Connect with us

Društvo

ENORMNI SKOK CENE PUNJENJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Dobro ćete se zapitati

Objavljeno

-

Foto: Srbijauživo

Tarife za električnu energiju u Italiji zabeležile su rekordan rast prošlog meseca, premašivši 136 odsto na godišnjem nivou, prema studiji Nacionalne unije potrošača


Punjenje električnog automobila u Italiji koštaće 161 odsto više nego pre godinu dana zbog rasta cena struje, objavio potrošački portal Facile.it.

„Zbog rasta cena energije punjenje električnog automobila je, u nekim slučajevima, skuplje od tradicionalnog punjenja automobila gorivom Ako električni auto ne punite kod kuće, već na javnoj stanici za brzo punjenje, to će vas koštati još više”, navodi se u izveštaju italijanskog portala.

POGLEDAJ:  OBRAČUN MIGRANATA, OČEVIDAC TVRDI: "Jedan od muškaraca je IZBODEN nožem"

Stručnjaci su izračunali da je raniji trošak punjenja električnog automobila u Italiji bio 50-70 posto niži nego za dopunjavanje benzinskih ili dizel modela. Sada, puna baterija ‘zelenog automobila’ može koštati više od punog rezervoara benzina, prenosi Raša tudej.

Električni automobil, Zlatiborfoto: Printscreen/youtube

U studiji je ističe da bi vlasnika malog automobila u B segmentu benzin za vožnju od 1.000 kilometara koštao 83 evra, taj trošak za dizel automobil bi bio 71 evro, a za auto s električnim motorom 85 evra za vožnju na istoj udaljenosti, dok je pre samo godinu dana iznosio samo 33 evra.

POGLEDAJ:  Dr Đerlek: Protivnici vakcine su suicidalni

Prema italijanskom regulatornom organu za energiju, elektomreže i životnu sredinu (ARERA), u trećem kvartalu 2022. godine je takozvana jedinstvena nacionalna cena električne energije porasla skoro četiri puta u odnosu na prvi kvartal. Regulator je zbog toga preduzeo dodatne mere kako bi obuzdao dalji rast cena energije. Ukupno se očekuje da će prosečna italijanska porodica potrošiti godišnje u proseku 1.322 evra za struju, dok je 2021. prosečna postrošnja bila 632 evra.

Tarife za električnu energiju u Italiji zabeležile su rekordan rast prošlog meseca, premašivši 136 odsto na godišnjem nivou, prema studiji Nacionalne unije potrošača.

POGLEDAJ:  OGLASILI SE I RADNICI KOJI SU SADA NA BEOGRADSKIM ULICAMA: Šta ćemo, radimo, teško je ali izdržavamo!

Šef italijanske energetske tink-tenk organizacije Nomizma Energija izjavio je prošle nedelje da Italija, zajedno sa ostatkom Evrope, doživljava energetski šok neviđenih razmera, pošto su se cene struje višestruko povećale. Prema njegovim rečima, Italijani treba da se pripreme za racionalizaciju tokom najhladnijih zimskih meseci.

On je takođe pozvao domaćinstva da koriste alternativne metode grejanja, poput loženja ogrevnog drveta i peleta, mada je dodao da su i njihove cene takođe porasle.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  OGLASILI SE I RADNICI KOJI SU SADA NA BEOGRADSKIM ULICAMA: Šta ćemo, radimo, teško je ali izdržavamo!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  SVE 3 NAJAVLJENE MERE ZA BUDUĆE RODITELJE NA JEDNOM MESTU: Uslovi, rokovi, iznosi - sve što treba da znate o njima

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  TUGA! Preminuo Dragan Ilić Bosanac

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h