Connect with us

Vesti

Jovanka Bončić Katerinić, prva žena inženjer u Nemačkoj, dobila mural u Nišu

Objavljeno

-

Na zgradi u kojoj je sedište Društva arhitekta Niša danas je otkriven mural s likom prve žene koja je u istoriji Nemačke stekla diplomu inženjera – Nišlijki Jovanki Bončić Katerinić (1887-1966).

Mural je nastao u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, posvećenog najznačajnijim ženama u Srbiji u 20. i 21. veku. Taj projekat realizuju Ambasada Holandije, Centar za ženske studije i Kulturni centar Grada Beograda, a u okviru njega će deset znamenitih žena dobiti murale u deset mesta u Srbiji.

oglas
POGLEDAJ:  SKUPŠTINA SRBIJE: Potpisan Sporazum o izbornim uslovima

Umetnici koji su oslikali mural – Stefan Stojanović i Tamara Osmajlić, kazali su da su se pre slikanja upoznali sa biografijom Jovanke Bončić Katerinić, i da su bili iznenađeni onim što je postigla.

„Koristili smo stare fotografije na kojima se ne vide jasno njene crte lice, tamo da smo morali da osetimo i njen karakter i predstavimo je možda malo na svoj način. Na jednoj od fotografija je ona sa ostalim diplomcima, a svi su mušarci, što je zaista za divljenje“, rekla je Osmajlić.

POGLEDAJ:  Vučević: Ovo što rade je politički fašizam - ne može jedna ekstremna politička manjina da teroriše većinu građana!

Jovanka Bončić Katerinić rodjena je u Nišu 1887. godine, a akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera stekla je 1913. godine u nemačkom gradu Darmštatu. Umrla je u Beogradu 1966. godine. Neka od njenih značajnijih dela su zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Banski dvor u Banjaluci, deo banjskog kupatila u Banji Koviljači.

Otkrivanju murala u Nišu prisustvovao je i ambasador Holandije u Srbiji Joust Reintjes.

POGLEDAJ:  TEODORA (15) JE NESTALA PRE DVA DANA SA NENADOM (15): Ako je vidite, ODMAH zovite policiju

(Beta)

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vesti

U Irigu danas organizovana Fruškogorska vinska šetnja

Objavljeno

-

U Irigu je danas organizovana Fruškogorska vinska šetnja – „Fruška Walk +amp; Wine“ kao najava velike manifestacije za narednu godinu.

Manifestaciju koja se organizuje s ciljem predstavljanja turističkih potencijala Fruške gore i vinskog turizma, organizovala je Pokrajinska vlada u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, Opštinom Irig i Udruženjem fruškogorskih vinara.

oglas

(Tanjug)

POGLEDAJ:  HOROR, ŽENA NOĆAS SKOČILA SA SOLITERA U BEOGRADU: Hitna pomoć je samo mogla da konstatuje smrt!
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy