Connect with us

Hronika

JOVAN NIJE BIO SAM KADA JE IZGUBIO ŽIVOT? Pored tela mladića pronađene su dve stvari, komšije odale detalje

Objavljeno

-

Foto: Kurir / M. S., Facebook Printscreen

Milorad i Snežana Savić, stanuju u omalenoj kućici na tridesetak metara o mesta gde je nađeno telo maturanta Umetničke škole.


Iako u niškoj javnosti kolaju razne priče o tome da se nestali Jovan Veselinović (18) ubio skočivši sa zgrade napuštenog gradilišta u Ulici Branka Krsmanovića, postoji sumnja da ovaj nesrećni mladić te večeri nije bio sam.

Milorad i Snežana Savić, stanuju u omalenoj kućici na tridesetak metara o mesta gde je nađeno telo maturanta Umetničke škole.

– Mi nemamo mira ni jedne noći. Tu se okuplja neka omladina, ima i beskućnika koji lože vatru pa naprave požar. Onda stalno vidimo bukvalno neku decu koja unose unutra flaše s pivom, a čuli smo i da puše one nedozvoljene cigare. Te noći u sredu na četvrtak je bilo hladno, ali ne toliko, čuli su se neki glasovi, ali iskreno i ja sam sve pomešao jer se to događa maltene svake noći. Muku imamo jer kada se napiju, onda bacaju kamenje odozgo. Crepove su mi sve polomili. Nadam se da će posle sedam godina od kako ovde raste korov i kako se ništa ne radi da krenu radovi – priča nam Milorad.

Snežana, njegova supruga, dodaje da ima baš mnogo mladih koji vreme kada ne rade kafići, provode na krovu ovog višespratnog objekta i to zato što odatle mogu da prave lepe selfi fotografije.

Ovo gradilište pripada Univerzitetu i planirano je da tu budu stanovi za naučne radnike, ali negde je „zapelo“ tako da se sedam godina već n Jovan je jutros nađen u dnu zgrade, a neke komšije iz okolnih solitera tvrde da je pao s trećeg sprata. Navodno, je Jovan mogao da padne sa najmanje 10 metara visine. I dalje se ne zna da li oko njegove smrti ima sumnjivih okolnosti. Porodica je zamolila da se ne prenagljuje sa tvrđenjima i da se sačeka obdukcija tela. Pored tela nesrećnog mladića pronađen je i mobilni telefon i novac koji je imao kod sebe.

Izvor: Espreso

Hronika

STUČNJACI O STRAVIČNOM SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Kako je Ivan završio u BURETU BETONA?

Objavljeno

-

Biljana i Ivan Stojanović, Foto: Printscreen/Društvene mreže


Biljana je u nedelju izvršila samoubistvo tako što je popila otrov, posle čega je otkriveno da je pre najmanje tri godine ubila svog muža Ivana

Biljana Stojanović (38) iz sela Veliko Trnjane, kraj Leskovca, bila je žena sitnije građe. Istražni organi zasad veruju da je sama ubila sekirom svog muža Ivana (40), a potom, opet sama, ubacila njegovo telo u bure i zalila ga betonom. Zločin je izvršila poput profesionalnog ubice i potom je skoro četiri godine uspevala da krije Ivanovu smrt. Da li je baš sve to mogla da uradi sama, bez ičije pomoći, bez saučesnika?!

Biljana je u nedelju izvršila samoubistvo tako što je popila otrov, posle čega je otkriveno da je pre najmanje tri godine ubila svog muža Ivana. Njihovi poznanici kažu da je i Ivan, kao i Biljana, bio sitnije građe, ali se opet pitaju kako je uspela da njegovo telo sama, bez saučesnika, ubaci u bure.

– Ivan jeste bio mršav, ne mnogo visok i krupan. Rekao bih da nije imao više od 170 centimetara i 70 kilograma, ali je Biljana bila još mršavija – ispričao je reporterima „Blica“ poznanik nesrećne porodice.

MOLGA JE SAMA DA UBIJE, ALI NE I DA SE REŠI TELA

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za “Blic” kategorički tvrdi da Biljana nije mogla sama da izvede ovaj nečuveni zločin. Odnosno da jeste mogla da sama ubije Ivana, ali ne i da se na ovakav način reši njegovog tela.

– Biljana je mogla da ga ubije u snu, jer od 100 odsto ubica žena, 99 odsto tako radi. Tu potom dolazi do problema. Šta sa telom? Kako da ga se reši? Žena ne zna da zida, a to mora da se sazida majstorski, da se ne primećuje – kaže Radovanović.

Radovanović smatra da je u zločinu učestvovala treća osoba, najverovatnije bliska osoba i da za to postoje logični razlozi.

– Čovek ne može da nestane na nekoliko godina i da se niko ne interesuje gde je, šta radi. Mora neko da pomogne da se sve to prikrije – kaže Radovanović.

NATČOVEČANSKA SNAGA

Postoje, međutim, i stručnjaci koji smatraju da je pod određenim uslovima izvodljivo da žena Biljanine građe sama ubije muža i reši se tela. Oni tvrde da svaka osoba u besu, u nervnom rastrojstvu, može da ima i duplo veću snagu nego u normalnim okolnostima.

Obducent Branislav Denović u razgovoru za „Blic“ daje primer iz prakse kojim to potvrđuje.

– Imao sam slučaj žene koja je imala 45 kilograma i koja je ubila svog supruga koji je bio duplo veći od nje. Čovek je imao 100 kilograma, a ona je uspela da ga ubije sama i potom njegovo telo odnese u vinograd i zakopa. Kada je besna, osoba dobije snagu koja je mnogo veća. Ta žena je na sudu potvrdila koliko može biti jaka kada se iznervira. Iznervirao ju je advokat i ona ga je uhvatila, podigla i preko ramena nosila. Muškarca koji je bio znatno teži od nje! – kaže Denović.

Obducent Đorđe Ciganović upozorava da činjenica da je neko muško ili žensko ne bi trebalo da bude ključna stavka prilikom utvrđivanja svih okolnosti zločina.

– To nije merilo, pogotovo u slučaju psihičke uznemirenosti ili psihičke bolesti, jer tada čovek može da dobije dvostruko veću snagu od one koju ima u normalnim okolnostima. Samim tim, teoretski je moguće da je žena mogla da ubije muža, te i da ga baci i zazida u bure – kaže Ciganović.

Njegov kolega Nenad Mlađenović kaže da za ovakve zločine, zavisno od okolnosti, nije presudna samo snaga, nego i drugi faktori.

– U teoriji, žena sitnije građe bi mogla da ubije supruga. To mnogo zavisi i od njenih intelektualnih sposobnosti – navodi obducent Mlađenović.

Foto: Društvene mreže

KO JE SLAO PORUKE NJIHOVOJ DECI?

Na ovom mestu dolazimo do još jedne misterije bez odgovora: kako je Biljana gotovo četiri godine uspevala da od celog sveta krije šta se dogodilo sa njuenim mužem Ivanom i kako su joj svi tako lako poverovali?

Svedoci tvrde da je Biljana davala oprečne odgovore o tome gde je Ivan i zašto se ne javlja.

– Svekrvi je pre mesec dana pričala kako je Ivan stigao u Beograd i kako treba da se nađu da bi kupili stan. Ivanovu majku je to mnogo obradovalo! Radovala se tome ne znajući da joj je sin mrtav, zazidan u buretu – ispričao je reporterima „Blica“ jedan poznanik porodice.

I decu je lagala. Govorila je da će im otac doći, a očigledno je organizovala i da neko sa decom razmenjuje poruke u ime njihovog oca. Da li je baš to bio Biljanin saučesnik?

ZAŠTO NIKO NIJE RAZOTKRIO MREŽU LAŽI

Velika misterija je i kako Ivanova porodica nije nešto posumnjala kada njegov glas nisu čuli više od tri godine, a niti su videli njegovu noviju fotografiju. Odgovor na to pokušali su da nam daju psihijatri, inače dugogodišnji sudski veštaci.

Stevan Jokić, specijalista neuropsihijatrije i dečje psihijatrije, kaže da je u pitanju splet manipulacije i poverenje okoline prema ženi.

– Ona je bila ili intelektualno nadmoćnija u odnosu na sve te osobe u okruženju, ili toliko manipulativna da nije mogla da izazove sumnju kod rodbine. Postoji mogućnost i da su u pitanju osobe koje ni ne znaju kako da stupe u kontakt sa osobom u inostranstvu – kaže Jokić.

Vera Jovandić, specijalista neuropsihijatrije, pominje otuđenost porodice kao jedan od razloga za nedostak sumnje kod Ivanovih najbližih.

– Biljana je svakako manipulisala njima jer je slala poruke i uspešno prikrivala da je Ivan mrtav. Ipak, najjednostavnije tumačenje je da su oni manje kontaktirali i manje se viđali (u okviru porodice). Vi imate članove porodice u istom gradu i ulici, pa se ne vide godinama. U praksi sam imala slučajeve da su članovi porodice pričali o ljubavi i bliskosti, a kada se ušlo u dubinu otkrila se otuđenost – kaže Vera Jovandić.

Kako otkriti da li je Biljana imala saučesnika

Telo ubijenog Ivana poslato je na obdukciju koja bi narednih dana trebalo da pokaže šta je uzrok smrti. Njegovo telo će, pored toga, dati i odgovore na druga pitanja.

Goran Ilić, direktor Zavoda za sudsku medicinu u Nišu, kaže da obdukcija tela treba da ukaže na koji način je žrtva preminula, kada se to dogodilo, kakve je povrede zadobila, koliko udaraca, kojim oružjem…

– Posle toga dolazi faza kada Tužilaštvo prikupi i druge podatke, nakon čega su im potrebni odgovori da li je u pitanju jedna, ili više osoba koje su počinile zločin. Tada se u obzir uzimaju činjenice: gde se nalazilo telo, da li je bilo čitavo ili su delovi bili na drugim mestima, da li je bilo više oružja, gde je nađeno telo, kako izgledaju lice mesta i okolina, kakve povredesu utvrđene, da li je u pitanju smrt iz vatrenog ili hladnog oružja… Kada se sve to uzme u obzir, doći će se do odgovora da li je zločin počinila jedna ili više osoba – kaže Ilić.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h