka koja se nalazi na oko 8 km i nikada ne daju padavine. Iako ti oblaci mogu povremeno da ‘pobele’ celo nebo, UV zračenje je tada i dalje visoko. Međutim, ako se jave oblaci koje obično prate pljuskovi sa grmljavinom, svakako je UV zračenje niže“, zaključio je meteorolog.

Izvor: Espreso

Društvo

JAKO BITAN PRAZNIK SLEDI SRBIMA, VEĆINA NE ZNA ŠTA TREBA DA SE URADI: Evo kada nam dolazi i šta NIKAKO NE SMEMO!

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Katherine Sanders

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora


Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – „Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte“.

Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U velikom broju pravoslavnih hramova u Srbiji, koji je posvećen ovom prazniku, iznosi se i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posljednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h