Connect with us

Ekonomija

EVO KOLIKO ĆEMO OD SUTRA PLAĆATI ŠEĆER: Nova mera stupa na snagu, a to nije jedina promena

Objavljeno

-

Foto: Espreso

Nestašici šećera prethodnih dana “kumovali“ su i industrija i poslastičari


Od sutra će trgovci šećer u Srbiji prodavati po novoj ceni. Kilogram će koštati 89 dinara, bilo da se radi o malim ili velikim pakovanjima, saznaje Blic u Nemanjinoj 11. Prema ovim informacijama, Vlada će iz robnih rezervi sutra odobriti i 260 tona šećera, što će stabilizovati ponudu na tržištu i zaustaviti veštački izazvane nestašice.

Ove mere nastale su nakon što je prethodnih dana u većini prodavnica šećer bilo skoro nemoguće naći u pakovanju od kilogram. Situacija nije bila mnogo bolja ni za veća pakovanja jer se šećer u tom slučaju po kilogramu prodavao od 140 pa čak do 190 dinara. Cena za pakovanje od kilogram pritom je bila ograničena od strane Vlade na nivou od 83 dinara do 90.

Zbog svih tih problema šećer je juče bila jedna od važnijih tema u Nemanjinoj 11. Zbog toga su definisane i nove mere koje će Vlada sutra i odobriti.

– Nove mere će praktično onemogućiti sadašnji scenario da šećer u džakovima košta i do 190 dinara po kilogramu, a da šećera u pakovanju od kilogram, čija je cena bila ograničena do 90 dinara, nije bilo na rafovima zbog nakupaca – kaže sagovornik iz Nemanjine 11.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je juče o situaciji sa šećerom u Srbiji i rekao da sa ovom namirnicom ima problema sa trgovinama.

Advertisement

– Mi smo zaštitili cenu šećera od kilogram. Onda dođu vlasnici destilerija, pčelari koji kupe na po kilogram jer je tako jeftinije, što bi kupovali džak od 50 kila kada je cena viša. Mi šećera imamo i sve će biti u redu. Sada ćemo zaštiti cenu za kompletan šećer i intervenisati sa dodatnom količinom šećera i sve će biti u redu. U uslovima društvenih mreža i želja da vam neko pokaže kako nečega nema, morate u hodu da rešavate problem. Sa hranom nemamo problema – naveo je Vučić juče.

Nestašici šećera prethodnih dana “kumovali su i industrija i poslastičari, koji su umesto džakova, koje su do sada kupovali, zbog znatno viših cena, uzimali jeftinija pakovanja od kilogram.

Sve to neke trgovce je nateralo da ograniče prodaju pakovanja od kilogram, a u pojedinim radnjama dovodilo je i do ozbiljnijih koškanja među građanima.

Izvor: Espreso/srbijauzivo.com

Advertisement

Ekonomija

U BEOGRADU JE SADA MOGUĆE NAĆI STAN I ZA 250 EVRA MESEČNO: Obratite pažnju na ove lokacije

Objavljeno

-

Stanovi, Foto: Printscreen/RTS

Situacija se sada polako menja


U Beogradu je ponovo moguće iznajmiti stan za oko 250 evra, što je do skoro bilo nezamislivo, a što je još jedan dokaz da se pad cena kirija, započet na samom kraju prošle godine, nastavlja.

Pregledom oglasa, može se videti da je u ponudi sve više stanova u sa cenom od 200 do 300 evra. Od dolaska Rusa i Ukrajinaca pre oko godinu dana, cene u ovom opsegu praktično nije ni bilo.

Situacija se sada polako menja, a to pokazuju i podaci i analize agenata za nekretnine, prema kojima od kraja prošle godine, cene kirija u prestonici polako, ali sigurno padaju, kako u centru grada, tako i na periferiji.

Ipak, za 250 evra i dalje ništa ne možete da nađete blizu centra, ali lokacije na kojima ih ima su – Petlovo Brdo, Batajnica, Mirijevo, Višnjička banja, Sremčica, Žarkovo, Lekino, Banovo, Petlovo i Labudovo brdo, Ledine, Zemun, Borča, Krnjača, Kotež, Kumodraž…

Advertisement

200 evra za garsonjeru

Posmatrano prema cenovnom rangu najjeftiniji stan je na Petlovom brdu, gde se za garsonjeru od 27 kvadrata, pristojnog izgleda traži 200 evra mesečne rente.

Potom sledi prazan stan od 26 kvadrata u Batajnici koji se izdaje za 240 evra. Za kompletno opremljen stan od 40 kvadrata u Mirijevu vlasnik traži 250 evra mesečno. Možda jedna od mana ovog stana je ta što opremljen stari nameštajem koji je u lošem stanju.

U Višnjičkoj banji izdaje se dvosoban stan od 56 kvadrata po cenu od 250 evra. U pitanju je pristojan stan koji je adekvatno opremljen. Za delimično opremljen stan u Sremčici potrebno je izdvojiti 250 evra. U pitanju je stan u potkrovlju koji je veoma slabo opremljen i sa sigurnošću bi zahtevalo da ga budući stanar dodatno renovira.

Za 250 evra može se naći garsonjera pristojnog izgleda od 24 metra kvadrata, a isto toliko košta mesečna renta stana na Lekinom brdu, a u pitanju je takođe garsonjera od 25 metar kvadratnih.

Advertisement

Stan od 32 kvadrata na Ledinama u Beogradu izdaje se za takođe 250 evra mesečno, a za istu tu cenu na Mirijevu se može i iznajmiti stan daleko veći, čak od 43 metra kvadratna.

Udžerica u centru grada

Nasuprot ovim cenama stanova pažnju privlači jedan stan u samom centar Beograda. U pitanju je kuća u dvorištu po ceni od 250 evra. Međutim, kada se oglas detaljno pogleda ono što se nudi i cena iznenađuju. U pitanju je udžerica u lošem stanju koja ima tek 20 metara kvadratnih.

U nešto malo jačem cenovnom rangu na Mirijevu se izdaje stan od 31 metra kvadratnog po ceni od 260 evra, potom za 270 evra u Zemunu na Altini može se iznajmiti stan od 25 metara kvadratnih.

Najskuplju u ovom cenovnom rangu je stan na Labudovom brdu i košta 280 evra mesečno. U pitanju je nenamešten stan od 36 kvadrata koji na fotografijama deluje prilično zapušteno. Najskuplje cene najpovoljnijih stanova za iznajmljivanje u Beogradu iznose 300 evra. A u ovom cenovnom rangu stanovi se mogu naći na više beogradskih opština.

Advertisement

Tako se 300 evra traži za nenamešten jednosoban stan od 38 kvadrata na Banovom brdu, ali opremljen starim nameštajem. Stan u kući od 40 kvadrata po ovoj ceni izdaje se u Borči. Stan iste veličine samo u zgradi izdaje se u i Krnjači.

Jedan stan u Kotežu vlasnik izdaje za 300 evra mesečno, a u pitanju je veliki stan od 65 kvadrata, mada u relativno zapuštenijem stanju, sa starim nameštajem. Na Ceraku u ovom cenovnom rangu se izdaje stan od 36 kvadrata koji je i pristojnom stanju, takođe se pristojno opremljen stan od 45 metara kvadratnih izdaje na Kumodražu po istoj ceni.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h