Connect with us

Hronika

SLOBODNO NOSITE SATARU, NOŽ, BOKSER, PALICU, ZAKON VAS ŠTITI: Građani šetaju naoružani, policiji vezane ruke

Objavljeno

-

Foto: Printcreen

Zakon postoji, u članu četiri Zakona o oružju i municiji, definiše se da su noževi, bajoneti, bokseri „oružje za napad“


Ivan T. (22) smrtno je ranjen u noći između 13. i 14. januara, a njega je ispred zgrade u kojoj je žživeo našao njegov otac u lokvi krvi, pošto se Ivan nije vraćao kući. Otac je prevezao sina do bolnice, ali je Ivan ubrzo preminuo. Ubica je uhapšen, u pitanju je dvadesetogodišnjak. Za roditelje ubijenog slaba je to uteha, a Ivan je samo poslednja u nizu žrtava kome je presudio nož. Skoro da ne prođe dan a da iz nekog kraja Srbije ne stigne vest o nekom ranjavanju ili ubistvu nožem ili nekom drugim „hladnim oružjem“. Zakon kao da nije spreman za taj obrt, jer nož, u očima zakonodavca postaje smrtonosno oružje tek posle ubistva, preventive kao da nema.

„Svaki izgubjeni život ide na dušu zakonodavca. Krajnje je vreme da se ta siva oblast reguliše. Neophodno je zabraniti nošenje takve vrste oružja, ali i pooštriti uslove za prodaju. I ne samo noževa, tu su i bokseri, koji su potencijalno smrtonosno oružje. Zakon o ilegalnom posedovanju oružja postoji, samo treba dodati članove za noževe i drugo oružje u već postojeći Zakon o oružju i municiji“ kaže za Kurir kriminolog Dobrivoje Radovanović.

A Zakon postoji, u članu četiri Zakona o oružju i municiji, definiše se da su noževi, bajoneti, bokseri „oružje za napad“, a njihovo javno nošenje je kažnjivo po članu 48 istog Zakona i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana.

U praksi, ima malo kažnjenih. Policajci često i kaa pronađu hladno oružje, često ga samo oduzmu i na taj način sklone sa ulice, ali pravnih posledica po osobu kod koje je nož ili bokser pronađen, uglavnom nema. Simbolične kazne, ako je uopšte i bude, vezuju ruke policiji, pa i pravosuđu.

„Mislim da ne treba promeniti postojeći zakon. Pooštravanje zakona nikada nije dalo rezultate, mnogo je važnija primena. Izvesnot kazne je ono što će sprečiti počinicoa. Može da bude zaprećena i ozbiljna robija, ali to nema svrhe ukoliko počinioci znaju ili se nadaju da nikada neće biti osuđeni“, kaže jedan beogradski advokat i bivši tužilac koji je želeo da ostane anoniman.

Poseban probem je što nije regulisana ni prodaja takve vrste oružja, ono se može pazariti na mnogim mestima, a trgovci ih često prodaju i maloletnicima. Od pijace u Bubanj potoku do Zimskoog vašara na beogradskom Sajmu.

„Potrebno je zakonom regulisati ko i pod kojim uslovima može da prodaje ovo oružje, a teba zabraniti prodaju takvih stvari maloletnicima. Ako treba, uvesti i posebne dozvole da bi neko mogao da kupi hladnooružje“, kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

U Srbiji se i dalje najveći broj ubistava dašeava upravo hladnim oružjem i to iz nekoliko razloga, kažu sagovornici Kurir. rs. Po njihovim rečima, postoji i tradicija nošenja i posedovanja hladnog oružja, drugo je što se do njega lako dolazi i nalazi se u svakoj kući.

Izvor: Espreso

Hronika

HOROR, UBIO KOMŠIJU ZBOG DŽOGERA ZA WC: Otkriveni stravični detalji zločina u Novom Sadu

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Instagram/192_rs


Naime, Mirko M. (66) nožem je napao Jova S. (75) na zajedničkoj terasi


Svađa komšija koja se protekle noći završila ubistvom jednog od njih u Ljermontovoj ulici na novosadskoj Grbavici, počela je još u ranim jutarnjim časovima, da bi uveče iz fizičkog obračuna došla do najgoreg ishoda – smrtnog.

Naime, Mirko M. (66) nožem je napao Jova S. (75) na zajedničkoj terasi, na koju je, prema rečima komšija ubijeni pobegao kako bi se spasao.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su M. M. (66) iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teško ubistvo.

„Sve je počelo još ujutru, kada je Jova tražio džogera iz zajedničkog WC-a. Nije imao ključ, a Mirko jeste. Njih dvojica inače nisu bili u dobrim odnosima i često se dešavalo da ne govore“, rekao je za Blic jedan od komšija.

Kako navodi, Mirko nije želeo da da ključ od WC-a, kako bi Jova uzeo briska, a čitava njihova svađa je kulminirala time da Jova pozove policiju.

„Uveče je Mirko sedeo kod komšija, pio je alkohol, a nije tačno da su njih dvojica zajedno pili na terasi“, navodi ovaj komšija.

Prema njegovim rečima, sitne uvrede i provokacije su se nastavile tokom večeri, da bi negde blizu 20.00 časova došlo do fizičkog obračuna kod stepenica na prvom spratu, na kom su obojica stanovali.

„Prvo su se tukli kod stepenica, tačnije Mirko je udarao Jovu, a on je krenuo da beži prema terasi. Verovatno se nadao da će uspeti da pobegne ili da će Mirko odustati. Kako sam ja čuo, tu na terasi ga je napao nožem – a video sam da je Hitna pomoć stigla jako brzo“, navodi za „Blic“ komšija ubijenog i njegovog napadača.

On dodaje da obojica u toj zgradi žive više od 30 godina i da su obojica živeli sami.

„Mirko je često bio pijan, ponekad je dolazila i policija, ali ne znam zbog čega su ga tada privodili. Sa Jovom najčešće nije govorio, a kada jeste, svađali su se oko sitnih stvari“, zaključuje.

Da je Hitna pomoć bila gotovo odmah na licu mesta, potvrdio je za „Blic“ i portparol Hitne pomoći dr Zoran Krulj. On je rekao da je poziv primljen u 20.05 časova, te da je na licu mesta urađena inicijalna reanimacija da bi odmah potom Jovo S. bio prevežen na odeljenje reanimacije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine. Nakon napora lekara u KC Vojvodine, povređeni je preminuo.

Kako nezvanično saznaje „Blic“, Mirko M. je od ranije poznat policiji jer je imao nekoliko krivičnih i prekršajnih prijava.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h