Connect with us

Društvo

KAD GA JE STAVIO NA VAGU, OSTAO BEZ TEKSTA: Pogledajte koliko je TEŽAK BOJANOV GROZD, neverovatno! (FOTO)

Objavljeno

-

Grožđe, Foto: RINA

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija


Da je narodna poslovica „dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“ tačna i kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja pokazalo se na primeru iz sela u okolini Topole.

Nezapamćena suša koja je ovog leta pogodila povrtare i voćare pprilično je desetkovala rod malina i šljiva, međutim pdugačak period bez padavina pogodovao je vinovoj lozi, pa su grozdovi pristigli na berbu u srpskoj Toskani dostigli zavidnu težinu, krupnoću i kvalitet. U vinogradima se mogu pronaći primerci koji svojom veličinom nadmašuju prosek.

„Ova godina je bila teška za poljoprivrednike, suša, manjak padavina, bilo je i grada u par navrata. Ipak grožđe je dobro iznelo za ovu sezonu, kvalitet bobica je dobar, imaju dovoljno šećera a bogami i krupne su. Počeli smo sa berbom i do sada sam našao nekoliko grozdova koji su dosta teži od proseka. Jedan grozd ‘Viktorije’ – bele sorte grožđa težak je 1.800 grama i to je trenutni rekorder, dok sam ubrao i nekoliko grozdova hamburga koji su prešli 1.500 grama, a prosečna težina grozda je oko 700 grama“, kaže za RINU Bojan Ristić iz Donje Trnave.

Ovaj domaćin vinovu lozu gaji iz hobija, ali kako kaže planira da proširi svoj zasad koji se sada prostire na površini od 10 ari.

Advertisement

„Pored Viktorije i hamburga gajim još i sorte prokupac, Italiju, afus – ali i tamjaniku. Značajne količine preradimo u vino koje uglavnom poklonim rođacima i prijateljima. Ovaj zasad sam podigao na nagovor mog pobratima Ace, ali u budućnosti planiram da posadim još čokota uz nadu da će situacija u vinogradarstvu biti bolja“, ističe Ristić.

Pobrđa Oplenca izuzetno su pogodna za vinogradstvo, stoga je primetan sve veći broj mladih koji se odlučuju da posade vinovu lozu i oforme domaće vinarije, gde rade po recepturama svojih predaka.

Društvo

OD DANAS MOŽETE DA KUPITE TAG UREĐAJE U POŠTAMA, A EVO KAKO SE KORISTE: Putarina će vam biti JEFTINIJA!

Objavljeno

-

Objavio

Naplatna rampa, Foto: Aleksandra Čolić

Pomoćnik direktora „Puteva Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić kazao je da će se TAG uređaju poštama prodavati po ceni od 2.022 dinara, a namenjen je isključivo za putnička vozila fizičkih lica


Građani Srbije od danas mogu da uređaje za elektronsku naplatu putarine, tzv. TAG uređaje, kupe i na šalterima pošta širom Srbije, najavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

– U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona registrovanih automobila, a pre 10 godina bilo ih je 1,8 miliona. Zato smo potpisali ugovor da uređaji za elektronsku naplatu putarine mogu da se kupuju i u poštama, a brzo ćemo omogućiti i u drugim maloprodajnim objektima – kazao je Vesić na Sajmu automobila nakon potpisivanja ugovora između „Pošte Srbije“ i „Puteva Srbije“ i dodao:

– U Srbiji trenutno oko 50 odsto vozača koristi TAG uređaje i na naplatnim rampama gde se koriste nema gužvi, zato je važno da stimulišemo što veći broj ljudi da koristi elektronsku naplatu putarine.

Podsetio je i da je Vlada Srbije nedavno donela odluku o povećanju cena putarine od 1. aprila za 14 odsto, ali i da je za elektronsku naplatu putarinu cena povećana za osam odsto.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h