Connect with us

Društvo

ELEKTRIČAR REŠIO NEDOUMICE GRAĐANA: Otkrio koji uređaji najmanje troše STRUJU i koji su NAJBEZBEDNIJI

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić

Podsetio je da opasnost od grejanja u stanu vreba ne samo od vatre i dima, već i od ugljen monoksida koji može da izazove prave tragedije


Elektrotehničar Tomislav Micić gostujući na Prvoj TV objasnio je sve nedoumice u vezi sa grejanjem, kako se grejati a pri tome uštedeti električnu energiju i koji je aparat za grejanje najsigurniji.

Za početak, elektrotehničar Micić objasnio je da nikako ne bi trebalo pokušavati da napravimo kućnu grejalicu. Nedavno je video sa uputstvom za pravljenje grejalice od saksija i sveća „zapalio“ Internet, a Micić upozorava da može da zapali i stan.

„Takvo grejanje nikako nije pametno, može da izazove da se malo ogrejete, a malo gušite u dimu. Potrebno je mnogo sveća, a dale bi vrlo lokalnu toplotu. Nećemo sigurno ložiti u dnevnoj sobi, to nikako nije dobro – rekao je on.

Naveo je i lični primer kako ovom prilikom za kratko vreme može doći i do požara.

„Sećam se epizode iz sopstvenog života, bila je Nova godina, zapalili smo sveće na velikom stolu i dok smo se okrenuli, sveća se prevrnula i zapalila stolnjak. Sav vosak se prosuo i počeo da gori, i da nismo bili tu, moglo je svašta da bude. Ali i dim je takođe problem sa grejanjem kuće. Pašće nekome na pamet da se greje i na smederevac u stanu, da izvuče sulundar u dimnjak. Međutim, u zgradama su mnogi dimnjaci van upotrebe ili su na njih priključeni aspiratori iz kuhinja stanara. Ako uključite smederevac gde su priključili aspirator, komšijama će se stan napuniti dimom. Današnji uslovi života u urbanoj sredini nisu pogodni za takve poteze“, rekao je on.

POGLEDAJ:  NOVI DETALJI ISTRAGE UBISTVA ĐOKIĆA: Ključni SVEDOK se nije pojavio na SASLUŠANJU

Podsetio je da opasnost od grejanja u stanu vreba ne samo od vatre i dima, već i od ugljen monoksida koji može da izazove prave tragedije. Kaže da se kaljeve peći i sada koriste, po gradovima ponegde, i tu može da dođe do zatvaranja odvoda da ne bi toplota išla u dimnjak, može da dođe do curenja plina, gasa i ugljen monoksida koji potruje ljude. Neko nastrada svake zime tako.

„Ako imate kaljevu peć u stanu, vi ne znate u kakvom je stanu taj dimnjak, neki su zapušteni decenijama a neki potpuno zatvoreni. Isti je problem kao sa smederevcem, ali je smederevac možda i opasniji. Veća je površina koja greje, žar može da ispadne, da vam zapali tepih… Ali po odvodima je najkritičniji“, rekao je on.

POGLEDAJ:  SVETLANA ZARADI BOGATSTVO UZGAJAJUĆI OVU BILJKU: Za kilo preko 20.000 a samo je ZALIVA

Kako kaže ima slučajeva gde ljudi zovu i pitaju šta da rade kada komšija kuva i peče, svaki miris im ulazi u stan.

„To su vazdušni kanali u spratnim zgradama, povezani su svi u jedan i onda kada je usko grlo ili zapušenje, taj vazduh mora da izađe negde. I onda odlazi u druge stanove, tako će isto i dim od grejnog tela na drva ili čvrsto gorivo, raširiće se po čitavoj zgradi“, upozorio je elektrotehničar.

On je objasnio, kada je u pitanju potrošnja električne energije, da je to na svakom aparatu napisano.

„Na svakoj piše njena snaga, koliko je vati, postoje od 9 kilovata trofazni kaloriferi, oni mnogo troše ali greju veći prostor. Treba grejno telo prilagoditi, kvarcna peć je dovoljna za malu sobu, da se uključi samo jedna cev na 800 vati“, rekao je on.

POGLEDAJ:  GRAD OPUSTOŠIO OPŠTINU BLACE! Stradalo preko 3.900 hektara useva, stabla ostala bez listova, ŠTETA je dugogodišnja!

Kada je u pitanju nedoumica kod građana, koristiti klimu ili grejalicu, sagovornik objašnjava da je klima uređaj dobar jer on od spoljašnjeg vazduha oduzima toplotu.

„U ovakvim uslovima, kao što je sada gde je relativno toplo, tada je najefikasniji klima uređaj, tri puta manje će potrošiti struje, a zagrejati jednako dobro kao uređaji koji imaju samo grejače. U tom smislu je sad najbolja klima, sve dok mnogo ne zahladni, a kada dođe zima bićemo prinuđeni da uključimo bilo šta, samo da bismo se ogrejali. Inverter klima je još bolja, tu su i toplotne pumpe koje rade po istom principu ali greju veći prostor“, rekao je on.

Kada je u pitanju štednja ali i bezbednost, on kaže da su TA peći prilično bezbedne.

„One su kod nas prisutne i dobre su jer troše noćnu struju, koja je mnogo jeftinija, a tokom dana nam daju toplotu“, rekao je on.

Izvor: Espreso

Društvo

DANAS SPC I VERNICI SLAVE PRVOG JEVANĐELISTU: Ne zaboravite da se pomolite uz ove reči, zaštitnik je ovih ljudi!

Objavljeno

-

Objavio

Matijevdan, Foto: Printscreen/youtube

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve


Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici slave dana Svetog apostola i jevanđelistu Mateja. Ovaj dan u crkvenom kalendaru je označen podebljanim, crnim slovom.

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik i sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju. Danas je, kažu, dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

POGLEDAJ:  SRBIN UBIJEN U ŠPANIJI: Izrešetan na parkingu, nesrećnom čoveku nije BILO SPASA!

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo. Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

POGLEDAJ:  SASLUŠANI VLASNICI GAZDINSTVA! Troje ostalo u pritvoru zbog milionske prevare, ostali se brane sa slobode

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji.

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej – Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini. Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

POGLEDAJ:  NESTALA DEVOJČICA (13) U KIKINDI: Ukoliko je vidite, kontaktirajte policiju!

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

Ovu molitvu danas bi trebalo izgovoriti:

– Usredno ot mitnici ko zvavšemu vladicje Hristu, javlšusja na zemlji čelovjekom za blagost, tomu posljedovav, apostol izbranij javilsja jesi i blagovjestnik jevangelija vseljenjej veleglasen. Sego radi čtima čestnuju pamjat, tvoju, Mateje bogoglagoljive, moli milostivago Boga, da grjehov ostavljenije podast dušam našim.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h