Connect with us

Društvo

HEROJSKI ČIN U UŽICU: Policajac visio na ogradi na 15 spratu i to bez zaštitne opreme!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Odmah su otišli na sprat iznad, u stan iznad staričinog, koji je na samom vrhu zgrade


Da je neko prolazio u nedelju oko 18 časova Ulicom Nikole Pašića i podigao glavu ka vrhu petnaestospratnice pomislio bi da je u toku snimanje nekog akcionog filma. Na ogradi na 15 spratu visio je policijac koji se neviđenom akrobacijom prebacuje na terasu ispod. Ne, to nije bio film, to je bio stvarni život.

Užički policajac Rade Vasović (34) se svojom hrabrošću, spretnošću i veštinom po mraku spustio na terasu sprat ispod i došao do žene za koju je mislio da je preminula. To je sve uradio bez ikakave zaštitne opreme.

Za svojih 15 godina u službi susretao se sa raznim situacijama i nikada se nije dvoumio kako da postupi. Tako ni sada, jer kako kaže, “ako se u ovom poslu dvoumiš da nešto uradiš, onda nemoj to ni da radiš”.

– Dežurnoj službi užičke policije prijavljeno je da se 82-godišnja žena, koja žici sama na 14. spratu solitera u Ulici Nikole Pašić, ne javlja na telefon iako su je zvali ceo dan. Pretpostavilo se da je starica preminila – priča Rade, koji je bio vođa interventne patrole, sa svojim kolegama Petrom Neškovićem, Borisom Drobnjakom i Stefanom Mirosavljevićem ubrzo bio ispred stana u kome živi žena.

Policajce i tim vatrogasaca koji je takođe odmah stigao, sačekao je brat žene, koja je bila zaključana u stanu.

– Brat te žene trebao je da nam da saglasnost da razvalimo ulazna vrata, a ta vrata su baš skupa “one touch lock“. Iako je brat imao ključ, nije ih bilo moguće otvoriti, jer su bila zaključana iznutra. Nismo smeli da rizikujemo sa razvaljivanjem vrata jer je možda starica ležala blizu vrata – kaže Rade.

Nije hteo da čeka ni minut

Odmah su otišli na sprat iznad, u stan iznad staričinog, koji je na samom vrhu zgrade.

– Razmišljao sam kako vreme prolazi i da je svaki sekund dragocen ako se starica samo slošilo i da je živa. Nije bilo vremena da se čeka da vatrogasci dopreme užad i pripremi cela akcija. Odlučio sam se da pokušam da se sa terase spustim na donju terasu stana u kome je živela starica. Znate, kažu da je policija stigla minut ranije bilo bi drugačije. Ja nisam hteo da čekam taj minut – kaže Rade.

Rade je skinuo opasač i preskočio ogradu terase ne razmišljajući da je na visini preko 55 m.

– Polako sam se spustio niz šipke od ograde terase. Nedostajalo mi je pola metra da dohvatim ogradu donje terase, pa sam se zanjihao napred-nazad. Posle nekoliko puta ljuljanja, izvio sam se i skočio na balkon. Tu mi je samo kroz glavu prošlo da ograda za koju sam se držao nije trula, da je jaka da može da izdrži moj teret.

Vrata na terasi su bila zatvorena, a kroz staklo sam video da žena leži nepomično na podu. Zvao sam je i ona je podigla glavu. Osetio sam veliko olakšanje kada sam video da je živa. Vikao sam joj:

„Molim Vas, morate da sarađujete. Probajte da dođete do vrata i otvorite ih, da ih ne bih razvaljivao staklo“. A ona je jedva odgovorila da ne razvaljujem vrata, jer će se smrznuti noćas.

Video sam da su joj bliža ulazna vrata, pa sam joj predložio da proba da ode do njih i otključa ih. Ona napravi dva do tri poteza ka vratima, pa opet klone. Ponovo je zovem. I tako nekoliko puta. Uspela je nakon 15 minuta da dopuže do vrata i jedva ih je otključala.

Ušle su kolege vatrogasci i otvorili mi vrata. Stigla je i Hitna pomoć i pregledali staricu – ispričao je Rade u dahu nesvakidašnji događaj.

Grdila ga supruga, roditelji, a on majstor crni pojas drugi dan

Rade, policajac velikog srca, tek nakon završenog spašavanja, kada je sa ulice pogledao u visinu, gde je visio sa 15 sprata, postao je svestan šta je moglo da mu se desi.

– Grdili su me roditelji, supruga, ali smatram da sam uradio delo koje je u opisu mog posla i bitno da je spašen jedan život – kaže Rade.

Rade svoju spretnost duguje dugogodišnjem treniranju džiu-džice. Nosilac je crnog pojasa drugi dan, sedam puta šampion Balkana u ovoj borilačkoj veštini i osvajač više medalja na domaćim takmičenjima. Pored svog posla studira pravo i četvrta je godina fakulteta, a ujedno se brine o supruzi i dvoje dece.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

ONI U SRBIJI ZARAĐUJU I DO 10.000 EVRA MESEČNO: Evo od čega zavisi NJIHOVA PLATA!

Objavljeno

-

Objavio

Foto: Uprava carine


U Srbiji trenutno posluju 22 banke. Do pre neku godinu na domaćem tržištu bilo ih je i 45


Znate li kolike su plate po bankama u Srbiji, koliko zarađuju radnici na šalteru, savetnici, direktori ekspozitura i odeljenja i članovi Izvršnog odbora?

Odgovor u najkraćem glasi da se zarade za iste pozicije u različitim bankama mogu razlikovati i duplo, kao i da njihova visina zavisi od snage, veličine, rezultata ali i strategije banke, prenosi Blic.

U Srbiji trenutno posluju 22 banke. Do pre neku godinu na domaćem tržištu bilo ih je i 45. Njihova neto bilansna aktiva danas se pojedinačno kreće od 12,000,000 hiljada dinara do preko 700,000,000 dinara. Neke banke drže toliki udeo na domaćem tržištu, da teško mogu da ga dostignu i nekoliko manjih banaka zajedno. S tim u vezi, razlikuju se i zarade u njima, ali i njihove strategije za opstanak.

„Stvari postaju gotovo nemoguće“

Pre deset i više godina, kada su u Srbiju dolazila ozbiljna svetska i evropska imena iz domena bankarstva, i kada su naše male banke postajale deo velikih sistema, raditi i dobiti posao u banci bio je više nego prestiž. Zarade u bankama bile su uvek iznad republičkog proseka. Situacija se u međuvremenu u nekim bankama promenila, u nekima ne, pa danas imamo okolnosti da radnici na šalteru zarađuju u rasponu od 500 evra do preko 700, kao i da predsednici IO banke zarađuju od oko pet hiljada evra, pa i do 10.000 evra – sa bonusima i više od toga.

Plata radnika na šalteru zavisi od više okolnosti: uspešnosti ekspoziture u kojoj radi, ličnnog doprinosa rezultatima banke, banke u kojoj radi, njene snage i pozicije na tržištu… Razlika od banke do banke tako može da bude i do 300 evra, a s mesečnim bonusima i do 400 evra, pa i nešto više.

Savetnici u ekspoziturama zarađuju i do 1.000 evra u proseku, a direktori ekspozitura i preko 1.500 evra (u velikim bankama često i više).

Banke imaju direktore prodaje, te regionalne direktore, i oni su sledeći stepen na lestvici. On su i najčešće na listi za bonuse.

Slede direktori sektorskih odeljenja u bankama, poput Odeljenja za rad sa stanovništvom, čije zarade mogu da idu i preko 3.000 evra. Tu su i izvršni direktori, i na kraju izvršni odbor. Predsednici izvršnog odbora zarađuju najmanje oko 5.000 evra mesečno, a njihove zarade u pojedinim bankama često idu i do 10.000 evra. Sa bonusima koji dolaze za dobre rezultate, ovi iznosi mogu da budu i značajno veći.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h