Connect with us

Vesti

EU finansira u Srbiji 20 projekata unapredjenja socijalnih usluga na lokalnom nivou

Objavljeno

-

 Evropska unija će sa 521.629 evra podržati 20 projekata koje će organizacije civilnog društva realizovati samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim samoupravama kako bi se unapredio kvalitet i održivost socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou, saopšteno je danas.

Od ukupno 90 predloga projekata, 20 ocenjenih kao najbolji dobiće podršku od 10.000 do 30.000 evra za aktivnosti.

To su poboljšanje usluga za decu i mlade, uključujući usluge lični pratilac deteta, neurofidbek terapija, dnevne boravke za decu sa invaliditetom i problemima u ponašanju, dnevni boravak za decu koja žive i rade na ulici, kao i usluge pomoći u kući odraslima i starijim licima, lična asistencija za osobe sa invaliditetom i druge usluge.

POGLEDAJ:  SLAVIMO SVETOG PANTELEJMONA: Pravi dan da započnete važan posao i krenete na put!

Pored poboljšanja spremnosti i otpornosti prvenstveno javnih institucija i drugih pružalaca socijalnih usluga za moguće buduće vanredne situacije i periode kriza, odobreni projekti treba da doprinesu i smanjenju negativnih uticaja kovida na kvalitet života ranjivih grupa.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre rekao je da se EU zalaže za unapređenje socijalne uključenosti i ostvarivanje jednakih prava, uključujući i dostupnost socijalnih usluga svim građanima i građankama.

POGLEDAJ:  SUTRA UJUTRU MRAZ, A ONDA 18 STEPENI! Meteoropatama se preporučuje oprez

„Podržavajući ovakve projekte, ohrabrujemo lokalna partnerstva koja će unaprediti kvalitet i opseg socijalnih usluga za osetljive grupe i to prvenstveno usluga socijalne zaštite, kao i obrazovanje i zdravstvenu zaštitu“, istakao je Žofre.

Cilj je da se preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, socijalne usluge unaprede u 23 lokalne samouprave.

Ministarka Jadranka Joksimović izjavila je da „podrška ranjivim grupama stanovništa i obezbeđivanje kvalitetnih socijalnih usluga je među zajedničkim prioritetima Vlade Srbije i EU, a značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja imaju lokalne samouprave i oganizacije civilnog društva“.

POGLEDAJ:  DANAS SUNČANO: Večeras pravi prekret!

Istakla je da „posebno ohrabruje činjenica da će se čak 18 projekata sprovoditi u partnerstvu lokalnih samouprava, javnih institucija i civilnog društva, te da će oni koordinisano raditi na pružanju adekvatnih socijalnih usluga deci, starijima, osobama sa invaliditetom i drugim osetljivim grupama na lokalnom nivou“.

(Beta)

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Vesti

Mediji: Tužilaštvo pokrenulo istragu zbog napada na urednika Informera

Objavljeno

-

Objavio

 Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu povodom današnjeg napada na urednika dnevnika Informer, Dragan J. Vučićevića, preneli su mediji.

Po navodima portala Informer, tužilaštvo je uputilo zahtev Policijskoj stanici Stari grad da se „obavi razgovor“ sa Vučićevićem kao i sa osobama koje su ga napale.

Tužilaštvo je zatražilo i da se pribave snimci nadzornih kamera sa mesta incidenta.

POGLEDAJ:  ISTRAŽILI SMO KOLIKE SU CENE PRIVATNIH VRTIĆA U SRBIJI: U nekim gradovima CIFRE SKAČU, u drugim STAVLJAJU KATANCE!

Više stotina aktivista i gradjana okupilo se ranije danas ispred redakcije dnevnog lista Informer u centru Beograda na protestu zbog objavljivanja intervjua u tom dnevniku sa višestruko osudjivanim silovateljem Igorom Miloševićem.

Aktivisti i gradjani prvobitno su blokirali saobraćaj u ulici Terazije, a zatim prešli u prolaz koji vodi od Čumićevog sokačeta do te ulice, gde se nalazi ulaz u redakciju tog lista, koji su gadjali jajima.

POGLEDAJ:  DANAS SUNČANO: Večeras pravi prekret!

Urednika tog lista Dragana J. Vučićevića, jedna aktivistkinja je polila vodom i šutnula u Čumićevom sokačetu, kada je dolazio u redakciju, nakon čega su ga ispred redakcije dočekali aktivisti i gradjani koji su mu dobacivali.

(Beta)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy